fbpx

Is boter nou wel of niet gezond?

//Is boter nou wel of niet gezond?
Is boter nou wel of niet gezond?

Project Description

Boter en zijn vetten.

Veel mensen willen afvallen en het vet van hun lichaam zien verdwijnen. Zo wordt vaak de simpele conclusie getrokken om vetten zoveel mogelijk in de voeding te vermijden. Deze conclusie wordt eigenlijk ten onrechte getrokken. Het menselijk lichaam heeft gewoon behoefte aan vetten, deze zorgen er namelijk voor dat de vitamines A, D, E en K beter worden opgenomen. Deze specifieke vitamines kunnen namelijk niet in water oplossen, maar wel in het vet. Naast deze positieve werking hebben wij vet onder andere nodig voor de volgende punten:

  • Het zijn bouwstoffen voor zenuwen, hersenen en hormonen
  • Energieopslag
  • Bescherming tegen de kou
  • Bescherming van organen en zenuwcellen

Over de volgende vetten is een lange tijd veel geschreven: verzadigde en onverzadigde vetten. Een lange tijd is het altijd afgeraden om bijvoorbeeld roomboter te eten aangezien dit product veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten moesten zoveel mogelijk worden vervangen door onverzadigde vetten, want de verzadigde vetten veroorzaakte een gevaarlijk cholesterolgehalte, hartkwalen en overgewicht. Om dit probleem aan te pakken zijn er veel producten ontwikkelt die niet of nauwelijks vetten bevatten. De smaak in deze nieuwe producten kon echter niet meer tot stand komen door middel van het vet. Vandaar dat er een grote hoeveelheid suikers werd gebruikt om alles op smaak te brengen. Juist deze suikers zijn een grote oorzaak van overgewicht bij veel mensen in Nederland.

Dit wil niet zeggen dat het beter is om vetten in te grote mate te gaan eten. De verzadigde en onverzadigde vetten zijn wel een stuk minder slecht voor je dan een hele tijd lang is beweerd. Zo bevat roomboter vitamines A & D en is het vet makkelijk verteerbaar. Transvetten daarentegen zijn echter wel erg slecht voor je en bevinden zich onder meer in halvarine, margarine, koekjes en gebak. Deze producten waren een tijd terug juist nog geproduceerd om de “slechte” verzadigde vetten te vervangen. Om even aan te geven wat voor negatieve gevolgen deze transvetten hebben volgen hier een aantal punten:

  • Transvetzuren kunnen tot inferieur sperma en een verlaagd testosteron gehalte zorgen bij mannen.
  • Een constante verhoging van insulinewaarden wat een vergrote kans op diabetes te gevolg heeft.
  • Verhoging van het cholesterolgehalte wat de kans op hart- en vaatziekten doet toenemen.

Het is waar dat in roomboter een kleine hoeveelheid aan transvetten zit, maar dit zijn dierlijke transvetzuren. Deze transvetzuren kunnen juist bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. De transvetten in margarine en halvarine zijn daarentegen schadelijk.

Het is nu duidelijk welke vetten schadelijker zijn voor de gezondheid en zoveel mogelijk moeten worden vermeden. In de supermarkten worden echter veel van dit soort producten aangeboden als of deze goed zijn voor je gezondheid. Hoe ga je nu dus bepalen welke producten jij gaat gebruiken? Ons advies is als volgt: gebruik voor op je boterham gewoon de enige echte roomboter. Weg met alle margarine en halvarine die via chemische processen tot stand zijn gekomen en veel schadelijke transvetten bevatten. Kies bij het bakken en braden voor olijfolie, kokosolie of roomboter. Hier moet wel meteen bij gezegd worden dat te veel van iets nooit goed is. Vandaar het woord te veel. Wanneer je al vaak roomboter gebruikt om op boterhammen of andere producten te smeren is het beter om met olijfolie of kokosolie te bakken en braden. Laat je dus niet van de wijs brengen en consumeer gewoon de vetten die je lichaam goed kan gebruiken!

Heb jij de recepten uit het nieuwe boek al geprobeerd? Bestel Killerbody receptenboek hier! 

Details

Categories: