Project Description

Blog voor #MKBM door Nanneke Schreurs, Optimal Health Studio

Gevarieerd eten houdt uiteraard meer in dan dat je ontbijt, lunch en diner van elkaar verschillen. Toch denken veel mensen dat ze gevarieerd eten terwijl ze feitelijk vaak dezelfde voedingsmiddelen tot zich nemen. Soms uit gemakzucht, soms bij gebrek aan inspiratie en soms vanuit de gedachte: “never change a winning team”. Voorafgaand aan een voedingsconsult vraag ik aan mensen om een aantal dagen bij te houden wat ze eten en drinken en op welke tijdstippen. En bij het overgrote deel krijg ik dan als antwoord dat ze elke dag ongeveer hetzelfde ontbijt eten; elke dag hetzelfde bij de lunch en diner en vaak ook nog altijd op hetzelfde tijdstip. Alleen in het weekend wordt er afgeweken van het doorsnee voedingspatroon.

Wat zijn fytonutriënten

Maar elke dag hetzelfde eten, hoe gezond het misschien ook is, is geen goed idee. Wanneer je alleen let op macronutriënten in je voeding en iets eet waarvan jij denkt dat het gezond is (zoals bijvoorbeeld elke dag yoghurt met een banaan voor het ontbijt) kan het toch wel eens zo zijn dat je geen volwaardig voedingspatroon hebt. Werd er in de voedingsleer eerst alleen maar onderscheid gemaakt tussen de macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten), later ontdekte men het bestaan van de micronutriënten (vitaminen, mineralen en sporenelementen) En waar de wetenschap nu steeds meer en meer achter komt is dat er nog veel meer stofjes in de voeding zitten die van onschatbare waarde zijn voor onze gezondheid. Die stofjes zijn de zogenaamde fytonutriënten. (Fyto betekent plantaardig en nutriënt betekent voedingsstof. )Dit zijn de bioactieve stoffen in plantaardige voeding zoals polyfenolen, flavonoïden, carotenoïden, fenolzuren, xanthofyllen en nog veel meer. Elke groente-of fruitsoort of plant bevat weer andere fytonutriënten. Wanneer je dus elke dag een appel en een banaan eet mis je heel veel waardevolle stofjes die bijvoorbeeld in blauwe bessen of bramen zitten. Aan te raden is het dan ook om zoveel mogelijk te variëren en zoveel mogelijk verschillende kleuren aan je maaltijden toe te voegen. “Eat the rainbow” is dan ook zeker geen overbodig advies.

Gezonde darmen zijn belangrijk voor het afslank proces 

Ook je darmen zijn gebaat bij het nuttigen van zoveel mogelijk verschillende fruit, groente, planten en paddenstoelen. Hoe gevarieerder je eet; hoe gevarieerder je darmflora ook wordt. Je darmen worden bevolkt door heel veel verschillende darmbacteriën; en verschillende soorten bacteriën voeden zich met verschillende nutriënten. Sommige voeden zich voornamelijk met suikers, andere weer met eiwitten, etc. Wanneer je veel van hetzelfde eet; krijgen bepaalde bacteriën te veel of juist te weinig voeding waardoor je darmflora uit balans raakt. Een gezonde darmflora is ook een gevarieerde darmflora. Elke bacteriesoort heeft zo zijn eigen taken; de een zorgt voornamelijk voor afweer en immuniteit; een ander weer voor de opname van voedingsstoffen; weer een ander voor de balans tussen honger en verzadiging. Hoe gevarieerder je darmflora; hoe gezonder je stofwisseling!

Wil je ook je workouts zo perfect mogelijk uitvoeren of ben je op zoek naar een nieuw programma? Klik hier om lid te worden van het MKBM BASIC trainingsprogramma’s voor maar 49 euro per jaar. Of schrijf je voor in voor de op maat gemaakte programma’s. Elke 14e van de maand start een nieuwe groep.

Bronnen:

Front Microbiol. 2015 Oct 6;6:1050. doi: 10.3389/fmicb.2015.01050. eCollection 2015.

Human microbiomes and their roles in dysbiosis, common diseases, and novel therapeutic approaches.

Belizário JE1, Napolitano M1.

J Food Sci. 2014 Apr;79(4):R442-51. doi: 10.1111/1750-3841.12397. Epub 2014 Mar 12.

Diet effects in gut microbiome and obesity.

Chen J1, He X, Huang J.