Er zijn veel melksoorten op de markt. Welke moet je drinken?

//Er zijn veel melksoorten op de markt. Welke moet je drinken?
Er zijn veel melksoorten op de markt. Welke moet je drinken?

Project Description

Je collega drinkt amandelmelk, je vriendin is aan de havermelk en bij je ouders vind je normale koeienmelk in de koelkast. Wat moet jij in vredesnaam drinken? Je besluit om een kijkje te nemen in de supermarkt waarbij je wordt bedolven onder de diverse melksoorten. Daar wordt je ook niet wijzer van. Voor nu en altijd: de voor- en nadelen van elk melksoort. Hierna weet jij wat je voortaan wilt drinken!

Koemelk
Voordeel
In deze melkvariant zitten essentiële aminozuren. Deze eiwitten zijn goed voor je spieren en botten. Het draagt bij aan spierherstel en spiergroei. Mede om die reden is koemelk uiterst geschikt voor groeifases zoals bij baby’s maar ook bij pubers en uiteraard bij sporters.

Nadeel
koemelk of beter gezegd koemelkallergie, kan huiduitslag veroorzaken. Daarnaast bevat dit witte goedje enorm veel groeihormoon. Je kunt je voorstellen dat je hormoonhuishouding daar uitbalans van raakt. Gevoelig voor een onzuivere huid? Dan kun je eens een ander melkvariant proberen.

Sojamelk
Voordeel
Zoals je misschien wel weet, sojamelk is gemaakt van de sojaplant. Er zijn diverse onderzoeken te vinden over de voor- en nadelen over sojamelk. Het lijkt erop dat sojamelk de suikerspiegel stabiliseert bovendien stimuleert soja de eiwitproductie, wat weer goed is voor de botten, spieren en om het verouderingsproces te remmen. Sojamelk bevat het hormoon oestrogeen. Oestrogeen is goed om kanker en hart- en vaatziekten tegen te gaan.

Nadeel
Dit is meteen ook het nadeel voor een vrouw die van nature veel oestrogeen in haar lichaam heeft. Het hormoon maakt sneller dik. Daarentegen is oestrogeen
Een groot nadeel van sojamelk kan de verwerking ervan zijn. Zo heb je gefermenteerde en ongefermenteerde soja. De ongefermenteerde soja wordt dan ook afgeraden voor de gezondheidsrisico’s. Zo wordt gezegd dat de schildklieren traag gaan werken en dat er overgewicht komt.

Amandelmelk
Voordeel
Ongezoete amandelmelk is ideaal voor mensen die op de lijn letten. Een glas bevat zo’n 30 calorieën. Ter indicatie: dat is minder dan een glas magere melk. Ook een voordeel is dat amandelmelk vrij zoet en smaakvol is.

Nadeel
De melk bevat (in tegenstelling tot andere melken) weinig eiwitten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat amandelen goed voor je gezondheid zijn zoals voor je hart. Onduidelijk is of dat bij amandelmelk ook het geval is.

Kokosmelk
Voordeel
Kokosmelk bevat veel gezonde vetten. Dit kan goed zijn voor de stofwisseling en bovendien ook voor het ondersteunen van je schildklierfunctie.

Nadeel
Er kunnen veel suikers aan kokosmelk zijn toegevoegd. Dit een puntje om op te letten bij de aanschaf ervan.

Havermelk
Voordeel
Ik ben een havermelkdrinker om de volgende voordelen: havermelk bevat veel eiwitten bovendien is havermelk de ultieme melk voor mensen die soms last hebben van een opgeblazen gevoel. In havermelk zitten vezels en veel andere voedingsstoffen die de darmflora reguleren en de vertering ondersteunen. Havermelk bevat ook veel vitamine B, dit zorgt voor meer rust en minder stress. Met havermelk heb je langer een verzadigd gevoel.

Nadeel
Laat je niet misleiden door het aantal vezels. In havermout zitten veel meer vezels dan in havermelk. Ook hier heb je de zoete en ongezoete variant. Neem de ongezoete variant.

Hoewel mijn voorkeur uitgaat naar havermelk, drink ik dagelijks de Whey Complete (eiwit van koelmelk). Voor mij werkt deze combinatie heel goed. Als jij een plantaardige shake wil neem dan Pea Protein. Zit net als de andere proteïne shakes boordevol eiwitten maar dan plantaardig.

Ik ben Anne Gozoglu en doe de marketing & content van MKBM. Ik ben een sport/health freak en schrijf dagelijks een blog over lifestyle, fitness en food. The body achieves what the mind believes!

Details

Categories: