De meerwaarde van detoxen voor je lichaam en geest

Detoxen (je lichaam een handje helpen om van gifstoffen en afvalproducten af te komen) is een begrip wat je steeds vaker hoort. Sommige mensen zeggen dat het heel goed is om te doen en anderen weer dat het niet nodig is. Wat is detoxen dan precies, is het goed voor je gezondheid en waarom? In dit blog ga ik hier dieper op in.

Wat is detoxen?

Detoxen is het reinigen van je lichaam van afvalstoffen en gifstoffen. In ons leven krijgen we veel chemische stoffen binnen. Denk bijvoorbeeld aan stoffen uit de omgeving als medicijnen, (slechte) voeding, lage luchtkwaliteit, cosmetica, alcohol. Maar ook bijvoorbeeld stress zorgt voor de nodige afvalstoffen. De cellen van ons lichaam maken afvalstoffen aan die verwijderd mogen worden. Giftige stoffen kunnen zich opstapelen in onder andere je vetweefsel. Ons lichaam heeft gelukkig een ingebouwd systeem om afvalstoffen te verwijderen. Dit verwijderen gebeurt via de nieren en de lever, maar ook via de huid en longen. Ook je organen spelen een rol. Wateroplosbare stoffen worden verwijderd via de urine, vet oplosbare stoffen via de ontlasting. Ook je immuunsysteem speelt een belangrijke rol in het vermogen van je lichaam om efficiënt afvalstoffen op te ruimen. Je hele lichaam is eigenlijk altijd bezig het detoxen.

Is detoxen wel nodig?

Als ons lichaam zelf opruimt, hoe nuttig is (periodiek) detoxen dan? Een mooi voorbeeld is voeding. Sommige mensen ervaren bepaalde klachten, maar weten niet waar dit vandaan komt. Het komt vaak voor dat je last kan hebben van voedsel intolerantie, zonder dat je dit door hebt. Als je lichaam een te hoge toxische belasting heeft, bijvoorbeeld door het moeilijk kunnen verwerken van bepaalde soorten voedsel omdat de microbioom (bacteriën, gisten etc. in je lijf) uit balans is – kan je dit onder andere merken aan symptomen als een watterig hoofd, vermoeidheid, concentratieproblemen en huidproblemen. Je mentaal niet goed voelen komt hier meteen achteraan, je kan je bijvoorbeeld down gaan voelen of zelfs depressief.

Ook darmproblemen komen veel voor. Je darmen (waar een groot deel van je microbioom zich bevindt) spelen namelijk een enorme rol in je immuunsysteem. Detoxen helpt juist ook je immuunsysteem versterken. Vervolgens ga je je mentaal dan ook beter voelen, alles is immers met elkaar verbonden. Als je kijkt naar vasten krijgt je lichaam letterlijk een pauze van het steeds moeten verteren van voedsel en heeft dan tijd voor andere werkzaamheden, zoals groei en reparatie. Ook je lever ontgift beter na een periode van vasten.

Detox technieken zie je ook terug in allerlei culturen en religies. Van oil pulling (je mond reinigen met olie) uit Ayurveda tot vasten tijdens de Ramadan. Vasten komt veel voor in verschillende religies, ook in de Bijbel wordt het genoemd. De intentie hier is niet direct om te detoxen, maar om dichter bij God te komen. Als je jouw lichaam helpt om op te ruimen zal je ook merken dat je makkelijker contact maakt met je intuïtie.

Hoe kan je detoxen?

Er zijn heel veel verschillende manieren om je lichaam te ondersteunen bij dit proces. Denk aan de manier waarop je eet aanpassen, een sap kuur, klysma’s, oil pulling, vasten of het nemen van supplementen. Maar juist ook simpele dingen die niet duur hoeven te zijn of ingewikkeld. Denk aan meer zuiver water drinken of kruidenthee. Ook regelmatig bewegen werkt, omdat het je lymfestelsel (de opruimdienst van je lichaam) stimuleert. Diep ademhalen is een manier om te detoxen, omdat de longen ook een belangrijk uitscheidingsorgaan zijn. Ook naar de sauna gaan helpt je lichaam om via de huid te detoxen. Heftige emoties en trauma uit het verleden loslaten zou je kunnen zien als detoxen, omdat alles uiteindelijk begint bij energie en dit effect heeft op je mind en lichaam. Je ziet dat detoxen een heel breed begrip is wat bij veel mensen een ander beeld oproept.

Er is momenteel niet veel wetenschappelijke onderbouwing voor bewust detoxen. Er zijn echter heel veel positieve effecten waar te nemen als gevolg van detox. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan wat voor jou goed voelt. Ga eens goed je lichaam in en merk op of je last hebt van bepaalde symptomen als vermoeidheid, concentratieproblemen, depressie of buikpijn en of het idee van detox je aanspreekt. Met een aantal simpele interventies kan je al een echt verschil maken in hoe je je voelt en je lichaam en geest ondersteunen.

Wil je graag je lichaam meer ondersteunen met detoxen?

Klik hier voor de MKBM MSM poeder, een stof die onder andere sterk ontgiftend werkt en het lichaam reinigt van afvalstoffen.

https://www.anderzorg.nl/prikbord/i-am-a-foodie/de-zin-en-onzin-van-detoxen
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ontgiften.aspx
https://visie.eo.nl/artikel/2020/02/wat-zegt-de-bijbel-over-vasten
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jhn.12286
https://oersterk.nu/blogs/9-manieren-om-te-ontgiften-detoxen-zonder-dure-supplementen-of-sapjes/