Hoe proteïne helpt bij de haargroei

Haaruitval door corona

Extreme haaruitval na corona is iets wat ik veel hoor om mij heen. Het haar wordt dunner en valt met bosjes uit. Tijdens mijn corona periode heb ik alle klachten wel ervaren; rugpijn, vermoeidheid, restless legs en dus ook haaruitval. Mijn haar viel uit en werd ontzettend dun. Zoals jullie wel weten heb ik al het één en ander meegemaakt met mijn haar, maar dit was toch echt even een ander verhaal. Tijdens en na mijn ziektebed ben ik aan de slag gegaan met proteïne, vitamine c en kurkuma.

Lees hier de blog over mijn ervaring met corona.

Proteïne voor je haar

Corona, maar ook andere periodes van ziekte, infecties, koorts én stress kunnen zorgen voor haaruitval. Dit noem je ”telogeen effluvium” (TE). Hierbij komen de haren versneld in de uitvalfase terecht, met verlies van soms grote bossen haar tegelijkertijd als gevolg. Het komt zowel bij volwassenen als kinderen voor. Er zijn geen medicijnen voor TE. Het is daarom aan te raden om je haar te ondersteunen met de juiste voeding. Denk aan vitamines, maar vooral ook aan proteïne.

Je haar bestaat voor ongeveer 95% uit proteïne (ook wel keratine genoemd). De balans tussen proteïne en vocht bepaalt onder meer de elasticiteit van je haar en dus hoe snel het afbreekt. Door een infectie kan deze balans worden verstoord. Het is daarom logisch om extra proteïne te nemen. De proteïne dragen ook bij aan je haargroei. Als je dagelijks te weinig proteïne binnenkrijgt, gaat deze voedingsstof eerst naar je essentiële organen. De niet-essentiële functies zoals haargroei krijgen dan minder proteïne. Zelf vind ik het ook lastig om de dagelijkse hoeveelheid proteïne binnen te krijgen. Een sporter moet 1,6 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgen. Voor niet-sporters is dat 0,8 gram. Tijdens en na corona nam ik daarom dagelijks een proteïneshake. Ik merkte na enkele weken een zichtbaar verschil. Mijn haar groeide sneller en voelde sterker aan! Nu neem ik nog MSM, vitamine C en een proteïne shake of reep – om mijn haar mooi en gezond te houden.

Wil jij zelf de voordelen van proteïne ervaren? Shop nu de Casein Protein en Vegan Protein.