fbpx

Heb ik een vitamine-tekort?

//Heb ik een vitamine-tekort?
Heb ik een vitamine-tekort?

Project Description

In Nederland zijn er weinig mensen die een vitamine-tekort hebben. Als je voldoende gevarieerd eet, rijk aan groente en fruit, zal een tekort niet snel voor komen.
Er zijn wel enkele gevallen waar een tekort toch voor komt. De oorzaken hiervan zijn verschillend van aard. De meest bekende tekorten zijn die van de vitamine D en de vitamine B12. Wat is de functie van de verschillende vitamines en hoe herken je een tekort?

Wat zijn vitamines precies?
Vitamines en mineralen zijn stoffen die in kleine hoeveelheden zich bevinden in onze voeding en drinken. Voor een goede gezondheid zijn ze onmisbaar. Dit geldt ook voor een normale groei en ontwikkeling, je hele leven lang. Vitamines en mineralen leveren zelf geen energie, maar zijn wel onmisbaar voor tal van processen in het lichaam. De verschilelnde vitamines kan je lichaam niet, of slechts gedeeltelijk, zelf aan maken. Dan snap je direct waarom het zo belangrijk is ze via de voeding binnen te krijgen.
De vitamines zijn onderverdeeld in wateroplosbare en vetoplosbare vitamines. De vetoplosbare hebben vet nodig om getransporteerd te worden door het lichaam. De wateroplosbare vitamines hebben deze eigenschap niet.

Vitamine A
Vitamine A vind je terug in verschillende vormen in dierlijke en plantaardige producten.
Vitamine A helpt bij het gezond houden van de huid en om scherp te blijven zien.
Het is ook nodig voor de aanmaak van huidcellen en in de cellen van je luchtpijp, haar, tandvlees en longen.
Vitamine A helpt je ogen aanpassen aan schemer en het zorgt voor een goede werking van het immuunsysteem.
Ook voor kinderen is vitamine A belangrijk, het speelt een belangrijke rol bij de groei van kinderen.
Wanneer je een tekort aan vitamine A hebt kunnen er huidproblemen, dof haar of nachtblindheid ontstaan.

Vitamine B1
Vitamine B1 (ookwel thiamine genoemd) komt voor in aardappelen, groenten en vlees.
Het is onmisbaar voor de energievoorzieningen in je lichaam. Het ondersteunt daarnaast ook een goede werking van het hart en het zenuwstelsel.
Wanneer je een tekort hebt aan vitamine B1 kunnen er zich psychische afwijkingen voordoen, zoals depressie, concentratiestoornissen en geheugenverlies. Ook gevoelloosheid in de benen en hartklachten kunnen voorkomen.

Vitamine B2
Vitamine B2 (riboflavine) is vooral te vinden in melk en melkproducten, vlees, groente, fruit, brood en graanproducten.
Deze vitamine is net als vitamine B1 onmisbaar voor de energie in het lichaam. Vitamine B2 speelt een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie voor je lichaam uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Het is ook belangrijk voor de instandhouding van normale rode bloedcellen en het zorgt mede voor het normaal functioneren van het zenuwstelsel.
Wanneer je een tekort aan vitamine B2 hebt kunnen er afwijkingen in de mond en tong voordoen en voor ontstekingen bij de neus zorgen.

Vitamine B3
Vitamine B3, ook bekend als niacine, komt in de voeding in veel verschillende vormen voor. Het is onder andere te vinden in vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen.
Het mooie van vitamine B3 is dat deze ook uit tryptofaan gemaakt kan worden, een aminozuur dat in eiwitten ruim vertegenwoordig is.
Net als vitamine B1 en B2 is ook vitamine B3 nodig om het lichaam van energie te voorzien. Daarnaast speelt het ook een rol bij de aanmaak van vetzuren, is het goed voor de gemoedstoestand, leerprestaties, concentratie, geheugen en voor geestelijke balans en energie.
Bij een tekort aan vitamine B3 kan pellagra ontstaan, een ziekte met huidaandoeningen, diarree en dementie. Gelukkig komt een tekort aan B3 in onze samenleving bijna niet voor. In ons eten is er ruim voldoende vitamine B3 te vinden.

Vitamine B5
Ook vitamine B5 (pantotheenzuur) is in veel voedingsmiddelen te vinden en een tekort is daarom erg onwaarschijnlijk. Alleen bij ernstige ondervoeding kan een tekort van deze vitamine optreden.
Pantotheenzuur is net als de andere B-vitamines nodig voor de energievoorziening van het lichaam en maakt het energie vrij uit koolhydraten, vet en eiwitten.
Vitamine B5 draagt ook bij aan de vermindering van moeheid en vermoeidheid.
Wanneer je een langdurig en ernstig tekort aan vitamine B5 hebt kan het “burning feet syndroom” optreden. Dit zijn pijnlijke en brandende voeten. Ook (ernstige) vermoeidheid kan op een tekort van deze vitamine duiden.

Vitamine B6
Vitamine B6 (pyridoxine) komt in verschillende vormen voor, de werking is nagenoeg gelijk.
Vitamine B6 is te vinden in eieren, kaas, melk, brood en graanproducten maar ook vlees en peulvruchten.
Deze vitamine is erg belangrijk voor de stofwisseling en de opbouw en afbraak van aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van de eiwitten in ons lichaam. Vitamine B6 is ook nodig voor de regulatie van bepaalde hormonen, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en zenuwstelsel.
Wanneer er een langdurig en ernstig tekort aan deze vitamine is kunnen er bloedarmoede, zenuwaandoeningen en een verminderde weerstand optreden. Bij pasgeboren baby’s kan het leiden tot stuipen.
Bij deze vitamine is ook een bovengrens van inname vastgesteld. De inname per dag moet onder de 21mg blijven. Wordt dit overschreden dan kunnen er symptomen van gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in handen en voeten voordoen.

Vitamine B8
Biotine (vitamine B8) is te vinden in eieren, lever, melk, noten en pinda’s.
Deze vitamine is nodig om energie uit ons eten vrij te maken en speelt het een rol bij de vorming van vetzuren.
Verder is vitamine B8 belangrijk voor het behoud van een normale huid en normaal haar. Ook zorgt het voor een normale werking van het immuunsysteem. Een tekort aan B8 kan leiden tot huidafwijkingen, bloedarmoede of depressie. Een tekort komt echter in de praktijk bijna niet voor. Een handig weetje is wel dat wanneer je veel rauwe eieren eet je wél kans hebt op een tekort van deze vitamine. Dit komt namelijk omdat de stof in rauwe eieren, avidine, er voor zorgt dat je vitamine B8 moeilijker op kan nemen.

Vitamine B11
Deze vitamine is wat bekender onder ons. Vitamine b11 wordt ook wel foliumzuur genoemd en het is een van de vitamines waarvan een tekort op de loer ligt. Vooral voor zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens is deze vitamine een belangrijk punt van aandacht.
Vitamine B11 is belangrijk voor de groei en werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Daarnaast is het erg belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Wanneer je zwanger wilt worden of net bent is het sterk aan te raden een foliumzuur-supplement te nemen. Wanneer er een ernstig tekort aan vitamine B11 is kunnen er bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid en geboorteafwijkingen ontstaan.

Vitamine B12
Cobalamine (vitamine B12) is voor de meesten van ons een bekende vitamine. Je hoort en leest er veel over. Het verhaal van de vitamine B12 gaat als volgt: deze vitamine is in de voeding gebonden aan een eiwit. In de maag wordt het eiwit losgekoppeld van de B12. Vervolgens bindt de vitamine B12 zich in de dunne darm aan een ander eiwit, de “intrinsic factor”. Dit eiwit wordt in de maag al gemaakt, maar koppelt zich pas in de dunne darm. Deze koppeling is erg belangrijk en noodzakelijk voor de opname van vitamine B12. Ongeveer 40 tot 40% van de B12 wordt hier opgenomen. In sommige gevallen is een goede opname hierdoor niet goed mogelijk en kan een tekort ontstaan. B12 is vooral te vinden in dierlijke producten.
Vitamine B12 speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen, zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en is essentieel voor groei. Ook is B12 betrokken bij de stofwisseling van vitamine B11. Het checken van beide vitamines is bij verdenking van een tekort daarom ook aan te raden.
In Nederland komt een tekort aan B12 niet vaak voor omdat er in onze voeding voldoende B12 te vinden is. De vegetariërs en veganisten onder ons lopen wel een hoger risico op een tekort.
Wanneer er een tekort aan deze vitamine is kan er minder DNA worden aangemaakt, dat nodig is voor de aanmaak en vermenigvuldiging van lichaamscellen. Vooral bloed- en zenuwcellen vermeerderen zich snel en daarom zal een tekort ook vaak daar als eerste zichtbaar worden. Een tekort kan uiteindelijk leiden tot bloedarmoede en schade aan het zenuwstelsel. Symptomen als vermoeidheid, gebrek aan eetlust, hoofdpijn en ook de typische verschijnselen als tintelende en gevoelloze handen en voeten, geheugenproblemen en coördinatiestoornissen, zijn bekend bij een B12-tekort.

Vitamine D
Een van de vetoplosbare vitamines is vitamine D. Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken onder invloed van zonlicht. Ook kan het lichaam deze vitamine goed uit de voeding halen.
Er zijn twee vormen van vitamine D, namelijk ergocalciferol (D2) en cholecalciferol (D3). Voor beide varianten geldt dat vet nodig is voor transportatie door het lichaam.
Vitamine D is onmisbaar voor sterke botten en tanden. Mede door vitamine D wordt calcium en fosfor goed uit de voeding opgenomen en vastgelegd in de botten en tanden.
Vitamine D is ook daarom ook erg belangrijk in de strijd tegen osteoporose. Vitamine D is nodig om het risico op botbreuken tot een minimum te beperken.
Verder speelt vitamine D een belangrijke rol bij het in standhouden van een goede spierfunctie en een goede werking van het immuunsysteem. Vitamine D tekorten komen regelmatig voor en men dient er daarom ook alert op te zijn. Vooral oudere mensen, mensen die weinig buiten komen, vaak een bedekte huid hebben of een donkere huidskleur (deze huid heeft meer moeite met de omzetting door zonlicht) kunnen baat hebben bij een vitamine D supplement.

Vitamine E
Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Voor transport is vet nodig.
Deze vitamine is te vinden in zonnebloemolioe, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.
Vitamine E is een antioxidant en beschermt de lichaamscellen tegen invloeden van vervuiling, zonlicht en oxidatieve schade.
Een tekort komt in ons land bijna niet voor. Alleen wanneer er sprake is van een ernstige stoornis in de opname van voeding kan een tekort ontstaan. De gevolgen kunnen dan bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte zijn.

Vitamine K
Als laatste vitamine K. Deze vitamine (K1) behoort ook tot de vetoplosbare vitamines en is te vinden in eten en drinken. Onder invloed van bacteriën kan er in de darmen ook menachinon aangemaakt worden. Dit is de vitamine K2 variant. De werking van beide stoffen is hetzelfde.
Vitamine K draagt bij aan de bloedstolling en aan de opname van mineralen/calcium in de botten/botweefsel. Vitamine K is daarom belangrijk voor sterke botten.
Pasgeboren baby’s hebben vaak een tekort aan vitamine K omdat ze tijdens de zwangerschap niet voldoende binnen hebben gekregen. Bij volwassen die langdurig antibiotica gebruiken kan ook een vitamine K-tekort ontstaan, met een vertraagde bloedstolling tot gevolg. Dit omdat antibiotica de darmbacteriën die van belang zijn bij de aanmaak van vitamine K kunnen vernietigen.

Dit blog is geschreven door online drogist Orthovitaal. Orthovitaal is niet meer weg te denken op het gebied van vitamines en voedingssupplementen. In Nederland maar ook in andere landen zijn ze toonaangevend. Orthovitaal biedt producten aan van hoogwaardige kwaliteit. Ook MKBM-producten kun je vinden in het assortiment van deze persoonlijke, kwalitatief goede drogist. Neem een kijkje op de website.

Details

Categories: