Project Description

Ik kan mij zo voorstellen dat als jij net om de hoek komt kijken in het fitnesswereldje, dat je volledig verdwaald raakt in al die termen. Daarom voor jou het fitnessjargon vertaald naar begrijpelijke taal. Welkom bij het fitnesswoordenboek voor dummies.

Atrofie: dit komt voor bij mensen die bijvoorbeeld een blessure hebben opgelopen. Je spieren worden slap omdat je ze niet regelmatig meer gebruikt.

BMI: voluit Body Mass Index, dit is een methode om te bepalen of je gewicht goed is of dat er misschien sprake is van over- of ondergewicht. De verhouding tussen je lengte en je gewicht wordt berekend.

Bulken: het doel is om spiermassa op te bouwen. Het is in de fitness een methode om in combinatie met een intensieve training eenvoudigweg veel te eten en een klein overschot aan calorieën binnen te krijgen. Supplementen als Whey Complete of Proteine pancakes kunnen hier bij helpen.

Cardio: deze training is gericht op conditie. Bij cardio kun je denken aan hardlopen, fietsen of roeien. Het gaat hier voornamelijk om het uithoudingsvermogen.

Compound oefeningen: oefeningen waarbij meerdere spiergroepen betrokken zijn. Zoals squatten of deadliften.

Cutten: kortgezegd is dit een ander woord voor droogtrainen. Bij cutten probeer je je vetpercentage fors te verminderen (en je spiermassa te behouden) waar specifieke maaltijden en krachttraining voor nodig is.

Creatine: dit is een lichaamseigen stofje maar ook een supplement. Het zorgt onder meer voor meer spierkracht bij een explosieve beweging. Wil je hier meer over lezen, lees dan dit blog. Creatine kun je hier bestellen.

HIIT: High Intensity Interval Training. Dit is een zeer intensieve krachttraining maar zeker effectief voor bepaalde fitnessdoelen.

Isolatie oefeningen: in tegenstelling tot compound oefeningen, is hier een spiergroep bij betrokken. Bijvoorbeeld een oefening waarbij je alleen de biceps traint.

Kettlebel: dit is een gietijzeren gewicht, heeft wel wat weg van een kanon maar dan met een hengsel eraan. De kettlebel wordt veel gebruikt bij work-outs.

Macro’s: dit is een afkorting voor macronutriënten. Het zijn voedingsstoffen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten. Deze leveren calorieën en energie aan het lichaam. Een fitnessfanaat is meestal erg behendig in het berekenen van de macro’s.

Metabolisme: dit staat voor stofwisseling. Heb jij een snelwerkend metabolisme dan kun jij je sneller een patatje permitteren dan een ander.

Micro’s: micronutriënten. Dit zijn bijvoorbeeld de vitamines en mineralen dat je in voeding vindt.

Prep: dit woord is een afkorting van het Engelse woord ‘preparation’ oftewel voorbereiding. Je kunt je eten ‘preppen’ maar je kunt bijvoorbeeld ook in je prep zitten voor een fitnesswedstrijd.

PT: personal trainer. Persoonlijke trainer, iemand die begeleidt en ondersteunt in trainen.

Whey: dit is een woord waarmee je wordt platgebombardeerd. Whey ook wel wei, bevat veel eiwitten. Deze stof is populair onder de sporters. Je hebt drie soorten whey: whey isolaat, whey concentraat en whey hydrolisaat. Hier kun je de Whey Complete bestellen, dit is 100% pure wei-eiwit.

Ik ben Anne Gozoglu en doe de marketing & content van MKBM. Ik ben een sport/health freak en schrijf dagelijks een blog over lifestyle, fitness en food. The body achieves what the mind believes!