Waarom verliefd zijn je leven verpest

//Waarom verliefd zijn je leven verpest
Waarom verliefd zijn je leven verpest

Project Description

Dit is de tekst van het filmpje dat ik gisteren opgestuurd kreeg van mijn goede vriend Mo. Mo is degene met wie ik altijd over alles kan praten. We zijn collega’s en hebben de hit SQUAT samen gemaakt. Wat ik zo leuk vind aan Mo is dat hij alles altijd onderbouwt met onderzoeken als ik hem bel om mijn verhaal te doen. Zo belde ik hem een paar jaar geleden op met pijn in mijn buik van de liefdesverdriet toen mijn relatie ook over was. Ik was toen vooral heel boos. Ik voelde me gebruikt op dat moment. Hij stuurde mij toen dit plaatje en de tekst ‘tijd heelt alle wonden’.

Je weet zelf ook wel dat dit zo is, maar op dat moment hoor je liever dat er een pil bestaat die je in één klap weer een gelukkig gevoel geeft. Als ik naar het filmpje dat Mo mij gisteren doorstuurde kijk, zou er theoretisch gezien zeker een pil kunnen worden ontwikkeld die het gevoel van verliefdheid terugbrengt. Een pil die je in die periode weer wat gelukkiger maakt.

Nou ja… Het ligt iets ingewikkelder, maar de conclusie is dat je tijdens verliefdheid de volgende hormonen extra aanmaakt: adrenaline, endorfine en dopamine. Deze hormonen komen ook vrij bij gebruik van bijvoorbeeld XTC. Daarom vinden mensen die dat gebruiken elkaar allemaal zo lief. Maar om weer even terug te komen op de periode van verliefdheid waarin we deze stoffen extra aanmaken: die periode varieert van 3 maanden tot 3 jaar. In die periode is er dus in mijn geval geen vuiltje aan de lucht. Ik zie alles door de welbekende roze bril en tatoeëer rustig de naam van mijn vriendje op dat moment. Ook als ik dat al twee keer eerder heb gedaan! Ik fantaseer over trouwen en geloof elke keer weer opnieuw dat dit hem écht is. Toch kan ik er de klok op gelijk zetten… Elke keer weer gaat het bij mij na anderhalf jaar opeens allemaal niet meer zo vlekkeloos. De hormoontjes zakken dus kennelijk weg, de vlinders maken plaats voor iritaties en opeens zie ik allemaal dingen die er eerst niet waren. Waren die er eerst niet? Of zag ik ze eerst niet?

Vroeger gaf ik natuurlijk altijd mijn vriendjes de schuld, maar de de laaste jaren kijk ik vooral naar mijn aandeel in het continu mislukken van mijn relaties (na twee jaar). Ik heb inmiddels alle zelfhulpboeken wel uitgelezen en werk hard aan een leven zonder oordelen en een positieve mindset. Maar ondanks dat ik zo positief ben en ook eerlijk kijk naar mijn eigen aandeel kon ik het weer niet voorkomen dat het verleden zich herhaalde… Ik heb het boek Zero Limits gelezen. Dit heeft me wel heel goed geholpen om de volle verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat er in mijn leven gebeurt. Ik wijs niet meer naar anderen en ben continu bezig met vergeving. Ik heb dit zelfs in mijn nek getatoeëerd. Dit resulteert wel in heel veel innerlijke rust. Ik heb namelijk de controle over hoe ik mij voel aangezien ik een ander daar niet meer de schuld van geef. Hoe lekker is het dat je zelf de macht in handen hebt over je gevoel! Als ik mij rot voel start ik meteen een visualisatie-mediatie om mij weer te aarden en mij goed te voelen. Ik zie al een duidelijk verschil bij mijzelf tijdens de breuk van mijn vorige relatie en die van nu. Ik heb nu geen wrok, woede of het gevoel dat ik ben misbruikt. Ik heb volledige verantwoordelijk genomen voor de situatie. Alleen hoe nu verder? Als die wijsheid uit de boeken mij ook niet verder brengt dan een relatie van maar twee jaar!

En toen was er dus Mo Alitou die mij in een klap uit mijn zelfhulp en mediatie-gelul haalde met zijn belletje over dat het gewoon hormonaal is. Dat alle gelukshormoontjes in mijn geval na anderhalf jaar weer gedaald zijn naar het normale niveau. Hij stuurt me nog een filmpje en na het zien van dit filmpje is me alles geheel duidelijk.

Wij mensen zijn gewoon verliefd om ons voort te planten. Daarna is het een keuze: kan ik met deze irritaties (en meer…) vredig verder leven, of niet? Die ideale droom dat je elkaar altijd even aantrekkelijk, lief en meer zult vinden is een illusie. Er is nog wel wat hormonale hoop volgens deskundigen. Namelijk twee hormonen: oxytocine en vasopressine. Dit noemen ze de knuffelhormonen. Deze hormonen geven je ook na jouw periode van verliefdheid alsnog een fijn gevoel. Echter moet je er wel een ding voor doen… Dat is knuffelen. Anders komen ze niet vrij. Daar moet je tussen alle irritaties door dan nog wel zin voor gaan maken.

De conclusie is dus dat ik dit elke keer weer opnieuw zal meemaken tot ik tegen mezelf zeg: “Accepteer de situatie en leef met de minpunten. Die heeft iedereen en dus ook jij Faj. Zet je eroverheen, knuffel wat vaker en dan komt alles goed.”

Yay! Vanaf nu ontvang je in de MKBMshop.com gratis verzending bij bestellingen boven de €25,-! Haal jouw favoriete items nu in huis 💕

Details

Categories: