fbpx

Essentiële oliën, nu nog meer onmisbaar!

//Essentiële oliën, nu nog meer onmisbaar!
Essentiële oliën, nu nog meer onmisbaar!

Project Description

Deze gastblog is geschreven door Nina Zwagerman van The Essential Oil Lifestyle en Pure&NaturalOils.

Graag leg ik je in deze blog meer uit over de werking van essentiële oliën en waarom ze onmisbaar zijn voor de ondersteuning van jouw lichamelijke en emotionele gezondheid.

Introductie

Wellicht ken je het wel… oorpijn! Vroeger als kind had ik zelf ontzettend last van oorontstekingen tijdens vakanties. Mijn middelste zoon, Denn, heeft sinds dat hij 1 ½ jaar oud was praktisch non-stop oorproblemen gehad. Na verschillende huisarts bezoeken, doorverwijzingen naar de KNO-arts in het ziekenhuis en ontelbare antibiotica kuren kreeg Denn buisjes in zijn oren. Daarna nog een keer en nog een keer en nog een laatste keer. Zijn oorproblemen gingen niet over en het bleef terugkomen. Wanneer je zelf moeder bent, of broertjes, zusjes, neefjes of nichtjes hebt, heb je vast ervaren hoe naar het is als een kind pijn heeft.

Via mijn zakelijke netwerk adviseerde iemand mij Melaleuca, ook wel bekend als Tea-Tree essentiële olie. Ik kende essentiële oliën alleen van jaren geleden. Een paar druppels op een brandertje met een waxinelichtje eronder, meer wist ik er niet van. Maar goed… het advies volgden wij op. Elke ochtend en avond 1 druppel olie voor en achter zijn oor, voor een langere periode en that’s it! Na een aantal weken waren de oorproblemen nog steeds niet terug. Ik geloofde het zelf eerst niet, maar sindsdien heeft Denn geen oorproblemen meer gehad. Hij is inmiddels 6 1/2 jaar oud, heeft twee keer per week zwemles en gebruiken wij de Melaleuca alleen nog ter ondersteuning voor en na het zwemmen. 

Geschiedenis van natuurgeneeskunde

Wanneer je heel ver terug gaat in de historie vind je essentiële oliën al terug in de Chinese geneeskunde, het Oude Egypte en ook de Grieken gebruiken al aromatische planten als medicijn. De Chinese keizer Shen Nung benoemde in 2500 v. Chr. meer dan 300 planten en hun medische toepassingen. Oude Egyptenaren schreven in de Papyrus Ebers al gedetailleerd hoe zij o.a. wierook gebruikten tijdens rituelen… Hoe is het dan mogelijk dat voor velen van ons essentiële oliën nieuw zijn?

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën bevinden zich van nature al in bomen of planten. Dit kan zijn in de wortels van planten, de vruchten aan de bomen, de wortels van een grasplant of zelfs de hars van een boom. Overal ter wereld groeien bomen en planten die zelf essentiële oliën aanmaken. En juist deze oliën hebben een functie voor deze boom of plant. Afweer tegen insecten, bescherming tegen weersinvloeden als zonlicht of koude temperaturen, het aantrekken van bestuivers of zelfs herstel na beschadiging. Precies dat is wat de oliën ook voor ons kunnen doen. De oliën ondersteunen het zelfhelende vermogen van ons lichaam in bescherming, afweer en herstel.

Immuunsysteem en weerstand opbouwen

Er zijn honderden verschillende soorten oliën beschikbaar en wanneer we kijken naar de oliën die we juist nu goed kunnen gebruiken ter ondersteuning bij het opbouwen van een gezonde weerstand en een optimaal immuunsysteem zijn dit verschillende oliën die hierbij aan kunnen bijdragen.

Lemon (citroen) ondersteunt het herstellen van lichaamsprocessen als het immuunsysteem, het spijsverteringssysteem en het ademhalingsstelsel. Citroenolie wordt door middel van koude persing gewonnen uit de schil van de citroen. De geur van citroen geeft ons een verkwikkend en opwekkend gevoel. Ook wordt citroen vaak ingezet om emoties in evenwicht te brengen en energie op te wekken.

Melaleuca (Tea Tree) geeft ons ook ondersteuning in het herstel en aanvullen van ons immuunsysteem, het ademhalingsstelsel, onze huid en spieren en botten. Melaleuca heeft antibacteriële, anti-infectueuze en ontstekingsremmende eigenschappen.

Als laatste de On Guard Blend. Wellicht denk je nu, huh is er een boom of plant die On Guard heet? Nou nee, On Guard is een kant-en-klare mix van verschillende oliën bij elkaar die gezamenlijk een hele specifieke werking hebben. Hij wordt ook wel de beschermende samenstelling genoemd. Deze blend ondersteunt specifiek ons immuunsysteem en heeft antivirale, reinigende en schimmelwerende eigenschappen.

En nu verder?

Op maandag 13 april en dinsdag 14 april geef ik een (gratis) Online Basis Masterclass over Essentiële Oliën en geef ik antwoorden op verschillende vragen. Waar kun je de oliën voor gebruiken? Welke zijn geschikt voor kinderen en volwassenen? En op welke manier kun je de oliën het beste gebruiken? Ook geef ik advies wanneer je concrete vragen hebt. Voor de Online Masterclass kun je je hier gratis opgeven.

Voor meer informatie en onze webshop voor alle essentiële oliën kun je hier klikken of ga naar www.pureandnaturaloils.nl!

Bronnen

Modern Essential Handboek 9th edition van AromaTools

Aromatherapy for healing the spirit van Gabriel Mojay

Emotions and Essential Oils 7th edition van Essential Emotions

I am Fabulous by Desiree Mangandog

Complete Formulary of Magical Oils by Celeste Rayne Heldstab