fbpx

Tampons: het geheime gif

//Tampons: het geheime gif
Tampons: het geheime gif

Project Description

Tampons schadelijk voor gezondheid?

Bij de meeste van onze verzorgingsproducten staan we niet stil bij wat wij allemaal gebruiken voor ons lijf. Het vertrouwen dat wij in de makers van onze producten, die wij soms al jarenlang trouw gebruiken, hebben is groot. We staan nog weleens stil bij hoe koeien worden samengepropt waardoor ze hun kont niet kunnen keren en kippen volgestopt worden met antibiotica en in het donker worden gehouden zodat ze elkaar en zichzelf niet doodpikken. Verrassend genoeg schuilen in de meest onschuldig ogende verzorgingsproducten ook schadelijke stoffen waar wij meestal geen weet van hebben. Aldus zo ook in de vrouwelijke hygiëneproducten.

Wat geeft tampons de spierwitte kleur

Je hebt jezelf waarschijnlijk nooit echt afgevraagd, waarom een tampon eigenlijk zo wit is? Ik in ieder geval niet. Vanzelfsprekend gebruiken we maandelijks tampons of maandverband, het is tenslotte een product die het ons een klein beetje aangenaam maakt tijdens die vervelende dagen van de maand. Toch schrok ik mij laatst rot toen ik las dat er in alledaagse tampons chloor gebruikt wordt. En de reden? Voor het krijgen van een witte kleur.

100% Pure katoen is niet spierwit. Om de tampons mooi wit te maken worden ze gebleekt met chloor. Tijdens het bleken kan dioxine vrijkomen, meldt Mens & Gezondheid.info. Dit is een schadelijke stof aangezien het de hersenwerking ernstig kan belemmeren en de slijmvliezen van de vagina kan aantasten. Als dioxine in je bloedbaan terecht komt via je slijmvliezen, kan dit leiden tot abnormaal weefselgroei in je buik en voortplantingsorganen. Ik denk dat wij vrouwen liever een minder witte tampon hebben, dan een die schadelijke stoffen bevat. Dioxine is overigens ook in verband gebracht met verminderde spermaproductie voor mannen. De World Health Organisation noemt het een ernstige schadelijke stof met kankerverwekkende eigenschappen. Voor een product dat ik maandelijks zonder geweten gebruik, werd ik hier wel even stil van…

Meer zorgwekkende ingrediënten

Veel tampons of maandverband in de winkels bevatten echter nog meer zorgwekkende ingrediënten. Tampons en maandverband worden vaak niet gemaakt van 100% katoen, maar bestaan ook uit synthetische stoffen zoals rayon. Rayon is een bijproduct van houtzaagsel en houtpulp. Het is een kunstmatig geproduceerde vezel die goed absorbeert, wat natuurlijk super handig is tijdens de menstruatie. Maar welke prijs betalen wij daar nou eigenlijk voor? Synthetische stoffen zijn niet goed voor de vagina. De pH-waarde kan veranderen en dat kan weer leiden tot schimmelinfecties. Ook kunnen kleine deeltjes rayon door gebruik van een tampon in je vagina achterblijven en opgenomen worden door je lichaam. In het ergste geval ontstaat daardoor TSS (Toxic Shock Syndrome) geeft E. C. Lifestyle aan. Door het sterk absorbeerde vermogen van de vezels kan het vaginavocht zich ophopen en een broedplaats vormen voor streptococcus en de staphylococcus. Hierdoor ontstaat een (mogelijk dodelijke) bacteriële infectie. Behoorlijk heftig en vaak onbekend bij vrouwen. Symptonen van TSS zijn onder andere, hoge koorts, diarree, braken en epileptische aanvallen. Door gebruik van katoen in de tampon kunnen tampons ook nog sporen van pesticiden bevatten. Bij de productie van katoen gebruikt de reguliere teelt namelijk vaak bestrijdingsmiddelen om onkruid en insecten te doden. Dit is natuurlijk nooit goed zijn voor ons delicate lijf!

Het is goed om te weten waar een product uit bestaat. Zeker als er schadelijke stoffen in verwerkt zijn, of stoffen waar je allergisch voor bent. De vraag die mij vooral bezighoudt is, waarom bevatten deze hygiëneproducten deze stoffen als ze schadelijk zijn? Waarom wordt dit niet vermeld op de verpakking? Zijn er geen alternatieven voor het maken van een betere tampon?
Helaas is transparantie omtrent de ingrediënten in tampons en maandverband niet verplicht. Deze producten vallen onder de gewone EU productregelgeving. Dit betekent dat er geen specifieke regels zijn over wat wel of niet in de producten mag zitten. Bedrijven mogen dus naar eigen inzicht ingrediënten toevoegen.

Bedrijven beweren vaak dat er geen of lage hoeveelheden van deze schadelijke stoffen in hun producten zitten. O.B. geeft aan op hun website dat hun producten geen schadelijke stoffen bevatten. Echter is door Women’s Voices for the Eart in 2013 het rapport Chem fatale gepubliceerd waarin er kleine hoeveelheden van verschillende pesticiden in een O.B-tampon zijn gevonden. Of deze kleine hoeveelheden schadelijk zijn voor inwendig gebruik is niet onderzocht.

So what can a girl do?

Gelukkig zijn er wel enkele alternatieven op de markt om jezelf te beschermen tegen het gebruik van tampons en maandverband met giftige stoffen. Zo bestaan er biologisch katoenen tampons die volledig vrij zijn van schadelijke stoffen. Natacare en Yoni zijn merken die tampons en maandverband aanbieden die van 100% biologisch katoen zijn gemaakt. Om het aantal schadelijke stoffen inwendig te beperken kan je ook kiezen voor maandverband. Maandverband bevat ook de schadelijke stoffen, maar aangezien deze uitwendig zit kunnen er geen deeltjes achterblijven in je vagina. Daarnaast kan je ook nog kiezen voor minder ‘gangbare’ alternatieven zoals wasbare maandverband die ook 100% van katoen zijn gemaakt en de mentruatiecup. De menstruatiecup bevat geen chemicaliën. De cups zijn gemaakt van medische siliconen, natuurrubber of TPE.

Wij vrouwen in a men’s world moeten samen sterk staan en elkaar een beetje helpen. Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze informatie.

Veel liefs,
Fajah

Wil jij ook dat jouw lichaam optimaal gezond en fit blijft? Word dan nu lid van een van onze online programma’s. Klik hier om lid te worden.

Details

Categories: