fbpx

Gastblog: life of a bikini fitness athlete

//Gastblog: life of a bikini fitness athlete
Gastblog: life of a bikini fitness athlete

Project Description

Bodybuilding-wedstrijden worden in Nederland steeds populairder. Op Instagram kom je ineens talloze accounts tegen waarbij ze vertellen in een post dat ze een wedstrijd willen doen. Persoonlijk vind ik dat mensen veel te snel de beslissing nemen om een wedstrijd te gaan doen. Het is niet “even een wedstrijd doen”, er komt zoveel meer bij kijken. Je moet er ontzettend veel voor doen, maar nog zoveel meer voor laten. Het lijkt allemaal glitter en glamour wanneer je foto’s ziet van atleten, mooi afgetraind, bruin van de tanning, en een mooie glitter bikini aan. Echter is dat wat de meeste mensen zien, en niet hoe hard deze mensen ervoor moeten werken.

Wekenlang op dieet, soms zelfs maandenlang! Elke dag je eten afwegen, food preppen en eten uit bakjes. Altijd en overal, tot aan de dag van je wedstrijd. Je moet er dus ontzettend veel voor over hebben. En wat denk je van etentjes die je moet cancelen, of dat je zelfs op je verjaardag geen taart kunt eten. Je sociale leven kan hier dus onder gaan lijden omdat je dus vaker ‘nee’ tegen een vriend of familielid moet zeggen wanneer ze je mee uit eten vragen of om bijvoorbeeld te gaan lunchen. Niet iedereen zal begrijpen waarom je dit doet en dat hoeft ook niet. Het is vooral belangrijk dat je er zelf 100% achter staat, het is jouw keuze. Wanneer je iets echt graag wilt, zullen familieleden en vrienden je hier dan ook in steunen.

Echter heb je altijd mensen die vinden dat “een stukje” taart geen kwaad kan, dringen vaak aan met “een keer kan toch wel?”. Deze mensen willen het niet begrijpen en neem ze dit vooral ook niet kwalijk, ieder zijn ding en zolang jij weet waar je het voordoet. Dat is het belangrijkste! Soms is het wel lastig om nee te blijven zeggen wanneer mensen zo aandringen maar probeer dit te negeren en er niet aan toe te geven. Anders zullen deze mensen het de volgende keer weer proberen en je wilt je graag aan je dieet houden voor de wedstrijd.

Deze sport wordt onderschat. Om die reden wil ik mensen graag informeren hoe zwaar een prep (wedstrijdvoorbereiding) kan zijn en leek het mij leuk hierover te schrijven. Met name mijn eigen ervaringen van mijn wedstrijd prep te delen.
Zelf ben ik nu ongeveer 2 jaar serieus aan het trainen voor wedstrijden. Ik was daarvoor al in de gym te vinden maar nooit echt serieus, met een doel. Totdat ik bij mijn huidige coach, Jonathan Salm, terecht kwam. Ik ben ontzettend blij met deze keuze want ik heb in korte tijd enorm veel geleerd en mooie progressie gemaakt. Zonder hem was dit dan ook niet gelukt. Ik vind goede coaching erg belangrijk. Zeker wanneer je wel een steuntje in je rug kunt gebruiken om jouw doelen te behalen.

Na mijn eerste wedstrijd vorig jaar september ben ik vrijwel meteen op dieet gegaan. Ook wel reverse dieet genoemd. Het dieet wat je doet na de wedstrijd om weer langzaam je calorie inname op te bouwen. Helaas is het me niet gelukt om me hier aan te houden. Het viel me erg zwaar. Je hoort vaak dat atleten na de wedstrijd helemaal “los” gaan met eten en dan vooral ongezond eten als vet en suikers. Dit was ook bij mij het geval. Je valt dan in een soort gat en kunt de lekkernijen niet weerstaan. Twee weken na de wedstrijd had ik mijn reverse dieet al volledig verpest en was ik 10 kilo aangekomen. Het bizarre is dat je jezelf niet kunt inhouden en dus totaal de controle kwijt bent. In eerste instantie had ik dit niet in de gaten tot het moment van besef. Ik herinner me nog dat ik in de spiegel keek en dacht “shitttt, waar ben ik mee bezig”. Op dat moment kon ik wel janken. Ik zat een hele tijd ontzettend slecht in mijn vel omdat ik mezelf dik vond. Natuurlijk kom je na zo’n wedstrijd aan in gewicht. Het is niet realistisch om een wedstrijd shape te behouden en zo laag in vet en calorieën te blijven. Maar 10 kilo aankomen? Dat had ik kunnen voorkomen als ik me netjes aan mijn dieet had gehouden en het genieten van maaltijden iets minder letterlijk had genomen, oeps! Hiermee wil ik zeggen dat het heel belangrijk is om na je wedstrijd niet meteen alles maar te gaan eten. Bouw het rustig op. En ook goede coaching is hierbij onmisbaar. Zorg dat je een goede coach hebt, die je ook na de wedstrijd goed begeleid. De periode erna, is net zo belangrijk als de voorbereidingen!

Nadat ik was aangekomen heb ik een kleine cut gedaan zodat mijn vetpercentage wat lager werd voordat ik ging bulken. “Bulken” is eigenlijk dat je boven je caloriebehoefte gaat eten om spiermassa op te bouwen. Dit moet je rustig opbouwen na de wedstrijd. Ik heb een aantal maanden gebulkt en mij keurig aan de op maat gemaakte schema’s van Jonathan gehouden. Met als gevolg een mooie progressie in 1 jaar tijd. Supplementen zoals MKBM BCAA maar ook proteïne-shakes zijn zeker aan te raden in dit proces.

Wil je weten hoe deze progressie in een jaar tijd is beloond? Vorige week deed ik mee aan een mega spannende wedstrijd. Morgen kun je hier meer over lezen in mijn volgende blog!

Mijn naam is Rowena, 28 jaar en werk als fitnessinstructeur. Fitness is mijn passie en vind het supertof dat ik van mijn passie mijn werk heb mogen maken. Twee jaar geleden begon ik met bodybuilding-wedstrijden in de bikini fitness klasse. Graag deel ik mijn reis met jou door het schrijven van blogs voor MKBM. Op mijn Instagram kun je meer over mij vinden. Ook kun je mij gerust vragen stellen via DM.

Details

Categories: