Project Description

Iedereen heeft er wel eens last van. Het moment dat je je jezelf niet meer kan beheersen en naar de chocolade, alcohol of iets anders grijpt. Dat is niet erg het hoort er helemaal bij. Je moet jezelf alleen afvragen waarom je dit doet. Heb je jezelf te veel onthouden van alles? Dit kan zeker een reden zijn van een vreetbui. Voel je je ongelukkig of verdrietig?

Het is belangrijk te onderzoeken wat de reden is van je vreetbui zodat je hem de volgende keer te slim af kunt zijn. In het verleden kon ik juist gaan eten op de momenten dat ik iets aan mijn lichaam zag waar ik niet gelukkig van werd. Cellulite of een randje vet bijvoorbeeld.

Ik dacht altijd “Het maakt toch niet meer uit!” en at dan een reep weg. Inmiddels weet ik dat dit mij uiteindelijk nog verder van mijn doel afbrengt en ik er nog ongelukkiger van wordt als de smaak van de reep uit mijn mond is verdwenen. Het ongelukkige gevoel komt vaak al binnen enkele seconden opzetten. Het heerlijke gevoel van een fit lichaam is de hele dag en blijft ook de hele dag, Als je vetpercentage onder de 24 is (bij vrouwen) of onder de 22 is (bij mannen) en je eet onder je caloriebehoefte dan is het belangrijk om een refeed in te plannen.

Refeed dag

Wanneer je bezig bent met afvallen, krijg je minder energie binnen dan je verbruikt. Refeed betekent letterlijk het ‘hervoeden’ van je lichaam als er sprake is van een calorietekort. Je eet op zo’n refeed dag meestal het aantal calorieën dat je nodig hebt voor je lichamelijke onderhoud. Reken hier uit wat jouw onderhoud is of zelfs iets meer. Kort gezegd staat onderhoud voor het aantal calorieën waarbij je niet afvalt en niet aankomt.

Het klinkt tegenstrijdig dat je tijdens een refeed meer eet om juist af te vallen, dat snap ik heel goed. Maar door die werking van leptine en ghereline verloopt je stofwisseling trager als je minder calorieën eet dan je nodig hebt. Da’s eigenlijk gewoon een soort zelfbescherming van je lichaam, om te kunnen overleven in tijden van schaarste. Als je vetpercentage nog niet onder de 24 zit is een refeed niet nodig.

Verder moet het natuurlijk leuk blijven. Wat ik merk aan de mensen die wij coachen is dat het vaak of het ene uiterste is of het andere is. Probeer de gulden middenweg te vinden. Sinds ik mijn snoep momenten uit kies, geniet ik zo veel meer van deze momenten. Als je een keer de mist in gaat, geef dan niet meteen op. Het help ook om ten alle tijden te blijven trainen. Als je traint ben je sneller geneigd om gezond te eten. Als je stopt met trainen ga je vaak ook meteen slechter eten. Wat ik merk bij de leden van mijn online video’s is dat ze in het begin heel braaf gaan trainen en dan naar 3 maanden opgeven. Rome is ook niet in een dag gebouwd. Houd het gewoon vol en als je even een terugval hebt gehad laat je dan niet van de kaart brengen maar pak het gewoon meteen weer op.

Als je deze zomer strak wil zijn begin dan nu en geef niet op.

Succes