Broodsoorten in overvloed. Welk brood is het gezondst?

//Broodsoorten in overvloed. Welk brood is het gezondst?
Broodsoorten in overvloed. Welk brood is het gezondst?

Project Description

Verschillende broodsoorten, je wordt ermee platgebombardeerd. In ons kikkerlandje is het een eeuwenoude traditie om brood te eten. Hoe bruiner het brood, hoe gezonder, wordt vaak gedacht. Deze onterechte gedachte moet ruimte maken voor de waarheid: wat is het gezondste brood?

Broodsoorten
Ongetwijfeld dat je bekend bent met de populaire broodsoorten zoals spelt-, meergranen en desembrood. Een broodkeuze wordt soms gebaseerd op minder gluten of op een of andere hippe granencombinatie. Als je echt het gezondste brood wilt, kijk dan niet zozeer naar factoren als koolhydraatarm brood. Nee, en laat je ook niet verleiden door de kleur van brood; donkerder brood is niet per definitie gezonder.

De gezondste variant
De enige echte volkorenbrood. Dit heeft allemaal te maken met de graankorrel. Veel broodsoorten zijn gemaakt van slechts een deel van deze graankorrel. Volkorenbrood is als enige brood gemaakt van de gehele graankorrel oftewel alle voedingsstoffen zijn nog aanwezig. Wil dus niet zeggen dat de andere broodsoorten niet gezond zijn maar het kan gezonder! Broodvarianten als mais, rogge en spelt zijn gemaakt van andere graansoorten. Ook deze varianten kunnen gemaakt zijn van de hele graankorrel, het is de moeite waard om daar bij de aankoop op te letten.

Hoe zit het nu met witbrood?
Witbrood wordt in tegenstelling tot andere broodsoorten zoals bruin- of volkorenbrood, van bloem gemaakt. Bruin- en volkorenbrood worden van meel gemaakt. Bij witbrood wordt het binnenste gedeelte van de tarwekorrel gebruikt. De rest van de zaden en kiemen worden eruit gezeefd. Dus ook de vitamines en mineralen. Om even een goed beeld te krijgen, witbrood bevat 4,5 gram suiker en 2,5 gram vezels. Bij volkorenbrood is dit 1,5 gram suiker en 6,9 gram vezels! Dat is nogal een verschil. Bruinbrood bevat overigens 2,9 gram suiker en 5,7 gram vezels. Dus het goede imago van bruinbrood is niet onterecht. Broodfabrikanten maken hier soms misbruik van door witbrood, bruin te kleuren. What?! Ja, met gebrande mout krijgt witbrood een bruine kleur waardoor het gezond lijkt maar laat je dus niet misleiden! Dit kun je voorkomen door te kijken naar het hoofdingrediënt: is het van meel of bloem gemaakt.

Volkorenbrood, it is!
De hele graankorrel wordt verwerkt in volkorenbrood. Als we die graankorrel eens onder de loep nemen: de buitenste laag ook wel de zemel bevat de meeste voedingsstoffen. Van mineralen tot aan vitamines. In de kiem zitten vooral goed vetten en ook vitamines en mineralen. Door volkorenbrood te eten krijg je dus niet de helft of een kwart van deze voedingsstoffen binnen maar in zijn geheel. En dat maakt volkorenbrood de meest gezonde broodsoort!

In de gratis voedingsschema’s van Fit With Faya wordt dan ook volkorenbrood geadviseerd. Zoals je inmiddels weet, staat MyKillerbodymotivation voor gezonde motivatie in voeding én in supplementen. In de MKBM eiwitshakes zijn bijvoorbeeld geen suikers toegevoegd en zijn van hoogwaardige kwaliteit. Neem hier een kijkje bij de MKBM proteine shakes

Fijn weekend Killerbody!-X- Anne

Ik ben Anne Gozoglu en doe de marketing & content van MKBM. Ik ben een sport/health freak en schrijf dagelijks een blog over lifestyle, fitness en food. The body achieves what the mind believes!

Details

Categories: