fbpx

Alle ins en outs over griep!

//Alle ins en outs over griep!
Alle ins en outs over griep!

Project Description

De griep is een fenomeen waar we ieder jaar in de herfst- en wintertijd mee te maken krijgen. Er is bij iedereen wel iemand in zijn omgeving die erdoor getroffen is. Hoe kan het dat zoveel mensen ziek worden? De griep en een verkoudheid zijn niet hetzelfde en ook de manier van behandelen is niet hetzelfde. Wanneer is het dan officieel griep? Heb ik niet gewoon een verkoudheid? Wat zijn precies de symptomen van een griep en hoe zorg je ervoor dat je er snel weer bovenop bent? Het antwoord op al jouw vragen over de griep!

De griep in het kort
Het griepvirus, ook wel influenzavirus, is erg besmettelijk. Het wordt soms verward met een verkoudheid omdat de symptomen op elkaar lijken, maar toch echt door een ander virus veroorzaakt worden. Er is dus zeker een wezenlijk verschil tussen griep en verkoudheid.
De griep komt in Nederland geregeld voor. De afgelopen vijf jaar waren er ieder jaar tussen de 177.000 en 815.000 mensen ziek (1). Was jij ook een van de ‘gelukkigen’? Deze cijfers zijn gebaseerd op de bezoeken aan de huisarts en zijn dus niet de daadwerkelijke cijfers.

Als iemand hoest, niest en praat verspreidt diegene kleine druppeltjes in de lucht. Wanneer je dit in ademt nestelt het virus zich snel in je lichaam. Daarnaast vind je deze virussen ook op deurknoppen, trapleuningen en andere voorwerpen die je met je handen aan raakt. Als je het virus in je lichaam hebt wil dat niet zeggen dat je ook daadwerkelijk ziek wordt. Hoe goed jouw immuunsysteem op dat moment werkt is hierin cruciaal.

Hoe herken je de griep?
Een van de meest herkenbare symptomen van de griep is het spontaan optreden van de klachten. Je gaat in de ochtend de deur uit en je hebt nergens last van en je komt in de avond thuis en je ligt compleet in de lappenmand. Dit is alleen aan de griep toe te schrijven en zal bij een verkoudheid niet gebeuren.
Verder zijn de volgende symptomen toe te schrijven aan de griep:
• De klachten ontstaan spontaan en in een kort tijdsbestek;
• Hoesten, niezen, keelpijn en loopneus;
• Koorts (>38 graden) en last van koude rillingen;
• Niet goed kunnen slapen;
• Snel buitenadem zijn;
• Slechte eetlust;
• Zwaar gevoel in het hoofd, hoofdpijn;
• Spierpijn en stijve gewrichten zonder aanwijsbare reden;
• Moe, lusteloos en zwak;
De griep is een aanslag op je lichaam en goed uitzieken is daarom ook belangrijk. Doe het rustig aan en ga niet te snel weer aan het werk. Luister goed naar je lichaam om het de kans te geven zich zo goed mogelijk te herstellen. Het kan wel tot enkele weken duren voordat je weer helemaal de oude bent.
Griepepidemie?
Het griepvirus verspreidt zich snel door Nederland. Het aantal gevallen van de griep neemt snel toe. Wanneer er in een land meer mensen dan normaal griep hebben en dit wordt aangetoond in het bloed dan spreekt men van een epidemie. In Nederland is het normaal dat het griepvirus aanwezig is tussen de maanden november en april. Dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen.

Is een griep te voorkomen?
Een griepvirus is erg besmettelijk en zit overal om je heen in de lucht en op voorwerpen. Een besmetting voorkomen is daarom ook erg lastig. Wel zijn er een aantal ‘leefregels’ die je in acht kunt nemen om de kans op een besmetting te verkleinen.

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen zodat deze optimaal kan functioneren. Eet iedere dag voldoende groenten en fruit, drink rijkelijk water en thee en zorg voor een goede balans tussen inspanning en rust. Zorg ook voor voldoende nachtrust. Dit zijn de ingrediënten voor je lichaam om een ijzersterk immuunsysteem te ontwikkelen.
Daarnaast zijn er nog enkele andere punten waar je rekening mee kunt houden:

• Sport regelmatig om je lichaam fit en in conditie te houden;
• Het gebruik van vitamine C kan je lichaam helpen het immuunsysteem op peil te houden en de natuurlijke afweer te behouden;
• Wanneer je moet niezen en hoesten gebruik dan een papieren zakdoek en gooi deze direct weg. Als je die niet bij de hand hebt gebruik dan de elleboogplooi.
• Was ALTIJD je handen na het niezen, hoesten en snuiten. Natuurlijk ook voordat je gaat eten en nadat je naar het toilet bent geweest.
• Doe dit het liefste met een antibacteriële zeep en was beide handen goed door de bovenkant en onderkant goed in te zepen. Spoel en droog ze daarna goed af en sluit af met een desinfecterende gel. Doe dit iedere dag een aantal keren en zeker als je in aanraking bent gekomen met mensen en veelvuldig gebruikte oppervlakken.
• Voor je huis geldt dat je regelmatig schoon moet maken. Neem alle deurklinken, trapleuningen en veelvuldig aangeraakte oppervlakken regelmatig af en vergeet hierbij ook niet de kranen. Overal waar onze handen vaak te vinden zijn moet meegenomen worden om de kans op besmetting te verkleinen. Daarnaast is het ook erg belangrijk je huis regelmatig te luchten om het van frisse, schone lucht te voorzien.
• Heb je kinderen? Maak het speelgoed dan vaak schoon en was knuffels regelmatig.

Griepprik
De griep voorkomen is alleen mogelijk met een griepprik. Je lichaam krijgt met een injectie een kleine hoeveelheid onschadelijk gemaakte griepvirusdeeltjes toegediend. Je lichaam gaat aan de slag en maakt antistoffen aan. Na twee weken is je lichaam beschermd tegen deze griepvirussen. De werking hiervan is zo’n zes maanden. Voldoende tijd om het griepseizoen te overbruggen.

Iedereen die in een risicogroep valt krijgt in het najaar een oproep voor de griepprik. Dit zijn o.a. mensen met suikerziekte, hartproblemen, longziekten, ouder dan 60 jaar en in specifieke gevallen waarbij de huisarts het nodig acht.

Ik heb de griep
Tot slot: ondanks dat je je handen iedere dag meerdere malen hebt gewassen, je huis goed hebt gereinigd en goed voor je lichaam hebt gezorgd, heb je toch de griep gekregen. Dit kan gebeuren. Dan zijn er 4 belangrijke punten die je wel en niet moet doen.

• Neem rust als je je ziek voelt en neem de tijd om goed uit te zieken. Dat betekent in sommige gevallen dat je wat langer thuis blijft van je werk om aan te sterken. Begin je te vroeg dan kan dit een langer herstel betekenen.

• Drink veel water en thee. Zeker in geval van koorts. Zo voer je de afvalstoffen af en zorg je ervoor dat je lichaam niet uitdroogt en voldoende gehydrateerd blijft.

• Zorg voor een goede hygiëne omdat je erg besmettelijk bent. Geen lichamelijk contact, niet hoesten en niezen zonder zakdoek en heel vaak handen wassen.

• Vermijd lichamelijke inspanning, ga niet sporten. Dit is zeker het geval bij griep. Waar je met een gewone verkoudheid vaak gewoon kunt sporten, is dit met griep geen goed idee. Het ezelsbruggetje dat je daarvoor kunt gebruiken staat bekend als de “nekcheck”. Zijn de symptomen alleen boven je nek aanwezig (zoals hoofdpijn, loopneus, verstopte neus) dan mag je wel gaan sporten. Zijn de symptomen onder de nek gelokaliseerd (hoesten, spierpijn, koorts) dan is het verstandiger om rust te nemen.

Deze blog is geschreven door online drogist Orthovitaal. Orthovitaal is niet meer weg te denken op het gebied van vitamines en voedingssupplementen. In Nederland maar ook in andere landen zijn ze toonaangevend. Orthovitaal biedt producten aan van hoogwaardige kwaliteit. Ook MKBM-producten kun je vinden in het assortiment van deze persoonlijke, kwalitatief goede drogist. Neem een kijkje op de website.

Details

Categories: