fbpx

Deel lll: Het detoxificatie proces

/Deel lll: Het detoxificatie proces
Deel lll: Het detoxificatie proces

Project Description

“The best way to detoxify is to stop putting toxic things into the body and depend upon it’s own mechanisms.” Author: Andrew Weil

Zoals je in een van de vorige blogs over smoothies en detoxen misschien wel hebt gelezen, krijgen de cellen een diepe reiniging, door het eten van veel fruitrijke smoothies. Een van de gevolgen daarvan is dat je gaat afvallen. Het proces van detoxen begint, zodra je superfoodsmoothies gaat eten, want het fruit, groene bladgroenten en bepaalde superfoods in smoothies reinigen het lichaam enorm. Verderop lees je waarom bepaalde superfoods ook voorafgaand aan een detox jouw lichaam ondersteunen.

Wat zegt mijn lichaam en levensstijl?

Als je het eten van smoothies niet gewend bent, is het aan te bevelen om in het begin niet teveel smoothies per dag te eten om het detoxproces iets af te remmen. Je wilt ontgiftingsverschijnselen zoveel mogelijk uit de weg gaan. De mate van vervuiling van je lichaam, je levensstijl, je leeftijd en de staat van je lichaam (ook meegekregen van je ouders en voorouders) geven de snelheid en de duur aan, waarin je kunt detoxen.

De meeste mensen die deze blog lezen zullen waarschijnlijk nog vrij jong en in goede conditie zijn. Jonge mensen en mensen die heel gezond leven zijn minder vervuild en zij kunnen dan ook meer aan. Dan zijn er ook mensen die al heel lang detoxen en al redelijk schoon zijn van binnen. Zij kunnen langer detoxen, dan mensen die net beginnen.

 Neem tijd voor je proces

Hoe minder je eet en hoe meer rust en tijd je neemt voor jezelf en je lichaam tijdens een detoxificatie periode, des te sneller je lichaam zich zal reinigen. Omdat het alle rust neemt, krijgt het lichaam een seintje dat het kan loslaten. Begin daarom je detox in het weekend of in vakantieperioden. Werk je niet, dan heb je, wat detoxen betreft, geluk en alle tijd voor je proces.

Ingrediënten die de reiniging van het lichaam stimuleren

Biet: Reinigt de lever en het bloed.

Citroensap: Verandert toxines in wateroplosbare substanties, die afgevoerd kunnen worden.

Cranberry: Helpt het urinesysteem bij het verwijderen van bacteriën.

Fruit: Reinigt het lymfesysteem.

Groene algen: Trekken zware metalen aan en voeren ze af.

Groene bladgroenten: Chlorofyl in groene bladgroenten verwijdert toxines uit het bloed en de lever.

Knoflook: Activeert leverenzymen, die toxines uitfilteren, en zuivert ook het bloed.

Koriander: Bevat stoffen die zich binden aan zware metalen en deze losmaken van weefsels.

Peterselie: Helpt bij het elimineren van nierstenen en toxines uit de lever.

Psylliumvezels: Verorberen toxines en versnellen de afvoer ervan.

Tarwegras: Chlorofyl in tarwegras verwijdert toxines uit het bloed en de lever.

Water: Spoelt het lichaam schoon.

Zeewier: Bindt zich aan zware metalen en radioactieve straling.

Zeoliet: Een lavagesteente dat gifstoffen uit het lichaam veilig opruimt en ontzettend veel antioxidanten bevat.

Gekookt voedsel stopt het detoxproces. Ook het eten van noten en zelfs bladgroenten zal het detoxproces enigszins afremmen.

 Bereid je goed voor: 5 dingen om te doen

 1. Bereid je lichaam en geest goed voor. Doe een week tot enkele weken voor op de echte zuivering alvast wat rustiger aan.
 2. Je eet/drinkt groene smoothies om je lichaam te verzadigen met mineralen en antioxidanten, zodat je veilig kan gaan detoxen. Groene smoothies reinigen ook je lever en je darmen. Neem vooral ook wilde planten als voedsel in je groene smoothie. Dit geeft je extra veel mineralen en reinigingskracht.
 3. Gebruik ook superfoods om je lichaam extra veel voedingsstoffen te geven.
 4. Je laat enkele weken van tevoren gluten, koffie, suiker, kant en klaar-maaltijden en zuivel staan.
 5. Wandel veel en borstel ieder dag na het douchen je lichaam met een speciale borstel of een ruwe handdoek om het lymfestelsel te activeren. De organen worden hierdoor minder belast.

Wat doe je tijdens de detox

 • Je drinkt 3 dagen tot een week alleen maar groente- en fruitsapjes, kruidenthee en gefilterd water.
 • Je werkt niet of nauwelijks om je lichaam de kans te geven om veilig alle afvalstoffen en eventuele bijkomende emoties los te laten. Hier hoort ook bij dat je weinig sociale afspraken hebt.
 • Neem zoutbaden (waaronder voetbaden) om zoveel mogelijk de huid te activeren om afvalstoffen los te laten.
 • Je houdt je urine in de gaten en drinkt meer water als je urine te donker is of troebel. Troebele urine is een indicatie dat je lichaam toxines aan het loslaten is. 

Niets doen is ook een goede remedie. – Hippocrates (Grondlegger van de westerse geneeskunde, 460 v.Chr.-370 v. Chr.)

Dingen die je doet tijdens de detox-afbouwfase

 • Je drinkt/eet weer veel groene smoothies en superfoods om je lichaam te verzadigen met mineralen en voedingsstoffen.
 • Je blijft je lichaam zoveel mogelijk voeden met gezond voedsel. Gebruik niet teveel specerijen, want je darmstelsel is gevoelig geworden.

Superfoods die ondersteunend werken

Chiazaad en lijnzaad: trekken vuil van de darmwand af en bevorderen de stoelgang.

Camu Camu-bessen: beschermen de cellen tijdens en voorafgaand aan een detox, door te zorgen voor voldoende aanvoer van vitaminen.

Spirulina: is zeer reinigend tijdens een detox en zeer voedend voorafgaand aan een detox.

Chlorella: is zeer reinigend en heeft een celvernieuwende werking.

Hennepzaadjes: zijn mineraalrijk, aminozuurrijk, zeer goed verteerbaar en zij bevatten veel vezels.

Aloe vera: is bitter en zet de lever aan tot reiniging.

Noni: bevordert een goede spijsvertering.

Marine Phytoplankton: reinigt je lichaam tijdens de detox en voedt en reinigt het vóór de detox.

Zeoliet: Een lavagesteente dat gifstoffen uit het lichaam veilig opruimt en dat ontzettend veel antioxidanten bevat. Te verkrijgen bij de uitgebreidere superfoodwinkels online onder de naam zeolite.

Wat kun je nog meer doen om je lichaam te reinigen?

 • Droogborstelen: activeert de lymfen.
 • Wandelen: activeert het lymfestelsel.
 • Rustige yoga-oefeningen doen; reinigt het lichaam en organen.
 • Mindfulness beoefenen: houdt je gedachten zuiver.

Tot slot kan gezegd worden (ook uit eigen ervaring), dat het detoxen van je lichaam jaren in beslag neemt. Bekijk eens vluchtig hoe je levensstijl is geweest tijdens je leven en wat jou lichaam nu nodig heeft. Je hebt wellicht je lichaam jarenlang als het ware ruw behandeld door het vol te stoppen met oliebollen, bewerkte producten, bewerkte en niet-biologische granen en heeft je lichaam tegelijkertijd blootgestaan aan van buitenaf komende toxische stoffen, zoals brandvertragers in matrassen en luchtvervuiling.

Met o.a. (groene) smoothies, lichtverteerbaar rawfood, superfoods en kruiden kun je je lichaam behulpzaam zijn tijdens en voorafgaand aan je detoxproces. Een lichaam heeft volgens David Wolfe per levensjaar 1 maand de tijd nodig om te ontgiften, en alleen als je 100% van rawfood leeft. Leef je niet 100% raw, dan kun je wel nagaan dat het detoxificatieproces nog meer tijd vraagt. Je lever, je darmen en je cellen reinig je dus niet van de een op de andere dag.

Er valt nog veel meer te vertellen over detoxen, maar we laten het voor nu hierbij. Om een compleet overzicht te hebben voor jezelf over ontgiften, kun je de andere blogs op deze websites (Smoothies en Detoxen en Deel II: Detox Smoothies 4 Happy Guts) bekijken onder het tabblad gastbloggers.

Wil je graag nog meer gezonde detox smoothies ervaren uit het boek I Love Superfood Smoothies van Daphne Groothuijse en Heleen van Eert dan kun je het boek hier http://goo.gl/FiaUSW kopen. Je vindt er meer dan 100 smoothierecepten met fruit, kruiden, superfoods en ook speciale recepten voor kinderen, ouderen, tieners en zwangere vrouwen.

Wil je ook een fit en gezond lichaam maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Word dan nu lid van een van onze online programma’s. klik hier om lid te worden.

Bronnen

The Sunfood Diet Success System, David Wolfe

I Love Superfood Smoothies, Daphne Groothuijse & Heleen van Eert

topfamousquotes.com

jessevandervelde.com