“911 What’s your Emergency?” “Help ik heb een terugval!”

//“911 What’s your Emergency?” “Help ik heb een terugval!”
“911 What’s your Emergency?” “Help ik heb een terugval!”

Project Description

Laat ik maar even beginnen met het woord ‘terugval’.. Bij deze zal ik (en ik hoop jullie ook na het lezen van deze blog) het woord ‘terugval’ vervangen door het woord ‘leermoment’. Je valt namelijk niet terug, wanneer je weer opstaat en doorgaat!

Wat is nu zo een leermoment?

Laat ik me maar even kwetsbaar opstellen en mezelf als voorbeeld nemen. Afgelopen week had ik een klassiek leermomentje. De nacht van donderdag op vrijdag stond bij mij in het teken van weinig slaap. Er spookte allemaal onwijs gave ideeën in mijn hoofd rond en die besloot ik allemaal op te schrijven!

Super leuk idee, maar dit resulteerde in 3 uurtjes slaap en ik slaap altijd vrij weinig dus had geen reserves meer. Daardoor stond ik vrijdagochtend op met een gevoel van “Mmmm, ik denk niet dat dit mijn beste dag gaat worden..” Vervolgens was ik ook niet tevreden over mijn training (logisch want herstel is niet voor niets een belangrijk element).

Toen begon het:

 1. De moeheid
 2. Het mezelf voorhouden dat vandaag niet een topdag wordt
 3. De frustratie over mijn training
 4. Net even dat ene dingetje wat je niet had verwacht en je volledig uit je comfortzone plukt
 5. Heel veel eten binnen mijn bereik hebben liggen

= het begin van een mooi leermomentje.

Het begint bij mij altijd met één dingetje die ik wel lekker vind, maar eigenlijk iets anders daarvoor in de plaats zou willen.. Snap je wat ik bedoel? Een chocolade eiwitreep nemen, terwijl ik het liefst een hele giga reep èchte chocolade zou willen eten. Wat resulteert in een onverzadigd gevoel en uiteindelijk toch nog die èchte reep chocolade eten! Het ene momentje ging over in het andere momentje en toen kwam het gevoel van machteloosheid, geen controle meer te hebben en denken: “Ach, nu maakt het toch niet meer uit!”

Herkenbaar? Ik zal daarom met jullie delen wat mijn ervaring is op dit soort momenten en hoe je weer kunt opstaan om door te gaan! Want lieve lezers.. hoe graag ik het zou willen ontkennen, deze momenten zullen er altijd zijn! Alleen wat je op zo’n moment doet, ligt in jouw eigen handen. Niemand zal dat wel of niet voor je doen.. It’s up to you!

911 Foto 2

De Do’s en Don’ts van een Leermomentje!

Don’ts

 1. Denken dat het nu toch niet meer uitmaakt.
 2. De verantwoordelijkheid buiten jezelf leggen; uiteindelijk ben je namelijk toch echt zelf degene die ernaar handelt.
 3. Goedpraten; “Aahh joh, waarschijnlijk had je het gewoon nodig.”
 4. “Nu maar even losgaan en dan morgen weer strikt!”
 5. Gauw vergeten en doorgaan.
 6. Boos worden op jezelf (of teleurgesteld zijn in jezelf).
 7. Jezelf de dagen erna op rantsoen zetten (straffen).

Do’s

 1. Besef je goed dat zo’n moment niet voor niets gebeurt. Daarom is het belangrijk dit te erkennen, zodat je deze momenten de volgende keer kan herkennen en er een andere uitkomst aan kunt geven!
  1. Schrijf voor jezelf op/ of visualiseer wat er op zo’n moment gebeurt in je hoofd; Voelde je je verdrietig/ rot/ machteloos? Wat was de trigger voor jou en leidde jou tot het vertonen van ongewenst gedrag?
  2. Schrijf/ visualiseer hoe je wèl zou willen reageren op zo een moment. Welk gedrag zou jou nu trots op jezelf maken?
 2. Ja! Die ene reep meer of minder maakt wel uit! 😉
 3. Nee, je bent niet uit het veld geslagen! Je hebt alleen andere strategieën nodig om weer door te gaan!
 4. Nee, je hoeft niet opnieuw te beginnen omdat je van deze momenten leert! Dus je gaan hierdoor alleen maar vooruit!

Daarom lieve lezers, alles gebeurt met een reden en hoe je hiermee omgaat, ligt volledig in jouw eigen handen!

Liefs,

Hannah

Wil je ook een fit en gezond lichaam maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? word dan nu lid van mijn online trainingen. Elke maand komen er nieuwe trainingen online die je makkelijk kan volgen voor maar 6 euro per maand. klik hier om lid te worden.