Praktische tips bij hooikoorts

In deze blog deel ik heel graag een aantal praktische tips en oplossingen met je die jouw hooikoorts symptomen kunnen verlichten. Zoals je wellicht in mijn eerdere blog over de Medinose van Medisana al hebt kunnen lezen, heeft dat mijn gezin al veel verlichting gebracht.

Wat is hooikoorts nu eigenlijk precies?

Hooikoorts is een allergie op bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten, kruiden of bomen. Deze stuifmeelkorrels worden ook wel pollen genoemd. Dat is trouwens ook de reden dat de term ‘het pollenseizoen’ wordt gebruikt. In jouw lichaam worden de pollen onterecht als een gevaar gekenmerkt door ons immuunsysteem. Het gevolg daarvan is een allergische reactie.

Welke symptomen horen bij hooikoorts?

Je zult in jouw omgeving vast hebben gemerkt dat mensen verschillende allergische reacties hebben die allemaal vallen onder de noemer hooikoorts. Voorbeelden hiervan zijn een verstopte neus, een loopneus, rode huid in het gezicht, jeuk, niezen, tranende ogen, rode en/of branderige ogen, jeukende ogen, pijn, dichtzittende oren, hoesten, pijnlijke oren en keel, maar ook slapeloosheid, concentratieproblemen of algehele malaise. Zo zie je dat er een hele opsomming aan klachten en ongemakken horen bij hooikoorts.

Het vervelende is dat je de allergische reactie zelf niet kunt oplossen, maar tegelijkertijd kun je de symptomen van de hooikoorts wel tegengaan en het hooikoortsseizoen een stuk draaglijker maken.

Een aantal praktische tips bij hooikoorts:

1) Neem voor het slapen gaan een douche
Gedurende de dag kunnen er vele pollen aan je kleding, je haren, je huid en je lijf blijven kleven. Zorg er daarom voor dat je jouw kleding direct in de was doet en je je haren en huis schoon doucht. Zo lig je zonder pollen in bed en heb je een grotere kans dat de klachten tijdens de avond en nachturen afneemt.

2) Zet een zonnebril op wanneer je naar buiten gaat
Of de zon nu schijnt of niet, draag wanneer je naar buiten gaat een zonnebril! Je ogen bescherm je op deze manier een stukje tegen de pollen.

3) Gebruik MSM poeder
MSM (Methylsulfonylmethaan) is een in wateroplosbare, natuurlijke zwavelverbinding. Zwavel is een essentieel element dat voorkomt in elke cel van ons lichaam. Omdat al onze cellen gebruik maken van zwavel, is zwavel onmisbaar voor ons lichaam. MSM poeder vermindert de allergische reactie op de pollen. Belangrijk is wel om er in februari al mee te starten zodat je dit kunt opbouwen voor het beste resultaat. Lees hier alles over de MKBM MSM poeder.

4) Deuren en ramen pas open na regen!
Wanneer het lekker weer wordt buiten wil je natuurlijk zo snel mogelijk alle ramen en deuren weer open zetten. Frisse lucht naar binnen en een schoon en opgeruimd huis voelt dan gelijk weer fijner. Maar… in het geval van hooikoorts klachten liever niet doen. Wil je toch de ramen en deuren openzetten? Doe dit dan vlak nadat het geregend heeft. Dan zijn de pollen naar beneden gezakt en zul je in huis minder klachten ervaren. Bij het opgeruimde en schone huis is het ook belangrijk dat je denkt aan de huisdieren. Honden en katten nemen, wanneer ze buiten zijn geweest, ongemerkt veel pollen mee naar binnen.

5) Allergie immunotherapie
De allergie immunotherapie is een therapie waarbij de behandeling zich richt op de oorzaak van de hooikoorts. Het immuunsysteem wordt met de therapie toleranter gemaakt voor de pollen waar je allergisch voor bent. Houd er rekening mee dat dit traject ongeveer drie tot 5 jaar kan duren.

6) Anti-allergie geneesmiddelen of medicijnen
Anti-allergie geneesmiddelen worden ook wel symptomatische medicatie genoemd, omdat deze zich puur richten op de klachten die de allergie teweeg brengt. Antihistaminica of cetirizine werken helaas vaak tijdelijk, bijvoorbeeld kun je ze 24 uur of een week gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de neusspray. Een neusspray remt het vrijkomen van histamine en daardoor ervaar je minder klachten als een verstopte neus, jeuk en niezen. Een tweede voorbeeld zijn oogdruppels. Oogdruppels werken net zoals de neusspray lokaal op de plek waar je klachten hebt, je ogen in dit geval. Oogdruppels creëren een beschermlaagje over je oog waardoor je ogen niet in contact komen met het stuifmeel en er geen histamine vrijkomt. Als laatst zijn er tabletten. Tabletten worden vaak voorgeschreven als remmer van histamine en voor klachten zoals pijnlijke oren en keel, dichtzittende oren en hoesten.

7) Medinose
In mijn eerdere blog heb ik ons hele verhaal gedeeld over de werking en gebruik van de Medinose. Fijn om te benoemen is dat deze lichttherapie te gebruiken is naast alle andere geneesmiddelen, tips en essentiële oliën. De Medinose 2 Slim zorgt voor een effectieve verlichting van allergische symptomen met behulp van rood licht en infrarood lichttherapie.

Lees hier mijn volledige blog over de Medinose terug.

8) Essentiële Oliën
Je kunt naast de anti-allergische geneesmiddelen ook kiezen voor een natuurlijk alternatief. Het gebruik van specifieke essentiële oliën zoals lavendel, lemon en peppermint geven hetzelfde effect als een neusspray, tabletten of oogdruppels. Lavendel wordt ook wel een natuurlijk anti-histamine genoemd wat betekent dat het vrijkomen van histamine wordt geremd. Laat je in het gebruik van essentiële oliën goed voorlichten over de kwaliteit en puurheid van de oliën.