Gezond oud worden – dat willen we allemaal wel! Om dit fijne doel te bereiken is een goed én gezond slaappatroon ontzettend belangrijk. Een gezond slaappatroon zorgt voor een beter humeur, versterkt je immuunsysteem en geeft meer energie. Echter, is onze slaapkwaliteit sterk aan verandering onderhevig naarmate we ouder worden. Hoe zit dat precies?
Slaap en hormonen
Daar zijn ze weer…die hormonen! In elke levensfase hebben we te maken met een andere hormoonbalans. In onze jonge jaren is het lichaam druk bezig met het opbouwen en regulieren van de hormoonbalans. Naarmate we ouder worden, wordt deze hormoonbalans weer omgegooid. In de overgang daalt het oestrogeen en progesteron niveau. Vrouwen krijgen vaker last van opvliegers en nachtelijk transpireren. Ook zijn vrouwen gevoeliger voor omgevingsfactoren en stress. Deze verschillende factoren hebben een negatieve invloed op de slaapkwaliteit. Voor, tijdens en na de overgang kunnen vrouwen eerder te maken krijgen met slaapklachten zoals slaapapneu. Zelfs de mannen krijgen te maken met een hormoonschommeling rondom het 60ste levensjaar. Ongeveer 20% krijgt last van een flinke daling in het testosteronniveau. De mannen komen hierdoor moeilijker in slaap.
Wat voor vrouwen en mannen hetzelfde is naarmate ze ouder worden, is de dalende aanmaak van melatonine. Dit hormoon reguleert ons dag- en nachtritme. Zodra het donker wordt maakt ons lichaam meer melatonine aan. Zo worden we moe, hebben we behoefte aan slaap en gaan makkelijker in slapen. Als we ouder worden ontstaat er verkalking van de pijnappelklier, het deel in de hersenen dat melatonine aanmaakt. Hierdoor maken we minder melatonine aan. Dit heeft invloed op het in slapen, kwaliteit van slaap en wakker worden door bijvoorbeeld omgevingsgeluiden.
Slaap en omgevingsfactoren
De omgevingsfactoren onder de loep nemen is zeker een mooi begin om de slaapkwaliteit te verbeteren. Naarmate we ouder worden ervaren we meer stress en kan bijvoorbeeld een dagstructuur ontbreken; van drukke werkdagen tot een chaotisch gezinsleven. Hieronder nog een aantal andere factoren die invloed kunnen hebben op je slaapkwaliteit:
- Cafeïne, alcohol en suiker
- Onvoldoende/ongezond eten
- Onnatuurlijk/blauw licht van de telefoon, computer of televisie
- Rommelige slaapomgeving
- Te laat in de avond actief zijn (zoals s ’avonds laat sporten)
- Stress
Gevolgen van een slecht slapen
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die slecht slapen vaker gezondheidsproblemen ervaren. Deze gezondheidsklachten kunnen zowel lichamelijk als psychologisch van aard zijn. Vooral langdurige klachten zoals diabetes, hart- en vaatziektes en depressies komen vaak voor. Een ongezonde slaapstructuur zorgt ervoor dat je je lichaam uitput.
Tips voor een gezond slaappatroon
- Zorg voor een frisse, opgeruimde slaapkamer
- Drink in de uren voordat je gaat slapen geen koffie, alcohol of energydrank
- Creëer een slaapritme voor een stabiele biologische klok (voorkom snoozen)
- Mediteer voordat je gaat slapen om je gedachtes te laten rusten
Kan jij wel een steuntje in de rug gebruiken om stress te verminderen? Of heb je behoefte aan doelen stellen en structuur? De Feel Good Training geeft jou de juiste handvaten om meer grip te krijgen. Zo creëer je een ritme dat bij jouw leven past.