fbpx

Gastblog: afvallen door superfood spirulina

//Gastblog: afvallen door superfood spirulina
Gastblog: afvallen door superfood spirulina

Project Description

Spirulina behoort wereldwijd gezien tot de meest populaire en meest gebruikte voedingssupplementen. En dat is niet zo raar, het staat namelijk bol van de voedingsstoffen en antioxidanten die gunstig zijn voor je lichaam en hersenen.

Spirulina is een blauwgroene zoutwateralg. Het groeit in mineraalrijke wateren onder invloed van zonlicht.

Wat spirulina zo bijzonder maakt zijn de vele voedingsstoffen die het bevat. Zo is het bijzonder rijk aan eiwitten. Het bevat alle essentiële aminozuren wat uitzonderlijk is voor een plantaardig voedingsmiddel.

Naast (gezonde) vetzuren en koolhydraten bevat spirulina de nodige vitamines en mineralen. Het bevat vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), C, E, K en betacaroteen.

Dankzij het feit dat de alg spirulina groeit in mineraalrijk water is het bijzonder rijk aan mineralen. De mineralen die spirulina bevat zijn calcium, magnesium, kalium, natrium, zink, ijzer, mangaan, selenium en fosfor.

Er worden aan spirulina vele gezondheidsvoordelen toegeschreven. Hier zullen de gezondheidsvoordelen bespreken die wetenschappelijk bewezen zijn.

Gezondheidsvoordeel #1: goed om te ontgiften

Spirulina is rijk aan chlorofyl (bladgroen) waar het zijn blauwgroene kleur te danken heeft. Chlorofyl staat bekend om zijn detox werking en zal je daarom misschien niet verbazen dat spirulina vaak onderdeel is van een detox. Zo kan je spirulinapoeder toevoegen aan detox smoothies.

Gezondheidsvoordeel #2: reguleert de bloedsuiker

Spirulina helpt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Dit is goed om het risico op diabetes type 2 te verlagen maar het helpt ook als je wilt afvallen.

Na het nuttigen van een maaltijd stijgt onze bloedsuikerspiegel. Via de dunne darm wordt glucose aan de bloedbaan afgegeven.

Om de glucose uit het bloed op te kunnen nemen maakt het lichaam insuline aan. Insuline is een essentieel hormoon maar het staat helaas ook bekend als het dik maak hormoon. Onder invloed van hoge insulinewaarden gaat het lichaam namelijk vet vasthouden en opslaan.

Bij een lage bloedglucose is minder insuline nodig wat voorkomt dat het lichaam vet wil gaan vasthouden. Ben je aan het lijnen dan is spirulina daarom een waardevolle aanvulling op je dieet.

Gezondheidsvoordeel #3: goed voor sporters

Ben je fanatiek met sporten? Dan heeft spirulina de nodige voordelen voor je. Uit onderzoeken is gebleken dat spirulina het uithoudingsvermogen vergroot bij sporters. Dit komt door de vele antioxidanten die in spirulina zitten.

Behalve het uithoudingsvermogen verbetert met spirulina ook de spierkracht. Uit onderzoek is gebleken dat de maximale en gemiddelde kracht van atleten door spirulina verbeterde.

Gezondheidsvoordeel #4: ontstekingsremmend

Spirulina is rijk aan het antioxidant fycocyanine. Deze antioxidant bestrijd de vrije radicalen in het lichaam en verminderd zodoende laaggradige infecties (inflammatie).

Lagere inflammatie vertaald zich in een verlaagd risico op aandoeningen en chronische ziekten die in verband staan met langdurige inflammatie zoals hart- en vaatziekten en kanker.

Gezondheidsvoordeel #5: cholesterol verlagend

We maken onderscheid tussen slecht en goed cholesterol. Het LDL cholesterol is het slechte soort en het HDL cholesterol het goede. Beide vormen van cholesterol zitten altijd in het bloed waarbij de ratio tussen deze twee belangrijk is voor de gezondheid.

Uit onderzoeken is gebleken dat spirulina het slechte LDL cholesterol verlaagd terwijl het goede HDL cholesterol wordt verhoogd. Dit is gunstig voor de ratio tussen deze twee.

Indien er veel LDL cholesterol gaat oxideren dan gaat het zich vastzetten in de aderen. Hierdoor slibben de aderen dicht wat het risico op een hartaanval of herseninfarct verhoogd. De antioxidanten in spirulina helpen om oxidatie van LDL cholesterol tegen te gaan wat het risico op hart- en vaatziekten verlaagd.

Gezondheidsvoordeel #7: bloeddruk verlagend

Een te hoge bloeddruk geeft veel gezondheidsrisico’s. Zo zorgt een te hoge bloeddruk voor een groter risico op een hartaanval, hart- en vaatziekten, een herseninfarct en nierziekten.

Uit onderzoeken is gebleken dat de bloeddruk al verlaagd wordt met slechts één theelepel spirulinapoeder per dag. Spirulina zorgt ervoor dat er stikstofoxide wordt aangemaakt waardoor bloedvaten zich ontspannen en wijder worden. Hierdoor kan het bloed beter en vrijer door de aderen stromen waardoor het hart minder hard hoeft te pompen en de bloeddruk kan dalen.

Gezondheidsvoordeel #8: verhoogt de weerstand

Spirulina verhoogt de weerstand op meerdere manieren. Op de eerste plaats versterkt spirulina het immuunsysteem. Een sterker immuunsysteem vermindert de kans op infecties en vergroot de kans om in goede gezondheid oud te worden.

Uit testen met reageerbuisjes bleek dat spirulina virussen kan doden. Of spirulina dit ook in het menselijk lichaam kan wordt onderzocht. Bij een onderzoek bleek dat spirulina helpt om het herpes type 2 virus te bestrijden.

Er lopen verder nog allerlei onderzoeken naar spirulina. Zo bestaat het vermoeden dat spirulina helpt bij depressies, fibromyalgie, PDS (prikkelbare darm), acne, ADHD en kanker. Van deze aandoeningen en ziekten is nog niet met wetenschappelijke zekerheid vastgesteld dat spirulina verbetering geeft. We zullen de ontwikkelingen en onderzoeken nauwlettend voor je volgen.

Wil je spirulina gaan proberen? Gebruik dan biologische en rauwe spirulina. Deze is niet verontreinigd met bestrijdingsmiddelen en alle voedingsstoffen zijn daarin bewaard gebleven zodat je maximaal profiteert van de gezondheidsvoordelen. Biologisch & rauw spirulinapoeder kun je hier bestellen.

Dit blog is geschreven door HappyHealthy. Het doel van HappyHealthy is om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijlkeuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

Details

Categories: