Eet jij na 20:00?

//Eet jij na 20:00?
Eet jij na 20:00?

Project Description

Om mij heen hoor ik regelmatig de uitspraak dat ‘eten in de avond, of na een specifiek tijdstip je dik maakt’. Met veel pijn en moeite wordt er aan deze regel voldaan. Gezellig uiteten gaan in de avond zit er bijvoorbeeld niet meer in. Is het fysiologisch noodzakelijk om je stellig aan deze regel te houden?

De energiebalans is leidend
Om af te slanken dien je in de basis meer energie te verbruiken dan dat er aan energie binnen komt. Deze fysiologische wetmatigheid heeft ook betrekking op de uitspraak dat eten in de avond je dik maakt. Dit is simpelweg onmogelijk wanneer het nettoresultaat een negatieve energiebalans is, oftewel een calorietekort.

Je verbranding gaat dag en nacht door, dat is niet tijdsgebonden. Eten in de avond zorgt alleen voor vetopslag als de desbetreffende maaltijd er verantwoordelijk voor is dat je over de gehele dag gezien meer calorieën consumeert dan je lichaam nodig heeft en daarmee een positieve energiebalans realiseert, oftewel een calorieoverschot.

Template voor calorierestrictie
Iets kan werken, maar het is wel fijn om te weten waarom iets werkt. Er zijn mensen die stellig aangeven dat specifiek het eten in de avond er voor heeft gezorgd dat ze zijn aangekomen. Er zijn echter geen onderzoeken die aantonen dat specifiek het eten in de avond verantwoordelijk is voor vetopslag.

Wel zijn er onderzoeken die de uitspraak “eten in de avond maakt je dik” onderuit halen. [1,2,3,4,5,6] Uiteindelijk is een negatieve energiebalans fysiologisch gezien de basis om af te slanken. [7,8] Wat voor een psychologisch template je creëert om dit in de praktijk uit te voeren is persoonsgebonden.

Conclusie
Dat eten in de avond je automatisch dik maakt, is een mythe. Niet meer eten na een specifiek tijdstip is een regel die kan werken, omdat er op deze wijze een psychologisch template wordt gecreëerd voor een calorierestrictie. Het onderliggende fysiologische mechanisme is de energiebalans. Deze is leidend, ongeacht het tijdstip.

Je kunt met een gerust hart ’s avonds uiteten gaan zonder aan te komen zo lang je de energiebalans maar in acht neemt. Het beste voedingspatroon is het voedingspatroon dat je consistent vol kunt houden. Als ‘niet eten in de avond’ voor jou psychologisch een makkelijk template is voor een calorierestrictie dan moet je dat vooral doen. Het is fysiologisch echter niet noodzakelijk om deze regel op te volgen.

Wil je ook een fit en gezond lichaam maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Word dan nu lid van mijn online trainingen. Elke maand komen er nieuwe trainingen online die je makkelijk kan volgen voor maar 6 euro per maand. klik hier om lid te worden.

Bronnen

[1] Sensi S, Capani F. Chronobiological aspects of weight loss in obesity: effects of different meal timing regimens. Chronobiol Int. (1987)

[2] Sofer S, et al. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity (Silver Spring). (2011)

[3] Al-Hourani HM, Atoum MF. Body composition, nutrient intake and physical activity patterns in young women during Ramadan. Singapore Med J. (2007)

[4] Nonino-Borges CB, et al. Influence of meal time on salivary circadian cortisol rhythms and weight loss in obese women. Nutrition. (2007)

[5] Keim NL, et al. Weight loss is greater with consumption of large morning meals and fat-free mass is preserved with large evening meals in women on a controlled weight reduction regimen. J Nutr. (1997)

[6] Schlundt DG, et al. The role of breakfast in the treatment of obesity: a randomized clinical trial. Am J Clin Nutr. (1992)

[7] Swinburn B, Sacks G, Ravussin E. Increased food energy supply is more than sufficient to explain the US epidemic of obesity. Am J Clin Nutr. (2009)

[8] Golay A, et al. Similar weight loss with low-energy food combining or balanced diets. Int J Obes Relat Metab Disord. (2000)

Details

Categories: