Project Description

Kaneel, een immuunversterker en rustgever!

Kaneel is een van de oudste specerijen en was opgenomen in bijna elk voorschrift dat werd opgemaakt in het oude China. Het werd namelijk beschouwd als een kalmeringsmiddel, goed voor de maag, versterkend voor een zwak hart en ging depressies tegen. Er zijn vele testen gedaan met een kaneel essentiële olie waarbij schimmels, bacteriën en virussen niet konden overleven.

Daarom schrijf ik deze blog specifiek over kaneel omdat kaneel het versterken van ons immuunsysteem kan ondersteunen en rust kan geven in ons lichaam. Een van de belangrijkste dingen die wij op dit moment zelf kunnen doen om onze gezondheid te ondersteunen.

Schimmels en bacteriën
Kaneel helpt het remmen van de groei van schimmels en bacteriën. Het hoofdbestanddeel van kaneel is namelijk kaneelaldehyde. Kaneelaldehyde geeft de bekende smaak en geur aan de kaneel, en daarnaast remt dit stofje ook de groei van specifieke schimmels en bacteriën. Wanneer je regelmatig en met mate kaneel toevoegt aan je eten kan kaneel ondersteunen bij het behandelen van een schimmelinfectie of behandeling van de Candida schimmelziekte. Wanneer je kiest om een kaneelolie te gebruiken werkt dit zelfs schimmeldodend. De invloed van vervelende schimmels en bacteriën hebben invloed op ons algehele welzijn en ons immuunsysteem.

Kaneel werkt ontstekingsremmend 
Kaneel zit vol met polyfenolen. Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen die van nature voorkomen in planten. Ze zijn niet met het blote oog te zien en bestaan uit weer verschillende moleculen. Een molecuul polyfenol bestaat weer uit meer dan één fenolgroep en flavonoiden. Al deze stofjes werken ontstekingsremmend, hebben antibacteriële eigenschappen en beschermen onze lichaamscellen tegen vrije radicalen. Ze vertragen daarnaast ook de verbranding in de cel. Uit een studie van het VanderBilt University Medical Center kwam naar voren dat bij het regelmatig tot je nemen van Resveratrol (polyfenolen) het risico op de ziekte van Alzheimer met wel 76% werd verlaagd.

Polyfenolen hebben een bloeddrukverlagend effect en hebben een gunstige werking op het voorkomen van hartaandoeningen en kanker. Het belangrijkste voor onszelf in deze periode is de eigenschap dat ontstekingsprocessen minder kans van slagen krijgen bij het eten van kaneel. Dit komt met name doordat de aanmaak van eiwitten die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van ontstekingen geremd worden. Het resultaat is dus dat ontstekingen veel minder kans krijgen in ons lichaam.

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel kan zelfs helpen beschadigde cellen te herstellen, doordat de kaneel enzymen activeert die cel-herstel versnellen.

Ondersteunen van je spijsvertering 
Al eeuwen geleden werd kaneel gebruikt bij problemen en uitdagingen van de spijsverteringssysteem. Onder je spijsvertering vallen je maag en darmen. De olie die je in kaneel terugvindt ondersteunt de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en het bevordert de aanmaak van spijsverteringssappen. Daarom kan kaneel je helpen bij maagzuur en oprispingen en kan het daarnaast ook de eetlust opwekken.

Ideeën voor kaneel 
Een aantal heerlijke recepten met kaneel vind je in mijn nieuwe boek Killerbody Lifestyle
Je kan alvast beginnen met het maken van deze recepten: Recept Havermout Appel & Kaneel of het Recept Banaan Eierpannenkoeken Krijg je al trek?

LEES OOK: Top 3 bewezen gezondheidsvoordelen van Gember.

Bronnen:
https://happyhealthy.nl/kaneel/
Brain Food boek van Charlotte Labee
Modern Essentials boek van Aromatools