Fitnessmisvattingen die ik tegenkom | GASTBLOG

/, MKBM Fitness/Fitnessmisvattingen die ik tegenkom | GASTBLOG
Fitnessmisvattingen die ik tegenkom | GASTBLOG

Project Description

Als personal trainer kom je volop in contact met cliënten van verschillende niveaus. De voornaamste reden om een trainer in te schakelen is omdat ze niet weten waar ze moeten beginnen, onzeker zijn en dagelijks worden geconfronteerd met fitnessmisvattingen. Het fitnesssegment is tegenwoordig zo groot dat vele mensen die net willen beginnen, door de bomen het bos niet meer zien. Het internet staat vol met instructies en artikelen over training en voeding maar dit kom niet altijd met elkaar overeen oftewel allerlei fitnessmisvattingen. In dit artikel bespreek ik de grootste fitnessmisvattingen die ik tegenkom op mijn werk in de sportschool.

Afvallen doen we alleen door cardio:
De mensen die niet veel verstand hebben van fitness denken dat je alleen kan afvallen door veel op de crosstrainer of loopband te staan. Deels is dit natuurlijk waar maar er spelen veel meer factoren mee. Door het opbouwen van spiermassa verbrand het lichaam sneller en efficiënter calorieën, in rustperiode én tijdens het trainen. Aangezien spierweefsel verantwoordelijk is voor de vetverbranding is het dus aan te raden aan krachttraining te doen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je verbranding dus is. Natuurlijk gaat dit alles gepaard met juiste voeding inname.

Veel vrouwen denken dat ze door krachttraining té gespierd worden:
Dit is misschien wel een van de grootste fitnessmisvattingen. Ik heb vaak genoeg vrouwen aan mijn balie die al bang worden als ik het woord krachttraining uit mijn mond laat komen. Het antwoord is dan vaak: “néé krachttraining ga ik niet doen wánt dan word ik te gespierd.” Hieruit volgen meestal lange discussies om duidelijk te maken dat je niet in 1 nacht een transformatie zal doorgaan maar dit een lang proces is waarin we genoeg mogelijkheden hebben om te voorkomen dat je eruit komt te zien als een enorme spierbundel.

Vet inruilen voor spier
Ook dit is een mythe die nog steeds de ronde doet binnen sportscholen. Sommige mensen denken dat vet in te ruilen is voor spier. Vet en spier zijn twee totaal andere substanties. Het is dus niet mogelijk deze voor elkaar te vervangen. Wel kunnen we de algehele samenstelling van vet en spier manipuleren door het vetpercentage te reduceren en meer spierweefsel op te bouwen. Ook hier is het weer belangrijk dat er een goede balans is tussen een juist voedingspatroon en een goed afgesteld trainingsschema.

Plaatselijk vet verbranden
Helaas kunnen we niet precies bepalen waar we vet verliezen. Hier is het lichaam zelf compleet verantwoordelijk voor. Zo zijn er mensen die denken bijvoorbeeld dat ze door heel veel buikspieroefeningen, een platte buik krijgen. Vet is in feite een energiebron voor het lichaam. Vet wordt door het lichaam opgeslagen zodat het later gebruikt kan worden indien het nodig is. Aangezien het lichaam zelf compleet verantwoordelijk is voor de vetverbranding, kan je nog zo veel buikspieroefeningen doen, maar het vet wat hierbij wordt verbrand zal niet alleen van de rolletjes op je heupen komen. Overigens is het zo dat als je graag een wasbordje wil, er een laag (totaal) vetpercentage nodig is om deze te bloot te leggen. Ook is hiervoor weer een juiste balans tussen voeding en training erg belangrijk.

De grootste beer spreekt waarheid
Niet in alle sportscholen is dit het geval, maar toch heerst er in sportscholen een vorm van hiërarchie. Iedereen heeft wel een voorbeeld rondlopen in zijn of haar gym waar hij/ zij tegen op kijkt, misschien wel motivatie uithaalt. Natuurlijk is dit goed maar kies wel de juiste personen uit. Vaak merk je dat de grootste jongens in de gym, de meeste aanspraak krijgen en om tips worden gevraagd. Maar puur omdat iemand zijn leven heeft geweid aan het worden van de hulk, wil nog niet zeggen dat hij waarheid spreekt. Helaas zijn veel mensen in de gym niet bekend met prestatie verhogende middelen. Met een juist dieet en frequentie in training zal je met behulp van verboden middelen zeker resultaat boeken. Dit wil lang niet altijd zeggen dat de methodes die deze persoon gebruikt de juiste zijn. Neem dus niet zomaar alles aan van iedereen, en doe zelf ook onderzoek. De grootste jongens lijken van buiten misschien gezond, maar zijn dat van binnen niet altijd!

Heel vaak wisselen van trainingsschema
In mijn ogen is basic nog altijd het beste. Zeker als je nog een beginner bent in de sportschool is er geen noodzaak om ontzettend veel verschillende oefeningen te doen. Ben je gevorderd en wil je je horizon verbreden kunnen er natuurlijk altijd aanvullingen worden gedaan. Zeker in de eerste paar jaar kan er prima constant resultaat geboekt worden, als de voeding en training op pijl gehouden wordt. Dit betekent niet dat je altijd bij hetzelfde schema moet blijven. Na verloop van tijd is het misschien nodig hier en daar een oefening te veranderen en de indeling, sets, reps of herhalingen aan te passen, maar elke week weer andere oefeningen uitproberen gaat je niet meer resultaten opleveren.

Ik hoop met dit artikel enkele vragen van jou te hebben weggenomen; hoe fijn als ik kan bijdragen aan minder fitnessmisvattingen.

Sportieve groet,
David Korber

Wil je meer over mij weten? Check hier mijn Instagram.

Details