fbpx

Hoe ga je om met je dieet tijdens de Ramadan?

//Hoe ga je om met je dieet tijdens de Ramadan?
Hoe ga je om met je dieet tijdens de Ramadan?

Project Description

De Ramadan is vanaf vandaag weer begonnen. Ik krijg tijdens deze vast maand veel vragen over voeding en sport tijdens deze periode. Je kan Ramadan vergelijken met intermittent fasting. Het verschil is alleen dat je geen water en koffie mag tijdens de Ramadan.

LEES OOK

Intermittent fasting, gunstig voor je gezondheid en je gewicht

Als je een langere periode niet eet word je honger steeds groter dit resulteert vaak in het eten van alles wat je ziet zodra het mag. Ik zou je toch adviseren als je doel afvallen en of een gezondere levensstijl is, je niet alles eet tijdens de uren dat de zon onder is.  Snelle koolhydraten zorgen voor een korte piek in je suikerspiegel denk hierbij aan suikers, wit brood, witte pasta, frisdrank, en chocolade. Als je suiker spiegel weer gedaald is voel je je futloos en krijg je weer trek. Je maakt het jezelf erg moeilijk tijdens de Ramadan als je kiest voor die producten. Als je kiest voor langzame koolhydraten heb je een langer verzadigd gevoel denk hierbij aan bruine rijst, bruine pasta, bonen en linzen en roggebrood.

Dan heb je groentes en proteïne, proteïne geven je ook een lang verzadigd gevoel en als je kiest voor een extra caseïne shake als toetje i.p.v. een suiker toetje zal je minder honger ervaren en je lichaam zal de aankomende uren profijt blijven hebben van de langzame afgiften van deze shake.  Groentes zijn erg belangrijk en helemaal tijdens je dieet. Groentes zitten vol vitamine en antioxidanten. Zeker tijdens een periode van dieet of vasten moet ⅓ van je dagelijkse inname uit groentes bestaan zodat je voldoende vitamine binnen krijgt.

Ook tijdens de ramadan kan je er voor kiezen om een gezonde keuze te maken i.p.v. een ongezonde. Dit is een prachtige tijd om helemaal rein te worden en je lichaam alleen te voeden met bouwstoffen waar het echt profijt van heeft.

LEES OOK

Het verschil tussen caseïne en whey eiwit.  

Sporten tijdens de Ramadan kan, alleen moet je het even goed plannen. Doordat je niet mag drinken is het onverstandig om overdag een pittige cardio workout te doen waarbij je veel zweet. Als je na een lange vast periode heel intensief gaat sporten kan je ook flauwvallen.  Er zijn verschillende manieren om toch in beweging te blijven. Je kan ervoor kiezen om vlak voor het eten te sporten, zodat je na afloop meteen je lichaam kan aanvullen.  Omdat je dan een langere periode niet hebt gegeten gaat je lichaam de energie uit je vetreserves halen het is alleen niet verstandig om een hele zware training te doen als je zo een lange periode niks hebt gegeten je kan dan het beste kiezen voor een rustige training met bijvoorbeeld elastieken. Je hartslag verhoogd dan minimaal.

Het is ook een optie dat je wacht totdat je mag eten en dan een dadel en een proteïne shake neemt. Je hebt je lichaam even aangevuld en kan dan trainen. Tijdens het trainen kan je water drinken en na afloop genieten van je maaltijd. Je kan ook na het eten trainen maar omdat je dan een hele volle buik hebt is het niet prettig heel zwaar te trainen. Je kan ook een uurtje wachten of kiezen voor een training die niet te zwaar is.

Iedereen is anders en elk lichaam reageert ook anders. Het is belangrijk dat je vooral naar je eigen lichaam luisterd. Bewegen is goed omdat je lichaam beter afstand kan doen van afvalstoffen en je doorbloeding beter op gang komt alleen alles met mate. Luister goed naar je gevoel.

Heel veel succes tijdens deze mooie maand.

Faj

Details

Categories: