fbpx

Lijnzaad, een ontstekingsremmer en een versterker voor het immuunsysteem

//Lijnzaad, een ontstekingsremmer en een versterker voor het immuunsysteem
Lijnzaad, een ontstekingsremmer en een versterker voor het immuunsysteem

Project Description

Een superfood waarover vaak geschreven wordt, omdat het ons lichaam ondersteunt in vezels en tijdens het afvallen. In deze blog schrijf ik juist meer over de andere belangrijke voordelen die lijnzaad ons lichaam biedt, namelijk als ontstekingsremmer, immuunsysteem booster en het tegengaan van ziektes. Gebroken lijnzaad is één van de ingrediënten van de Killerbody Oats Protein.

LEES OOK

5 dingen die je helpen om je immuunsysteem te versterken

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad, Linum usitatissimum, zijn de zaden die een beetje lijken op zonnebloempitten maar zijn afkomstig van de vlasplant. Lijnzaad smaakt naar noten en zit boordevol voedingsstoffen. De plant, of juist de zaden, wordt zowel in de textielindustrie als in de voedselindustrie veelvuldig gebruikt. De zaden van de plant zijn rijk aan vitamine B1 en B2, vitamine C en vitamine E. Daarnaast bevat gebroken lijnzaad ook mineralen en gezonde vetten. Deze gezonde vetten zijn o.a. Omega 3, Omega 6 en Omega 9 vetzuren en antioxidanten.

Elk zaadje bestaat daarnaast voor wel 25% uit eiwitten en vezels. Het zijn zelfs 33 gram vezels per 100 gram lijnzaad! Er is een verschil tussen hele en gebroken lijnzaad. Gebroken lijnzaad wordt gemakkelijker opgenomen in onze lichaam, daarom is dit de beste optie om te eten.

Boost voor ons immuunsysteem

Ons darmstelsel met daarin honderd biljoen bacteriën wordt ook wel het microbioom genoemd. Honderd biljoen bacteriën… kun je het jezelf voorstellen? Een nog indrukwekkender feitje over ons darmstelsel is dat wanneer we het uitrollen een grootte heeft van wel twee tennisbanen, aldus farmacoloog professor Aletta Kraneveldt. Je kunt je daarom voorstellen dat het schoonhouden en ondersteunen van je darmflora ontzettend belangrijk is. Ons darmflora heeft een niet te onderschatten invloed op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. 80% van onze weerstand wordt opgebouwd in onze darmen.

Een belangrijk en groot onderdeel van lijnzaad is de stof alfa-linoleenzuur. Deze stof heeft ontstekingsremmende eigenschappen. De dagelijkse consumptie van lijnzaad en daarmee alfa-linoleenzuur kan een ontzettend belangrijk onderdeel zijn van de bescherming, vermindering en zelfs voorkoming van ziektes. Ziektes als colitis, artritis en osteoartritis. Er wordt tevens beweerd dat lijnzaad beschermt tegen de beschadiging van cellen, en daardoor het risico op o.a. kwaadaardige cellen en tumoren verlaagd. Hier is zeker nog veel meer onderzoek voor nodig om dit te bewijzen.

Alfa-linoleenzuur en lignanen versterken het immuunsysteem en geeft het lichaam een echte immuunboost wat zorgt voor de opbouw van onze weerstand. Belangrijk om te benoemen is dat ons lichaam zelf geen Alfa-linoleenzuur aan kan maken en dit dus uit voeding zal moeten halen. Het is daarom zeker het advies om ervoor te zorgen dat je dit iedere dag uit voedingsstoffen kunt halen.

Cholesterol en de Omega-verzuren

Het grote gehalte oplosbare vezels in lijnzaad kan invloed hebben op het voorkomen dat cholesterol gaat oxideren in de slagaders. Cholesterol is een belangrijke bouwstof in ons lichaam en maakt essentieel onderdeel uit van de celmembranen in onze cellen. Daarnaast heeft ons lichaam cholesterol nodig voor het aanmaken van hormonen als oestrogeen, progesteron, testosteron, cortisol en aldosteron.

Ruim 25% van alle cholesterol bevindt zich in onze hersenen. In onze hersenen is het essentieel voor de overbrengen van prikkels en het functioneren van serotonine, maar daarnaast ook voor de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof.

Cholesterol is een belangrijke antioxidant of beschermstof en neutralisator van bacteriën, virussen en toxines. Dit betekent dat we zonder cholesterol weinig bescherming zouden hebben tegen ontstekingen. Wanneer is cholesterol dan niet gewenst? Wanneer het gaat oxideren in de slagaders. De vezel in lijnzaad zou zich rond de schadelijke, ofwel geoxideerde cholesterol, vasthouden en daardoor voorkomen dat ze vast blijven zitten in onze bloedbaan.

De Omega-vetzuren in lijnzaad beschermen tegen een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Daarnaast stabiliseren ze ook nog eens het cholesterolgehalte in ons lichaam.

Naast gebroken lijnzaad vind je in onze Killerbody Oats Protein ook natuurlijke eiwitten zonder toevoegingen van kunstmatige conserveringsmiddelen en zoetstoffen. Meer informatie over onze Killerbody Oats Protein vind je hier.

https://holistik.nl/psylliumvezels-buik/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/263405

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2007/mar/06/healthandwellbeing.health1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29101172

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30215930

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31130604

https://www.promovendum.nl/blog/gebroken-lijnzaad-gezond-en-goed-voor-de-lijn

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/omega-3.aspx

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfalinoleenzuur

https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/vetten-en-olien-verzadigd-vet-onverzadigde-vetten-en-transvetten/omega-3-6-9-onverzadigde-vetzuren/item120647