Project Description

In deze blog leer je van alles over het detoxen van de darmen en wat daaromheen nog te vertellen valt vanuit mijn optiek en waarheid. Kan detoxificatie, het zoveel mogelijk elimineren van giftige stoffen uit je lichaam, een weg zijn naar meer geluk en gezondheid? Het antwoord is ja, omdat opgehoopte toxines de cellen en organen negatief beïnvloeden.

Veel mensen hebben fysieke klachten, omdat ze zo verstopt zitten met toxisch materiaal. Detoxificatie is de sleutel naar vitaliteit en gezondheid. Dit doe je niet in 3 of 5 dagen tijd en ook niet in 21 dagen want het is een proces van jaren. Je lichaam heeft er jaren over gedaan om zo vervuild te raken en ook kunnen alle cellen niet in een paar dagen of weken herstellen.

Voor een goede functionaliteit van alle detoxorganen (de huid, longen, darmen, de lymfen en nieren), dien je ze gifvrij en krachtig te houden door de juiste voeding te gebruiken. Het proces van detoxificatie begint zodra je die vezelrijke smoothies gaat eten, want het fruit, de groene bladgroenten en de superfoods in de smoothies reinigen het lichaam enorm.

Twee belangrijke dingen die je doet om toxinevrij te worden en te blijven:

 1. Blijf met je lichaam weg van toxines.
 2. Ontdoe je lichaam van binnen van toxines.
 1. Afwezigheid van externe toxines stelt het lichaam in staat tot zelfheling. Je doet dit door bijvoorbeeld je vloerbedekking, matrassen, verzorgingsproducten en voeding te vervangen door 100% natuurlijke producten. Je kunt een waterfilter aanschaffen, waardoor je lichaam minder blootgesteld wordt aan toxines uit het drinkwater.
 1. Wat kun je doen om jezelf van binnen te reinigen? Drink dagelijks veel gefilterd water, ga naar de sauna, beweeg en sport. Ook periodiek vasten bevordert het zelfgenezend mechanisme van het lichaam. Tevens is het belangrijk jezelf te ontdoen van negatieve gedachten en emoties, die je lichaam en lever toxisch belasten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door regelmatig te mediteren.

Creëer happy darmen

Puistjes zijn een van de eerste tekenen van verstopte darmen. De darmen collecteren de voedingsstoffen die die de dunne darm niet heeft kunnen absorberen. Deze geeft hij door aan de bloedbaan. Maar raken je darmen langzaam maar zeker verstopt met voedingsresten afkomstig van langzaam verteerbare voeding zoals granen en kaas, dan stapelt de afval zich daar op.

Gluten blijven aan de darmwand kleven en maken het de darmwand moeilijk, omdat er minder voedingsstoffen doorgegeven kunnen worden aan het bloed. Dit trekt bacteriën aan die deze afvalresten moeten wegwerken. Deze bacteriën hoor je niet klagen en zij poepen er vrolijk op los. Je neemt nog maar weinig voedingsstoffen op, maar wat je wel op neemt is deze uitwerpselen in de vorm van gifstoffen en daar is je lichaam minder blij mee. Puistjes kunnen een uiting van die gifstoffen zijn.

Onderhoud je lichaam en darmen dus goed en zorg ervoor dat je geen gifstoffen en moeilijk verteerbare voeding eet. Smoothies, rawfood en juices maken je darmen weer sprankelend schoon, maar dit gaat niet over een nacht ijs. En ook detoxen doe je niet eenmaal 3 dagen of een week, maar het lichaam heeft een aantal jaren nodig om zich helemaal te reinigen. Hierover meer in het volgende blog over het detoxproces. Hieronder vind je een aantal ingrediënten voor smoothies die je darmen happy maken.

De darmen reinigen, beschermen en voeden

 • Aloë vera: Reinigt de darmen en bevordert de spijsvertering.
 • Appel: Zorgt voor verwijdering van toxines uit de lever en darmen.
 • Gember: Versnelt de spijsvertering en wakkert het spijsverteringsvuur aan.
 • Groente en fruit: Bevatten verteringsenzymen die de darmen reinigen van onverteerd voedsel.
 • Munt: Verwijdert slijm en bevordert de speekselklierwerking en de spijsvertering.
 • Noni: Bevordert een goede spijsvertering.
 • Paardenbloem: Wakkert de spijsvertering aan.
 • Papaja: Bevat veel verteringsenzymen en is daarom nuttig voor de spijsvertering.
 • Probiotica: Helpt bij het behoud van een gezonde darmflora.
 • Pruim: Stimuleert een snelle spijsvertering.
 • Psylliumvezel: Verorbert toxines en versnelt de afvoer ervan.
 • Tarwegras: Stimuleert de spijsvertering.
 • Zoethout: Ondersteunt een goede darmfunctie.

De hoge darmspoeling

Op weg naar nog meer blijheid adviseert Dr. Norman Walker om meerder keren per jaar een hoge darmspoeling te ondergaan. Een reeks darmspoelingen maakt je darmwand weer mooi schoon, waardoor je meer voedingsstoffen kunt opnemen. Samen houden vezelrijke smoothies en regelmatig een paar juice-dagen je lichaam in topconditie.

Ook houd je hiermee slechte bacteriën buiten de deur, omdat deze slechts kunnen bestaan in een omgeving die vervuild is. Je zou gerust kunnen zeggen dat constipatie de thuisbasis is van candida. De hoge darmspoeling heeft dus een goede invloed op de darmen en daarmee ook op het gehele lichaam, want 80% van je immuunsysteem zit in de darmen.

Het regelmatig gebruik van hoge darmspoelingen is minder noodzakelijk als je voedingspatroon naar een hoger plan is gebracht in de vorm van smoothies en ander licht verteerbaar eten. Dan reinigt het lichaam zich veel gemakkelijker vanzelf.

Het eerste doel van een darmspoeling is het compleet legen van de darmen, zodat het lymfatisch stelsel zich op zijn beurt kan draineren. Het tweede doel is het weghalen van slijmkorsten (deze slijmkorsten trekken ongewenste parasieten aan die het systeem vergiftigen) van de binnenkant van de darmwand. Het derde doel is om de lever de mogelijkheid te geven toxines los te laten.                      

– David Wolfe

Let op: detoxen kan gepaard gaan met tijdelijke ongemakken zoals huiduitslag, diarree, verkoudheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Ook kunnen klachten uit het verleden tijdelijk de kop opsteken. Gedurende een detoxperiode is het van belang om veel water te drinken. Dit helpt om de vrijkomende gifstoffen af te voeren. De tijdelijke bijwerkingen van detoxen variëren per persoon en hangen af van de mate van toxiciteit in iemands lichaam.

Wil je graag nog meer gezonde detox smoothies ervaren uit het boek I Love Superfood Smoothies van Daphne Groothuijse dan kun je het boek hier kopen.

Wil je ook een fit en gezond lichaam maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Word dan nu lid van een van onze online programma’s. klik hier om lid te worden.

Bronnen

 • Colon Health, Dr. Norman Walker
 • Rawfood Works, Diane Store
 • Youtubechannel: Dr. Robert Morse
 • The Detox Miracle Sourcebook, Robert Morse, N.D.
 • I Love Superfood Smoothies, Daphne Groothuijse & Heleen van Eert