Ik word omgedoopt tot sexuoloog?!

//Ik word omgedoopt tot sexuoloog?!
Ik word omgedoopt tot sexuoloog?!

Project Description

‘Sex Safe’ de naam zegt het eigenlijk al. Al dekt deze naam niet de lading van dit fantastische boekje. Het gaat zo veel verder dan alleen veilige seks. Het idee om een boekje te maken met seksuele voorlichtingen voor kinderen van groep 7/8 ontstond in 2012 toen mijn dochter in groep 8 voor het eerst had gezoend. Alle alarmbellen gingen af: mijn dochter gaat de puberteit in. Nu is het tijd voor HET gesprek, maar waar moet ik beginnen? Ik vond het zo ingewikkeld… Dit kwam doordat zij mijn oudste kind is en daarnaast ook een meisje.

STIGMA

Ik kan wel zeggen dat ik niet mee doe aan het stigma dat het voor een meisje erger is om haar maagdelijkheid te verliezen als voor een jongen, maar dan lieg ik. Ook al ben ik het er niet mee eens dat een meisje een slet is als ze meerdere mannen seks heeft gehad en een jongen stoer gevonden wordt, zat ik toch in een hoekje te huilen toen mijn dochter haar eerste echte vriend kreeg. Maar nu mijn zoon 11 is, kan ik niet wachten tot ik het eerste pakje condooms in zijn handen kan drukken.

“Shai, weet je waarom je een condoom moet omdoen?” Met een verlegen ongemakkelijk lachje antwoord hij: “natuurlijk weet ik dat mam, ik weet alles allang.” “Oké vertel”. “Nou je kan een baby krijgen als jouw sperma in het meisje komt.” Waarop ik vroeg: “en verder?. “Verder?” “Is er nog iets ergers als een baby mam…?”

Dit is dus het moment om Sex Safe aan mijn eigen kind te geven. Shai vind het heel ongemakkelijk om er met mij over te praten, hij wilde ook niks horen van mijn verhalen over genitale wratten en chlamydia. Toch zijn die SOA’s tegenwoordig de realiteit bij de jeugd.

SEXUOLOOG

Nu hoor ik de geruchten alweer om mij heen. ‘Is ze nu opeens weer een seksuoloog? Eerst is ze diëtist en nu weer dit.’ Nee, ik ben geen seksuoloog, maar ik ontdekte wel een probleem in de markt. Namelijk te weinig scholing voor de jeugd op seksueel gebied en dat terwijl we in een internetgeneratie leven waar alle kinderen ook verkeerde informatie van het internet af kunnen halen… Je kan niet meer wachten tot het moment dat jij vindt dat jouw kind er klaar voor is, want dan heeft hij alles al van het internet afgehaald en dat wil je wel voor zijn als ouder.

Liefdevolle seks is vaak niet wat ze vinden op internet. Respectvol met elkaar omgaan en elkaars privacy respecteren ook niet. Eerst van jezelf houden en van jezelf genieten leren ze ook niet en ik snap dat je als ouder ook niet gemakkelijk uitlegt hoe je eerst je eigen lichaam kunt gaan ontdekken of wat een ‘natte droom’ precies is.

Ik heb dit boek gemaakt voor mijn eigen kind en al zijn leeftijdsgenootjes. Onzekerheid over puistjes en hoe je er mee om kan gaan, waarom groeit de één wat sneller dan de ander? Is het normaal dat mijn onderbroek s ’nachts opeens nat is? Alles komt aan bod. De twee karakters die deze puberteit doormaken in het boekje heten Sky & Dex.

Ik heb alle onderwerpen van deze tijd toegevoegd zoals: internet, zelfliefde, homoseksualiteit. Ook heb ik geweldige anekdotes toegevoegd van rolmodellen uit deze tijd. Ik heb dit boek natuurlijk niet in mijn eentje gemaakt. Naast de “echte“ seksuoloog die hem op feiten heeft gecontroleerd, heb ik het boek samen met kindercoach Jose Nanninga-Verholt geschreven.

LESMATERIAAL

Momenteel ben ik ook bezig om alles te vertalen in lesmateriaal voor groep 7/8, zodat scholen er ook mee aan de slag kunnen en ik heb zelfs de eerste gastles al binnen. Ik zal op de school van mijn zoon Shai volgende week seksuele voorlichtingen geven, dat is toch hilarisch?!

Het boekje is vanaf 12 november verkrijgbaar in alle boekhandels en online in onze MKBMshop.com. Als je Sex Safe nu pre-ordered, heb je de eerste druk in handen. Ik ben mega trots op het resultaat en ik kan niet wachten op jullie reacties.

Details

Categories: