Last van ellendig veel spierpijn?

/, MKBM Lifestyle/Last van ellendig veel spierpijn?
Last van ellendig veel spierpijn?

Project Description

Sporten wordt vaak als “lekker bewegen” bestempeld, maar is dit nou wel echt zo? De bedoeling van deze benaming is duidelijk. Beweging is goed voor het menselijk lichaam en draagt bij aan onze gezondheid. Een minder prettige ervaring dat kan voortkomen uit het sporten is de welbekende spierpijn. Er zijn twee vormen van spierpijn en deze verschillen in het moment dat wij deze ervaren. Zo kan je spierpijn tijdens het sporten ervaren, dit is vaker het geval bij duursporters. Wat de meeste mensen allemaal wel eens hebben ervaren is de spierpijn achteraf. Deze vorm van spierpijn kan ook nog eens aanhouden tot 1 á 2 dagen na de training. Op dat moment is het “lekker bewegen” even ver te zoeken.

Waar komt deze pijn eigenlijk vandaan? De spierpijn die je ervaart tijdens het sporten komt voort uit de hoeveelheid melkzuur die zich ophoopt in de spieren. Het melkzuur wordt geproduceerd wanneer je lichaam gaat verbranden zonder aanwezigheid van zuurstof. Normaal gesproken voert je bloed de melkzuur weer af, maar tijdens een intensieve training is er gewoon te veel melkzuur in je spieren om af te voeren. De spierpijn die achteraf wordt ervaren komt doordat de spieren zijn beschadigd. Er zitten kleine scheurtjes in het spierweefsel die moeten herstellen. Deze scheurtjes in het spierweefsel zijn niet iets waar jij je zorgen over hoeft te maken. Dit is juist wat veel mensen willen bereiken door te trainen. Het lichaam gaat de scheurtjes herstellen, maar maakt ook nieuwe spiervezels aan om een volgende keer beter bestand zijn tegen een dergelijke inspanning.

Hoeveel spierpijn je ervaart hangt van meerdere dingen af. Zo hangt het uiteraard af van de intensiteit waarmee wordt getraind. Net als met eigenlijk alles reageert elk lichaam er ook weer anders op. Hierdoor heb je waarschijnlijk vrienden/vriendinnen om je heen die misschien nauwelijks spierpijn ervaren en sommige die ongeveer omkomen van de spierpijn. De oorzaak van deze verschillen kan hem dus zowel in de training als in de genen zitten.

Er zijn verscheidene dingen die je kunt doen om de spierpijn te verminderen/voorkomen. Om jullie hierbij te helpen volgen er een aantal punten waar je aan kunt denken.

  • Ontspannen fietsen, wandelen of zwemmen.
  • Warme douche, bad of sauna.
  • Massage door een sportmasseur
  • Direct na het sporten een paar seconden in koud bad.
  • Goede warming-up en cooling down
  • Drink voldoende water
  • Rust na training
  • Bouw je trainingen op, loop niet te hard van stapel

Verwacht niet dat je door het opvolgen van deze tips geen last meer zult hebben van spierpijn. Het kan de spierpijn wat verminderen of in sommige gevallen voorkomen, maar het werkt voor iedereen net anders. Wees er ook niet ongerust door, want het ervaren van spierpijn is vaak ook een teken dat je goed hebt getraind en je spieren sterker zullen worden.

Ga dus vooral door met “lekker bewegen” en pas een paar van onze tips toe om de spierpijn wat tegen te gaan! En neem je rust na een training om je spieren te laten herstellen.

In de MKBMshop.com vind je de MKBM supplementen en proteine, deze helpen je spieren te herstellen voor, tijdens en na de training. Bestel je MKBM proteïne met 10% korting, gebruik de code: mkbmproteine

Details