8 tips voor een fitte en energieke herfst!

//8 tips voor een fitte en energieke herfst!
8 tips voor een fitte en energieke herfst!

Project Description

De herfst staat om de hoek te wachten en dat betekent dat de dagen weer natter en kouder zullen worden. Velen van ons hebben al de eerste griep of verkoudheid van deze herfst te pakken. We trekken ons wat meer terug en sommigen van ons kunnen last krijgen van SAD (Seasonal Affective Disorder). We kunnen voor nu nog even genieten van het zonnetje en langzaam de overstap naar de herfst maken. Neem de tijd om je goed voor te bereiden op de herfst met deze 8 tips.

1: Bewegen maakt je energiek en happy!
Een verkoudheid vermijden is natuurlijk het beste medicijn. Dit kun je bereiken door dagelijks een half uurtje te bewegen. Wanneer je lichaam fit is, is je weerstand dit ook. Intensief sporten is altijd een pre maar op de fiets naar je werk of een flinke wandeling met de hond tellen natuurlijk ook als beweging. Bewegen in de buitenlucht zorgt voor frisse lucht in je longen en de buitenlucht verhoogt je weerstand. Ook de dagelijkse portie daglicht zal je humeur goed doen. Dit omdat tijdens het bewegen de stofjes endorfine en serotonine worden aangemaakt. Deze stofjes kunnen er op hun beurt voor zorgen dat je je gelukkiger én energieker voelt, waardoor de kans op een herfstdip aanzienlijk vermindert.

2: Kies voor het seizoen én voor gezond
De basis is natuurlijk het binnenkrijgen van voldoende basisvoedingsmiddelen. Probeer tussendoortjes met veel suiker of verzadigd vet te vermijden. Deze voedingsstoffen leveren geen waardevolle bijdrage maar wel veel calorieën. Dit zal vermoeidheid alleen maar in de hand werken.
Kies in plaats daarvan voor (seizoensgebonden) groenten en fruit. Van oudsher zijn voedingsmiddelen uit het seizoen ook goed voor je lichaam in dat seizoen. Denk bijvoorbeeld aan een salade in de zomer (fris en verkoelend) en stamppot in de winter (hartig en verwarmend). Bijkomend voordeel is dat de groenten en fruit van het seizoen de meeste vitamines, mineralen en vezels bevatten.

3: Vul je vitamines aan
Er zijn een aantal vitamines die in de herfst- en wintermaanden wat extra aandacht verdienen en dit zijn o.a. vitamine D, vitamine C, het scala aan B-vitamines, ijzer en een goede multivitamine.
De zon laat zich in de herfst steeds minder zien en ook de zonkracht neemt langzaam af. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. De intrede van de herfst en winter kunnen dus gevolgen hebben voor je vitamine D opname. Dit geldt voornamelijk voor mensen die niet veel buiten komen en mensen met een donkere huidskleur. Ook voor gesluierde mensen, zwangere vrouwen en ouderen is extra alert zijn op vitamine D een aanrader.
Het is daarom belangrijk om iedere dag een momentje te nemen en 15 minuten met onbedekte handen en gezicht de zon in te gaan. Wanneer dit niet lukt kan aanvulling met een supplement zinvol zijn.
Vitamine D ondersteunt de afweer van het lichaam, speelt een rol bij het behoud van soepele spieren en ondersteunt de botten.
De meest bekende vitamine voor je weerstand is natuurlijk vitamine C.
Vitamine C bevordert de weerstand tijdens en na fysieke inspanning en draagt bij aan het behoud van een goede weerstand in een koude omgeving. Ook is het gunstig voor een goede geestelijke balans en draagt het bij aan extra energie bij vermoeidheid en moeheid.
Een ander fenomeen lijkt zich in de herfst en winter ook vaker te manifesteren en dat is vermoeidheid en moeheid. In dat geval kan aanvulling met B-vitamines zinvol zijn.
Van de vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8 en B12 weten we dat het je natuurlijke energie activeert en het helpt energie uit de voeding vrij te maken. De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 en B12 dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid en moeheid.
Vitamine B6, B11 en B12 zorgen mede voor het normaal functioneren van het immuunsysteem.
Als laatste zorgen de vitamines B1, B3, B5, B6, B8 en B12 voor geestelijke energie en een heldere geest.
Voor IJzer geldt dat het helpt energie uit de voeding vrij te maken, het je natuurlijke energie activeert en bij draagt aan extra energie bij vermoeidheid en moeheid.
Wanneer je gezond en gevarieerd eet krijg je in prinicpe voldoende vitamines en mineralen binnen. Toch is het logisch dat dit niet eidere dag lukt door een druk gezin of werk. Het kan zijn dat je in dat geval toch iets meer nodig hebt dan gemiddeld.
Wil je gebruik maken van een aanvulling maar niet een handjevol supplementen op een dag nemen? Dan is misschien een multivitamine-preparaat een zinvolle oplossing. Deze bevatten vaak een uitgekiende combinatie van vitamines en mineralen in een goede verhouding.

4: Geniet van al het moois dat de natuur te bieden heeft
De langzame intrede van de herfst geeft hele mooie plaatjes. Alle tinten van geel, oranje en rood in de bomen. De grond bezaaid met blad en kastanjes geeft toch een speciale sfeer.
De zonsopgang en ondergang zijn in de herfst en winter toch ook extra speciaal en een echt kleurenspektakel. Heb je dat al eens gezien? Er is zoveel te zien (en te fotograferen). Een wandeling door de natuur geeft je een portie frisse lucht en vermindert stress. Geniet van al het moois om je heen!

5: Rust en regelmaat
In de zomer zijn we erg actief en hebben we veel energie. In de herfst en winter neemt deze energie toch vaak wat af en trekken we ons wat meer terug. De energie neemt in vergelijking met de zomermaanden wat af. Het is daarom erg belangrijk goed naar je lichaam te luisteren wanneer deze signalen af geeft. Wanneer je moe bent je rust te nemen. Bouw de dag langzaam af en maak er een ontspannen avond van voordat je op tijd naar bed gaat. De beste remedie tegen vermoeidheid is natuurlijk voldoende uitrusten en slapen. Daar kan geen supplement tegenop!

6: Positive energy!
Negativiteit en chagerijnigheid om je heen vreet energie. Omring je jezelf met positieve energie dan heeft dit zijn positieve weerslag op je eigen gemoedstoestand en energielevel. Blijf dus zoveel mogelijk uit de buurt van energiezuigers en omring je het liefst met mensen die dezelfde opvattingen en doelen als jij hebben. Samen sta je sterker. Het is belangrijk heir af en toe bij stil te staan en te analyseren van welke mensen jij energie krijgt en vooral van wie niet.

7: Maak je huis herfstproof
Je huis is de plek waar je veel tijd door zult brengen in de herfst en winter. Deze plek moet dus als een echt thuis voor je zijn om te kunnen ontspannen en tot rust te komen. Koop een aantal mooie kaarsen in je favoriete kleur, een lekkere warme plaid voor op de bank en wat mooie kussentjes en je hebt je huis in een handomdraai herfstproof gemaakt.

8: Iets om naar uit te kijken
Ons brein is fascinerend omdat we energie kunnen krijgen van het fantaseren over een aankomende vakantie of dagje uit. Plan in de herfst- en wintermaanden veel leuke dingen waar je naar uit kijkt. Ga op vakantie, een dagje weg of een weekendje naar een mooie stad met je partner.

Dit blog is geschreven door online drogist Orthovitaal. Orthovitaal is niet meer weg te denken op het gebied van vitamines en voedingssupplementen. In Nederland maar ook in andere landen zijn ze toonaangevend. Orthovitaal biedt producten aan van hoogwaardige kwaliteit. Ook MKBM-producten kun je vinden in het assortiment van deze persoonlijke, kwalitatief goede drogist. Neem een kijkje op de website.

Details

Categories: