fbpx

We zijn gek op koffie maar waarom eigenlijk?

/, MKBM Lifestyle/We zijn gek op koffie maar waarom eigenlijk?
We zijn gek op koffie maar waarom eigenlijk?

Project Description

Geen enkel drankje wordt wereldwijd zo veel gedronken. Best bizar toch? Bij koffie denk je ongetwijfeld aan een drankje in een mok terwijl met zijn bijzondere werking en sociale functie is het veel meer dan dat. Ga maar na, het staat voor gezelligheid, samenhorigheid, formaliteit en nog veel meer. “Samen een bakkie pleur doen”, hoor je iemand zeggen die een gesprek wilt aangaan. Ronduit fascinerend waar een simpele kop koffie voor dient. Dan heb ik het nog niet eens over mega-ketens die het aanbieden voor een idiote prijs en wij massaal bereid zijn dat ervoor te betalen. Dit drankje doet wat met ons, met jou. Maar wat dan precies? Ik zocht het voor je uit.

We love coffee!
In koffie zit cafeïne (joh verrassend). Na het drinken maakt de cafeïne extra adrenaline en cortisol (stresshormonen) in ons lichaam aan dat zorgt voor een opwekkend gevoel. Cafeïne verhoogt ons concentratievermogen, yes we like it! Je energiegehalte gaat omhoog en je wordt scherper. De vermoeidheid komt minder snel om de hoek kijken; ideaal bij het sporten dus. Bovendien zorgt koffie voor een versnelde hartslag, verbrand je meer energie en dus komen vetten sneller in de bloedbaan terecht oftewel het stimuleert afvallen. Nog een leuk weetje: bodybuilders drinken de periode vlak voor hun wedstrijd (= prep) vaak zwarte koffie. Het onderdrukt het hongergevoel en geeft wel de nodige energie. Op die manier kunnen ze met hun strenge dieet werken naar het moment sûpreme.

Snakken naar koffie
Ik kan mij voorstellen dat als je nooit een druppel hebt willen drinken, de bovenstaande alinea jou acuut koffie laat drinken. Echter heeft dat wereldwijde meest succesvolle drankje ook een nadeel. Cafeïne is verslavend. Als ik naar mijzelf kijk, wanneer ik om 10.00 uur in de ochtend nog geen koffie heb gedronken, kan ik je op een blaadje geven: knallende koppijn. Yep, i’m coffee addicted. Het lichaam schreeuwt naar de cafeïne die het gewend is. Dus een geheel onschuldige gewoonte is dat koffiedrinken niet. Met mijn 2 koppen per dag houd ik het nog netjes binnen de perken. Geadviseerd wordt om niet meer dan vier koppen te drinken. Als jij na je gebruikelijke kopkoffie in de avond, niet in dromenland verkeert maar staat te springen op bed, wellicht minder/geen bakkie pleur aan het einde van de dag?

Gezondheidsvoordelen
Dit geliefde drankje bevat anti-oxidanten die veroudering tegengaan. Bovendien heeft het een positieve werking tegen verkoudheid en infecties. Drie of meer kopjes per dag verlagen volgens een onderzoek, het risico op vaatziekten. Ook goed om te weten voor jouw killerbody: koffie helpt tegen spierpijn!

Proteïne coffee
Een voorspelbare en onmisbare alinea. Zo maak je een lekkere proteïne coffee! Maak een kop koffie en laat het afkoelen. Met sommige koffieapparaten heb je de mogelijkheid om ice coffee te zetten. Gooi het vervolgens in de blender, doe er een schepje Whey Complete vanille bij, ijsklontjes en mixen maar. Trust me, ook met deze koude temperatuur is deze proteïne coffee overheerlijk.

Ik ben Anne Gozoglu en doe de marketing & content van MKBM. Ik ben een sport/health freak en schrijf dagelijks een blog over lifestyle, fitness en food. The body achieves what the mind believes!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Details