Heb jij te maken met een Plateau?

/, MKBM Food, MKBM Lifestyle/Heb jij te maken met een Plateau?
Heb jij te maken met een Plateau?

Project Description

In eerste instantie zal het verkeren van je lichaam op een plateau tijdens het afvallen je waarschijnlijk niet veel zeggen. Wanneer je het volgende stuk hebt gelezen komt het je waarschijnlijk toch heel bekend voor. Je hebt het immers vast zelf meegemaakt of wellicht iemand in jouw omgeving.

Je bent net begonnen met afvallen en oh wat gaat het toch lekker! Je bent zelfs meer afgevallen in de eerste periode dan jij van tevoren had verwacht. Na deze eerste periode blijf jij echter vol verontwaardiging naar de weegschaal staren. De weegschaal kan niet kloppen, want je valt immers week na week niet meer af? Het zou zo kunnen zijn dat jij een zogenaamd plateau hebt bereikt. Het is namelijk heel gewoonlijk dat je in het begin veel overtollig water verliest en vet wordt afgebroken in je lichaam. Hierdoor gaat het gewichtsverlies eerst heel snel, maar wanneer het overtollige water verdwenen is wordt het een stuk lastiger. Wanneer jij een plateau hebt bereikt kan dit zeer demotiverend werken en zorgt het er veelal voor dat mensen stoppen met het volgen van een dieet.

Ga nu niet direct denken dat jij zo’n plateau hebt bereikt wanneer het niet zo snel gaat, want er zijn uiteraard ook andere oorzaken te bedenken waardoor de resultaten achterwege blijven. Zo volg je misschien het voedingsschema niet goed of eet je ongemerkt toch te veel calorieën. Iedereen heeft tijdens het afvallen weleens een periode waarbij het gewichtsverlies ineens heel lastig gaat. Een plateau heb je in ieder geval niet bereikt wanneer je slechts 1 a 2 weken geen gewicht verliest of wanneer dit slechts met zeer kleine stapjes gebeurd.

Sta je nu echt langer dan twee weken stil op hetzelfde gewicht, dan is er sprake van een plateau. Heel leuk om te weten dat je een plateau hebt bereikt, maar veel interessanter is het om te weten hoe je deze kan doorbreken. In het vervolg van deze tekst probeer ik jullie te helpen bij het doorbreken van een dergelijk plateau.

Een andere verwoording voor het tegen een plateau aanlopen is ook wel dat je lichaam in de spaarstand gaat. Wanneer jij gedurende een langere periode ten gevolge van het dieet te weinig energie binnen krijgt gaat je lichaam reageren. Deze wil van nature natuurlijk goed functioneren en niet zomaar alle reserves verbranden. Mochten de tekorten namelijk heel lang uitblijven dan kan het lichaam uiteindelijk niet goed meer functioneren. Het lichaam zorgt er dus op natuurlijke wijze voor dat het in een spaarstand terecht komt. De stofwisseling gaat veel trager verlopen waardoor jij niet meer afvalt.

Het doorbreken van deze spaarstand doe je door het lichaam het idee te geven dat het weer genoeg energie binnen krijgt. Blijf het dieet volgen, maar plan een lekkere refeeddag in. Deze refeeddag betekent één dag even lekker flink wat meer calorieën eten dan je normaal met het dieet doet. Het is alleen niet de bedoeling dat je ineens allemaal ongezonde producten gaat eten. Gewoon de gezonde voeding uit het dieet volgen, maar gewoon in grotere porties en dan voornamelijk de hoeveelheden rijst, groenten en aardappelen verhogen. Heb jij een eigen voedingsschema samengesteld aan de hand van het Killerbody receptenboek, dan kan je ook hier de porties vergroten of nog meer lekkere recepten uit dit boek uitproberen! Je lichaam krijgt door de extra calorieën juist het signaal dat het niet langer in de spaarstand hoeft te blijven. Hieronder een kort voorbeeld van iemand waarvan zijn/haar lichaam in de spaarstand zit en deze wilt doorbreken met een refeeddag:

Je volgt al een geruime tijd een dieet. Jouw normale caloriebehoefte voor onderhoud= 1800 calorieën. Tijdens het dieet zit jij 500 calorieën onder jouw dagelijkse behoefte, dus consumeer jij 1300 calorieën dagelijks. Na een lange periode dit te hebben gedaan val jij al weken niet meer af. Vandaar dat jij met deze informatie een refeeddag gaat houden. Nu ga je maar liefst 3000 calorieën consumeren op één dag om je lichaam uit de spaarstand te krijgen. Als jouw lichaam echt in een spaarstand verkeerd moet je deze refeeddag niet één keer uitvoeren, maar om de twee dagen weer herhalen. Op deze manier zorg jij ervoor dat de stofwisseling van jou lichaam weer sneller gaat werken en het afvallen weer mogelijk wordt.

Verkeert jouw lichaam zich in een spaarstand? Ga dan direct een refeeddag houden en laat het je niet te lang demotiveren! Lees veel meer over een refeeddag in het Killerbody dieet boek