fbpx

Ik ben vegetariër

/, MKBM Lifestyle/Ik ben vegetariër
Ik ben vegetariër

Project Description

Mijn moeder heeft ons allemaal vegetarisch opgevoed. Ik wist niet beter en ontdekte rond mijn elfde ongeveer dat er zoiets bestond als plakjes worst op brood. Hier kwam ik achter toen ik tussen de middag bij een vriendinnetjes bleef eten. Ik kreeg los van een vegetarische avondmaaltijd ook altijd zuurdesembrood met tartex, marmiet, tahine en Ukkie chocopasta zonder suiker mee naar school. Ik was altijd jaloers op kinderen die wit brood met echte chocoladepasta mee hadden. Mijn moeder gaf haar hele huishoudgeld uit aan het reform huis. Op woensdag was het feest, dan had ze een tafel gedekt en konden we het droge zuurdesembrood roosteren. Dat was beter als de droge variant die we mee naar school kregen. Ze had dan verse tomaatjes, geitenkaas, brandnetelkaas en gekookte eitjes.

Ik weet nog dat mijn allereerste kennismaking met kip bij mijn buurmeisje Margot was. Haar gezin had een hele gebraden kip op tafel; iets wat er voor een vegetariër heel heftig uit zag. De ouders van Margot stonden erop dat ik het ging proeven. Ik vond het verschrikkelijk en was zwaar getraumatiseerd.

Een paar jaar later rond mijn twaalfde jaar at ik bij mijn andere buren weleens bami met kippenvlees. Heerlijk vond ik het nu ik dat beeld van die hele kip niet meer had. Dit veranderde toen ik in de tweede klas op de land- en tuinbouwschool een kuiken groot moest brengen en uiteindelijk moest slachten. Ik was wederom getraumatiseerd en stopte opnieuw met het eten van kip.

Toen ik op mijn zestiende op mezelf ging wonen ben ik vlees gaan ontdekken. Op mijn achttiende at ik voor het eerst een biefstukje bij de ouders van een vriendin. Toen ik erin sneed vroeg ik me af wat voor rode saus eruit kwam… Toen ik hoorde dat dit bloed was viel ik nog net niet flauw. Ik kon er niet bij met mijn hoofd dat we bloed van een dier aten.  Ik heb het toen langzaam opgebouwd en uiteindelijk at ik vooral kipfilet en vis.

Toen ik een paar jaar geleden werd opgenomen met een maagzweer en ik positief werd getest op de Helicobacter pylori moest ik aan een zware antibioticakuur. Deze sloeg alleen niet aan en na drie kuren was de bacterie, die uiteindelijk maagkanker kan veroorzaken, pas verdwenen. Ik ben me toen gaan verdiepen in antibioticaresistentie en kwam erachter dat kip helaas nog steeds vol zit met de ESBL-bacterie die ervoor zorgt dat wij als mensen resistentie opbouwen tegen antibiotica. Omdat ik best veel kip at en de afgelopen jaren steeds meer kip ben gaan eten voor de eiwitten ben ik op zoek gegaan naar antibiotica vrije kip. Ik kwam uiteindelijk bij Schotse Hooglanders terecht.

Afgelopen zomer werd ik getipt om de documentaire What the Health te kijken. Ik keek deze toen ik op vakantie was met de kids in Italië en ik kan je zeggen dat ik in een klap weer vegetariër was. We zijn nu zes weken verder en ik heb geen kip of vlees meer aangeraakt. Ondanks dat ik niet alles geloofde van de eenzijdige documentaire werd me wel duidelijk dat vlees gewoon ongezond is. Daarnaast speelt het deel over dierenleed bij mij ook een grote rol. Ik ben een dierenvriend en wil geen deel meer uitmaken van deze bio-industrie. Mijn kinderen zijn geen vegetariërs, al moet ik zeggen dat Irem eigenlijk geen tot weinig vlees en kip eet. Shai weet het allemaal nog niet maar vleesbeleg komt er bij mij gewoon niet meer in. Dat bewerkte vlees staat gewoon op de lijst met kankerverwekkende producten en er zijn nog steeds mensen die dit aan hun kind geven.

Nu is natuurlijk de meest gestelde vraag: hoe kom je dan aan je eiwitten? Als je traint heb je meer dan 1 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig, zoals je hier kan lezen. Ik ben vegetariër geworden en geen veganist, dus ik haal mijn eiwitten uit mijn MKBM proteïne shakes, SUPP24 en heel veel bonen. Ik kies voor linzen, witte bonen en bruine bonen. Omdat ik op het moment bezig ben met food preppen (eten klaar maken om elke dag mee te nemen) maak ik veel salades met magere feta, komkommer en linzen. Of ik maak kabeljauw met kikkererwten.

Liefs,

Faj