Project Description

Naam: Nanneke Schreurs

Leeftijd: 43

Relatie: Getrouwd (en moeder van 3 kinderen)

Beroep: Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Therapeut en sportinstructrice

Blog voor MKBM door Nanneke Schreurs, Optimal Health

Het einde van zomer 2015 is nu toch echt een feit. De maand oktober is begonnen en we zitten officieel in het herfst seizoen. Ook zo genoten van die prachtige, zonnige dagen laatst? Ik wel. Alhoewel ik gek ben op de zomer, hebben die zonnige najaarsdagen toch wel iets heel speciaals. Die laatste zonnige dagen voelen toch altijd bijzonder; als een soort kadootje. Je voelt dat het misschien een van de laatste dagen is dat je zonder dikke jas buiten kan lopen of op een terras kan zitten. Dat maakt, bij mij althans, een gevoel los van extra willen genieten van die zonnestralen.

Maar behalve het heerlijke, warme, aangename gevoel wat de zon ons kan geven hebben we die zonnestralen ook heel hard nodig voor het aanmaken van vitamine D. De laatste jaren is er, gelukkig, steeds meer belangstelling en aandacht gekomen voor vitamine D. Deze vitamine is namelijk extreem belangrijk bij heel veel lichamelijke processen. 

Er zijn verschillende soorten vitamine D-achtigen, maar de bekendste en best werkzame is vitamine D3 (cholecalciferol) Vitamine D3 komt voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals haring, zalm, sardines en levertraan. En D3 is ook de vorm die onder invloed van UV-B-straling van de zon in de huid wordt gemaakt. Wat bij de meesten wel bekend is, is dat vitamine D belangrijk is voor de calcium-en fosfor opname in de botten. Denk maar aan de Engelse ziekte (rachitis) die vooral aan het begin van de 19e eeuw veel voorkwam in noordelijk Europa. Belangrijkste gevolgen van deze gebreksziekte zijn spierzwakte, botpijn en vergroeiingen. Maar vitamine D heeft nog meer functies en taken. Zo wordt het het in het lichaam omgezet in calcitriol, de actieve vorm. En eigenlijk is dat geen vitamine meer maar een hormoon. Zo speelt calcitriol een hele belangrijke rol bij het gezond houden van hart en bloedvaten, het versterken van het immuunysteem, je energiehuishouding en de aanmaak van serotonine.

Helaas wonen wij hier in Nederland nogal ongunstig en is de kans op een tekort heel groot. De enige periode waarop de zon sterk genoeg is om ons vitamine D aan te laten maken is in de zomer. In de winter (November-maart) is het op de breedtegraad waar wij wonen onder geen enkele omstandigheid mogelijk om vitamine D aan te maken.

Helaas zitten we ook in de zomer veel binnen en smeren we ons, de keren dat we buiten komen, in met zonnebrandcreme waardoor er nog geen vitamine D kan worden aangemaakt. Dus als er al zon is, tanken we nog niet voldoende bij waardoor je met een beetje pech aan het einde van de zomer al met een lage status zit. En dan moet je nog de hele winter…. En alhoewel vitamine D in voeding zit, zijn dat te lage hoeveelheden om je status op peil te houden. Veel mensen kampen dus ,zonder het te weten, met een tekort. Ben je moe, futloos en heb je nergens zin in? Dat kan uiteraard heel veel oorzaken hebben maar het kan ook best zijn dat je een vitamine D- tekort hebt. En hoe stel je dat dan vast?

Een simple testje als eerste aanwijzing om een tekort vast te stellen: druk met je wijsvinger enigszins op het borstbeen. Is dat erg pijnlijk dan kan dit duiden op een vitamine D-tekort. Maar het zou ook een aanwijzing kunnen zijn voor fybromialgie. Nauwkeuriger is het om je status te laten bepalen via een bloedafname. Je kunt hiervoor een verwijzing aan je huisarts vragen of je tot een orthomoleculair arts wenden.

Wil je ook een fit en gezond lichaam maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Word dan nu lid van faya haar online trainingen. Elke maand komen er nieuwe trainingen online die je makkelijk kan volgen voor maar 6 euro per maand. klik hier om lid te worden.