Project Description

Tot kort geleden had ik nog nooit gehoord van GABA. Tijdens het bloedonderzoek waar ik ook meer over deel in de blog over de verschillen tussen de Vegan en Caseine eiwitten, zijn een aantal tekorten naar boven gekomen. De reden van dit bloedonderzoek was dat ik klachten kreeg als vergeetachtigheid en niet op woorden kunnen komen tijdens een gesprek. Maar ook dat ik ondanks mijn gezonde eetpatroon en regelmatig sporten dat ik mij continu vermoeid voelde. Naast de intolerantie voor zuivel en lactose is ook naar boven gekomen dat ik een tekort in mijn lichaam heb aan vitamine B12, Magnesium en een laag niveau GABA. Dit is de reden dat ik deze blog schrijf omdat ik denk dat er nog vele anderen met mij deze klachten kunnen hebben. 

LEES OOK: DE VERSCHILLEN TUSSEN VEGAN EN CASEINE

Wat is GABA?

GABA is de afkorting van Gamma-aminoboterzuur en is een aminozuur en een neurotransmitter die de prikkelbaarheid van onze hersenen regelt. Voel jij je weleens onrustig of ben je snel prikkelbaar of verdrietig? Nu kunnen daar natuurlijk verschillende redenen voor zijn waaronder een lage niveau van bepaalde stoffen in ons lichaam. Deze stoffen worden neurotransmitters genoemd. Onze hersenen gebruiken wel 100 verschillende neurotransmitters waarvan GABA er een van is. GABA is de neurotransmitter van rust en ontspanning. Een neurotransmitter is een chemisch stofje wat onze hersencellen gebruikt om met elkaar te kunnen communiceren. GABA kun je ook wel zien als een afremmer. Hij komt het meest in actie in ons lichaam en zorgen ervoor dat de kans dat een zenuwimpuls ontlaadt verlaagd. 

Welke kenmerken heeft een juist GABA niveau in ons lichaam?

Wanneer GABA een geschikt niveau in ons lichaam heeft dan kan dit helpen bij het verminderen van stress en kan ervoor zorgen dat je je minder onrustig voelt. Bij mij merk ik bijvoorbeeld dat ik altijd aan sta. Mijn lijf en mijn hoofd gaat nooit uit. Dit is een van de belangrijke tekenen dat mijn GABA niveau niet juist is. De belangrijkste functie van GABA is het vertragen van de hersenactiviteit. Daarbij heeft GABA ook invloed op het gezichtsvermogen, kwaliteit van slaap, de veerkracht van spieren en de motorische controle. We vinden GABA terug in ons gehele zenuwstelsel. O.a. in onze huid, longen, lever, maag, darmen, spieren, de nieren en alvleesklier. 

GABA Supplement

Nadat ik de testuitslagen had ontvangen ben ik op zoek gegaan naar een supplement om mijn GABA niveau omhoog te krijgen. Ik heb persoonlijk gekozen voor Vitakruid en neem dit nu 3 keer dag. Toen ik net begon met het slikken hiervan was ik ontzettend moe. Mijn lijf gaf aan alleen maar te willen slapen. Dit was echt het teken dat mijn lichaam rust nodig heeft. Naast het slikken van GABA zijn er natuurlijk nog meer dingen die ik zelf kan doen. Ik ga bijvoorbeeld veel vaker wandelen, ik train minder en ik mediteer nu veel vaker. 

Hoe ontstaat een tekort aan GABA en hoe vul je het aan?

Naarmate je ouder wordt maakt je lichaam van nature steeds minder GABA aan. Dit is een natuurlijk proces en is ook mede de reden dat je naarmate je ouder wordt slechter gaan slapen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de ontvangers van neurotransmitters in je hersenen minder goed gaan werken. Zo’n tekort zorgt er dan voor dat je bijvoorbeeld moeilijk kunt ontspannen en dat je de knop van je hersenen “uit” kunt zetten. Dit is bij mij persoonlijk het geval. Naast het slikken van een supplement kun je ook andere dingen doen. 

Je lichaam gaat meer GABA aanmaken door huid-op-huid contact en door veel te knuffelen! Daarnaast zijn er bepaalde voedingsstoffen die de voedingsbodem van GABA bevatten. Je kunt hierbij denken aan vette vis, broccoli, bananen, amandelen, walnoten, spinazie, havermout en volkoren producten. De voedingsbodem voor de aanmaak van GABA wordt glutamaat genoemd. 

Zelf merk ik ook een groot verschil nu ik drie keer per dag GABA van Vitakruid slik en daarnaast veel wandel, mediteer en.. minder train. Vind jij het toch nog lastig om voor jezelf meer focus of soms juist rust te creëeren? Dan wil ik jou daar graag bij helpen, want als ik het kan dan kan jij het ook. Met mijn eigen online cursus leer je mindful te leven door patronen te doorbreken aan de hand van wekelijkse en dagelijkse opdrachten. Ook organiseer ik voor alle deelnemers van de cursus maandelijks online een livesessie waarin ik jou persoonlijk advies kan geven en al jouw vragen zal beantwoorden. De Killer Planner is een must-have in ons drukke leven. Het is jouw eigen life coach die je inspireert en motiveert en helpt bij het realiseren van je dromen. Op naar meer focus, succes en zelfvertrouwen!