fbpx

Creatine

/Creatine
Creatine

Wat doet creatine?

Creatine werkt simpel gezegd als een soort “accu” voor het lichaam. Wanneer iemand meer creatine in het lichaam heeft kan hij of zij de eerst energiefase, waarbij sprake is van een krachtexplosie, verlengen. Denk daarbij aan sporten zoals krachttrainingen in de gym, maar ook sprinters zullen er profijt van hebben.

Het lichaam gebruikt in de eerste energiefase de stof ATP (adenosine trifosfaat). Het lichaam zet de ATP om in energie, ADP (Adenosine Di Phosphate) en fosfaat (phosphate).

In de eerste energiefase zorgt creatine ervoor dat er meer ATP beschikbaar is. Creatine bind zich aan de fosfaat. Het creatine fosfaat kan het ADP weer “opladen” tot  ATP.

Wanneer iemand bij een krachttraining met een zelfde gewicht net een paar herhalingen meer kan doen is er sprake van progressie. Wanneer de eerste energiefase van een sprinter verlengd wordt is hij in staat langer op maximale snelheid te presteren.

Sporten waarbij veel gevraagd wordt in de eerste energiefase zijn er bij gebaat deze te verlengen.

In de praktijk kan iemand dus met een zelfde gewicht net een paar herhalingen meer doen of net even een stukje langer sprinten op maximale snelheid.

 

Door deze gunstige effecten in de sporten waar dit gewenst is zal er hierdoor progressie geboekt worden. Denk aan spierkracht en spiermassa toenamen die krachtexplosie sporten ten goede komt.

In de MKBMshop kan je verschillende vormen creatine vinden.

Deel dit met je vrienden!

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.