Project Description

Blog voor MKBM door Nanneke Schreurs, Optimal Health Studio

Een zwangerschap is een van de meest bijzondere periodes in het leven van een vrouw.
Een mooie, bijzondere en intense periode waarin er lichamelijk en geestelijk van alles gebeurt in je lijf.
Alles wat normaal gesproken belangrijk is, wordt nog belangrijker wanneer je zwanger bent.
Vocht, voeding, beweging, rust; allemaal essentieel om te zorgen dat je fit en energiek blijft.
Tijdens een zwangerschap worden er meer hormonen aangemaakt dan op andere momenten in het leven. Daarom is het juist in die periode zo essentieel, voor zowel moeder als kind, om de hormoonhuishouding in goede balans te houden of te brengen.
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten hormonen, die allemaal hun eigen bouwstoffen en functies hebben. Over het onderwerp hormonen is wel een heel boek in plaats van een blog te schrijven.
In dit blog zal ik daarom kort iets vertellen over prostaglandines.
Prostaglandines zijn weefselhormonen, wat wil zeggen dat ze niet (zoals andere hormonen) in weefselklieren worden aangemaakt, maar in elk weefsel van je lichaam.
Zolang deze hormoonachtige stoffen goed in balans zijn, is alles in orde en is er sprake van hormonale gezondheid. Een verstoring echter kan voor veel problemen zorgen zoals ontstekingen en hormonale verstoringen.
Prostaglandines worden aangemaakt uit de essentiële vetzuren omega 3 en omega 6. Essentieel wil zeggen dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken en dat we ze dus via onze voeding binnen moeten krijgen.
De inname van omega 3 en omega 6 zou in balans met elkaar moeten zijn. Helaas bevat een doorsnee westers voedingspatroon veel meer omega 6 (vaak wel 20 keer meer) dan omega 3, wat zorgt voor verstoringen in onze hormoonhuishouding.
Omega 6-vetzuren komen vooral in plantaardige voeding zoals planten, noten, zaden, soja, granen en plantaardige olie. Maar ook het overgrote deel van het vlees, zuivel en eieren dat in de schappen van de winkel ligt bevat veel omega 6, doordat dit vee meestal gevoerd wordt met granen, mais en soja.
Omega 3- vetzuren vind je vooral in (vette) vis en vlees van dieren die hebben gezwommen, gevlogen en gerend tijdens hun leven zoals biologische en wilde dieren.
Ook de eieren en zuivel afkomstig van deze dieren bevatten omega 3.
Andere bronnen zijn schaal-en schelpdieren, algen, zeewier en lijnzaad.
Om de verhouding tussen omega 3 en omega 6 en daardoor je hormoonhuishouding weer in balans te brengen is het van belang om meer producten te eten die rijk zijn aan omega 3.
Dit kan door vaker vette vis, algen, zeewier te eten of vaker te kiezen voor vlees of vis van dieren die een vrij leven hebben gehad.
Ook het gebruik van visolie of krillolie is een mogelijkheid.
Daarnaast zijn essentiële vetzuren nodig voor de aanleg en ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van het ongeboren kindje, met name in het derde trimester van de zwangerschap.
Studies laten zien dat suppletie van DHA (omega 3 vetzuren) tijdens zwangerschap en bij het geven van borstvoeding hele positieve effecten heeft op de visuele, cognitieve en motorische ontwikkeling van het kind en wordt geassocieerd met een hoger IQ op 4 jarige en betere hersenontwikkeling op 5,5 jarige leeftijd.

Ben je zwanger of net bevallen en weer je meer lezen over dit onderwerp of weer terug naar je oude gewicht koop dan hier Killerbody 3 dit boek is speciaal gemaakt voor jou in samen werking met heel veel specialisten op het gebied van Zwangerschap en borstvoeding.

Bronnen
1. Bradbury J. Docosahexaenoic Acid (DHA): An Ancient Nutrient for the Modern Human Brain. Nutrients. 2011;3(5):529-554
2. Escolano-Margarit MV, Ramos R, Beyer J et al. Prenatal DHA status and neurological outcome in children at age 5.5 years are positively associated. J Nutr 2011;141:1216-23.
3. Guesnet P, Alessandri JM. Docosahexaenoic acid (DHA) and the developing central nervous system (CNS) – implications for dietary recommendations. Biochimie 2011;93:7-12.