fbpx

Jodiumtekort door Killerbody 3?

//Jodiumtekort door Killerbody 3?
Jodiumtekort door Killerbody 3?

Project Description

 

Jodium, broodnodig….?

Blog door Nanneke Schreurs

Afgelopen week was de lancering van Killerbody 3. Een boek over hoe je na je bevalling weer ‘Back in Shape’ kunt komen. Na het eerste en tweede boek mocht ik ook aan dit derde boek van Fajah weer mee werken.

Inmiddels weet ik al dat alles wat Fajah doet, schrijft of uitbrengt onder een vergrootglas ligt. Gevalletje van hoge bomen?

Maandag was Fajah te gast bij RTL Late Night. En ja hoor…… het was weer zover. Het voedingscentrum had commentaar op Killerbody 3. Nu verbaast mij dit niks. Het voedingscentrum heeft namelijk commentaar op elk boek of voedingspatroon dat anders is dan de schijf van vijf. Vooral brood vinden zij een heel belangrijk, onmisbaar onderdeel van een gezond voedingspatroon.

De voedingsschema’s in Killerbody 3 bevatten, volgens hen, weinig brood. En brood bevat jodium. En een jodiumtekort kan allerlei schadelijke gevolgen voor de gezondheid hebben. Om die mening kracht bij te zetten worden dan een aantal nare, mogelijke, gevolgen opgenoemd.

En als je dat zo hoort klinkt het alsof we een jodiumtekort op kunnen lopen door te weinig brood en dat we dus maar vooral veel boterhammen moeten eten. Dat een voedingspatroon dat weinig brood bevat dus kan zorgen voor een jodiumtekort. Ze zeggen het niet letterlijk, maar zo klinkt het voor de meesten wel.

Maar in hoeverre klopt dat?

Die informatie over jodium klopt inderdaad. Jodium is een heel belangrijk mineraal wat onder andere noodzakelijk is voor het goed functioneren van je schildklier en ook zeker voor zwangere vrouwen en kinderen essentieel is.

En het klopt ook dat veel mensen te weinig jodium binnen krijgen via hun dagelijkse voeding. Tot zover klopt het allemaal.

Dat veel mensen een tekort aan jodium hadden bleek al tijdens de jaren 40. De overheid besloot daardoor om jodium aan keukenzout toe te voegen zodat de bevolking via keukenzout en brood (waar dit zout weer aan toegevoegd wordt) toch voldoende jodium binnen zou krijgen. Brood en zout werden op die manier een soort ‘bevolkingssupplement’. En dat maakt dat brood gepromoot wordt als zijnde een belangrijke bron van jodium. Maar dat is toch een vreemde conclusie.

Want; als er opeens besloten wordt om jodium aan cola toe te voegen, wordt cola dan de belangrijkste leverancier? En levert een voedingspatroon zonder cola dan tekorten op?

Laten we alsjeblieft onze gezonde verstand gebruiken.

Laten we als eerste kijken waar jodium van nature inzit.

De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor jodium is 150 mcg (=0,15mg) per dag, voor zwangere vrouwen is dat 175 mcg en voor vrouwen die borstvoeding geven 200 mcg.

Die kun je onder andere binnenkrijgen door het eten van schaal-en schelpdieren, vis, zeewier (zoals bijvoorbeeld kelp). En ook groenten bevatten kleine hoeveelheden.

Zo bevat 100 gram gekookte Hollandse garnalen 55 mcg jodium; 100 gram gebakken kabeljauw 243 mcg per 100 gram en kelp maar liefst 755 mcg per 10 gram *)

En een bruine boterham? Die bevat 24 mcg jodium. Om aan je dagelijkse behoefte te voldoen door middel van brood moet je als zwangere dus ruim 7 (….) bruine boterhammen eten. En bij borstvoeding meer dan 8.

Dus: jodium nodig? Ja!

Maar: veel brood nodig? …..nee!!

Bovendien; dat zout waar jodium aan toegevoegd is; moesten we daar nou niet juist minder van eten?

Volgens mij kun je beter voldoende natuurlijke jodiumbronnen toevoegen aan je dagelijkse voedingspatroon en/of een kelp supplement gebruiken dan zoveel boterhammen te gaan eten.

*) bron: NEVO-online RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

Nanneke Schreurs werkte mee aan alle killerbody boeken en heeft daarnaast ook zelf boeken geschreven, haar boek Eet je fit is ook in onze MKBM shop te verkrijgen