Project Description

Naam: Nanneke Schreurs

Leeftijd: 43

Relatie: Getrouwd (en moeder van 3 kinderen)

Beroep: Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Therapeut en sportinstructrice

Blog door Nanneke Schreurs, Optimal Health

In mijn vorige blog “je hormonen op hol” vertelde ik al over de grote invloed die hormonen hebben op je gezondheid en hoe je je voelt. Deze stofjes beïnvloeden je afweersysteem, hongergevoel, spiergroei, slaap en nog veel meer.

Voldoende slaap en een goed slaapritme spelen een hele belangrijke rol in onze gezondheid; misschien zelfs wel de belangrijkste. Als je je prestaties wilt verbeteren is goede slaap essentieel. Rust en herstel zijn net zo belangrijk als trainen. Als je traint maar daar niet van kan herstellen is er alleen maar sprake van afbraak in plaats van opbouw. Een tekort aan slaap of slecht slapen kan meerdere oorzaken hebben waarvan stress ook een veel voorkomende is.

Maar hormonen, of liever gezegd een juiste balans van je hormonen, zijn een andere vereiste. Voor een goede hormoonbalans is de juiste voeding een allereerste vereiste. Vetten en eiwitten zijn grondstoffen van hormonen en dus is het belangrijk dat je die voldoende tot je neemt.

Een andere factor die meespeelt bij je hormoonhuishouding is je bioritme. Dat is iets wat in de westerse wereld nog wel eens vergeten of onderschat wordt. De natuur kent vele ritmes die beïnvloed wordt door de zon en de maan; licht en donker. Ons lichaam heeft van nature een bepaald ritme, wat ook onder invloed staat van licht en donker. Melatonine, ook wel bekend als het ‘slaaphormoon’ is bijvoorbeeld direct gelinkt aan de cyclus van licht en duisternis. In onze hersenen wordt serotonine omgezet naar melatonine. Het gedeelte in de hersenen waar dit gebeurt is gevoelig voor licht. Zodra het donker wordt en er geen lichtimpulsen meer worden ontvangen wordt de productie van melatonine gestart. Overdag gaat licht (ook kunstlicht) de aanmaak van melatonine tegen. Vroeger hadden we geen kunstmatige lichtbronnen en leefden we met het licht van de zon en de maan en met de seizoenen mee. Tegenwoordig is er altijd kunstlicht om ons heen en zitten we vaak tot laat nog achter de computer, laptop of op onze I-phone. Dat licht, afkomstig van apparaten zoals de computer, geeft onze hersenen een seintje dat het dag is.

Teveel licht op de verkeerde tijd kan de melatonine productie onderdrukken en leiden tot een verstoring van je natuurlijke ritme en van je hormoonbalans. Zo kan het dus zijn dat door bijvoorbeeld wisseldiensten of ’s avonds lang doorwerken je interne klok verstoort wordt. Door die verstoring kun je slaapproblemen krijgen (inslapen of doorslapen); herstel je niet goed, wordt je moe en gaan je (sport)prestaties achteruit. Daarnaast heeft slaapgebrek een hele grote negatieve invloed op je afweersysteem met alle gezondheidsproblemen van dien.

I stock Waking up

Eet je gezond, train je goed maar ben je nog steeds moe en blijven verbeteringen uit? Dan kunnen hormonen wel eens de boosdoener zijn. Wil je optimaal presteren? Probeer dan zoveel mogelijk in harmonie met je bioritme te leven.

Wil je ook een fit en gezond lichaam maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Word dan nu lid van faya haar online trainingen. Elke maand komen er nieuwe trainingen online die je makkelijk kan volgen voor maar 6 euro per maand. klik hier om lid te worden

Bronnen

Diurnal Rhythms in Blood Cell Populations and the Effect of Acute Sleep Deprivation in Healthy Young Men: http://dx.doi.org/10.5665/sleep.1954

Katrin Ackermann, PhD1; Victoria L. Revell, PhD3; Oscar Lao, PhD1; Elwin J. Rombouts, PhD2; Debra J. Skene, PhD3;

Cleve Clin J Med. 2011 Oct;78(10):675-84. doi: 10.3949/ccjm.78a.10083. Jet lag and shift work sleep disorders: how to help reset the internal clock. Kolla BP1, Auger RR.

Bull Acad Natl Med. 2011 Oct;195(7):1527-46; discussion 1547-9. Internal clock desynchronization, light and melatonin.