fbpx

Smoothies en Detoxen

/Smoothies en Detoxen
Smoothies en Detoxen

Project Description

Deel I: Houdt je lever schoon met smoothies

 Een gezonde buitenkant begint aan de binnenkant.

– Robert Urich

Ons lichaam wordt tegenwoordig enorm blootgesteld aan verschillende toxische substanties. Iedere dag worden er nieuwe chemicaliën goedgekeurd en gebruikt in producten. Als je kijkt op de ingrediëntenlijsten van bewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt, dan zie je hoeveel lichaamsvreemde stoffen er tegenwoordig aan onze voeding worden toegevoegd.

Zelfs in je eigen huis word je continu blootgesteld aan onzichtbare toxische stoffen, zoals brandvertragers in matrassen die de hele nacht toxische gassen afscheiden. Net als strijkvrij beddengoed, vloerbedekking en zitmeubels bevatten ook verzorgingsproducten, make-up, amalgaamvullingen en luchtverfrissers een hoog gehalte aan ongezonde chemicaliën.

Waarom is het detoxen van je lever zo belangrijk?

Een van de hoofdoorzaken van ziek zijn is het hebben van een vervuild lichaam. Je krijgt maar een lichaam in je leven en het is daarom van groot belang om je lever schoon te houden. En zeg nu zelf. Het is toch fijner om in een gezond lichaam te wonen. De lever is een heel groot orgaan en heel belangrijk voor je gezondheid. Een van de belangrijke taken van de lever is het beschermen van het lichaam tegen de grote stroom van schadelijke stoffen die het lichaam tegenwoordig dagelijks te verwerken krijgt.

Het is daarom noodzakelijk om je lever zo min mogelijk met schadelijke stoffen te belasten en deze uit de weg te gaan. Dit is mogelijk door, ja je raadt het al, je tempel zo min mogelijk te belasten door het eten van smoothies?

We nemen als mens iedere dag enkele maaltijden die bepaalde stoffen bevatten. Via de darmen neemt het bloed deze voedingsstoffen op en neemt ze mee naar de lever en daar wordt het bloed gezuiverd. De gifstoffen worden door de gal of andere organen afgevoerd uit het lichaam. Afhankelijk van de toevoer van gifstoffen, kan de lever gemakkelijk verstopt raken. Dit gebeurt door externe gifstoffen (zoals brandvertragers in meubels), jarenlange lichamelijke of emotionele stress (dit kan ook gifstoffen produceren) of het jarenlang overmatig eten van niet-biologisch vlees, proteïne en/of niet natuurlijk voedsel.

De lever gaat dan onderpresteren en het gaat dan minder gal produceren om vetten te verteren. Dit alles kan voorkomen worden door veelvuldig licht verteerbare smoothies te eten met leverreinigende ingrediënten (zie onderstaande lijst), 1 a 2 maal per jaar een leverreiniging te doen (zie: De ongelooflijke lever en galblaaszuivering, Andreas Moritz) en het eten van zwaar verteerbaar voedsel (met veel proteïne) te beperken tot een minimum.

Het eten van smoothies met fruit en bladgroente zuivert het lichaam en dus ook de lever en de galblaas en het eten van deze licht verteerbare smoothies belast de spijsvertering minimaal. En als de spijsvertering niet belast wordt, wordt de lever ook niet belast. En andersom geldt ook dat het de spijsvertering ten goede komt als de lever goed wordt schoongehouden. Een extra detox-boost krijgt je lever met het eten van groene smoothies. Over groene smoothies meer in een van de volgende blogs.

Waarmee je lever reinigen, beschermen en voeden?

 • Andijvie: Bittere bladgroenten stimuleren de galproductie.
 • Antioxidanten: Hoge antioxidantwaarden in voeding beschermen de lever tegen gifstoffen.
 • Appel: Zorgt voor verwijdering van toxines uit lever en darmen.
 • Avocado: Stimuleert de glutathionproductie. Glutathion gebruikt de lever om toxines te elimineren.
 • Biet en wortel: Bevatten stoffen die de werking van de leverfuncties stimuleren.
 • Citroensap: Stimuleert de lever wanneer het in de ochtend wordt gedronken.
 • Grapefruitsap: Verhoogt de werking van de enzymen van de lever.
 • Groene bladgroenten: Chlorofyl verwijdert toxines uit het bloed en de lever.
 • Kleefkruid: Heeft een reinigende werking op het bloed en de lymfen.
 • Kokosolie: Stimuleert de lever.
 • Kurkuma: Stimuleert de galproductie. Gal helpt bij de eliminatie van toxines.
 • Mariadistel: Verhoogt het regeneratievermogen en ondersteunt nieuwe celvormig in de lever.
 • Paardenbloem: Net als andere bittere bladgroenten stimuleren zij de galproductie.
 • Walnoot: Is bitter en bevat glutathion en omega-3. Beiden ondersteunen de leverreiniging.

Let op: detoxen kan gepaard gaan met tijdelijke ongemakken zoals huiduitslag, diarree, verkoudheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Ook kunnen klachten uit het verleden tijdelijk de kop opsteken. Gedurende een detoxperiode is het van belang om veel water te drinken. Dit helpt om de vrijkomende gifstoffen af te voeren. De tijdelijke bijwerkingen van detoxen variëren per persoon en hangen af van de mate van toxiciteit in iemands lichaam.

Smoothies zijn kostbaar, maar ze zijn het waard!

Smoothies eten is misschien niet goedkoop, maar….. De kosten die gepaard gaan met het schoonhouden van je lichaam door middel van het eten van smoothies en rawfood zijn het dubbel en dwars waard. Dit kan menig rawfoodist beamen. Je bespaart immers op de lange termijn op je doktersrekening. Verdere voordelen van smoothies zijn het langere behoud van een jeugdige uitstraling, inclusief een stralende huid en wittere oogwitten.

Keep in Mind:

Houd je darmen schoon, je mind hoog en de lever doet de rest.

– Dr. Norman W. Walker, Colon Health.

Yoga oefeningen voor je lever

Er zijn vele yoga-oefeningen te noemen die heilzaam zijn voor de lever. Een reeks yoga-asana’s uitvoeren is heilzaam voor het gehele lichaam en dat is altijd goed, maar in dit blog zal ik 3 asana’s kort bespreken die ook betrekking hebben op de gezondheid en reiniging van de lever.

 Supta Matsyendrasana: De ruggengraatdraai asana. Deze yoga-oefening kan zowel liggend als zittend worden uitgevoerd, is gemakkelijk te verrichten en heeft een positieve uitwerking op de lever. Hij geeft de interne organen een goede massage en vitaliseert en reinigt daarmee de lever.

Padangusthasana: Vooroverbuiging handen naar voeten asana. Deze oefening kan zowel staand als zittend worden uitgevoerd en de lever krijgt hiermee een massage waardoor gestagneerd bloed beter kan vloeien.

Bhujangasana: De cobra asana. Deze oefening houdt de lever en andere organen op zijn plaats, strekt de buikwand op en houdt hiermee de bloedstroom naar dit lichaamsgebied gaande.

Wil je graag nog meer gezonde detox smoothies ervaren uit het boek I Love Superfood Smoothies van Daphne Groothuijse dan kun je het boek hier kopen. Doe jezelf en je vrienden een groot plezier en koop dit leuke, creatieve en informatieve boek nu voor Sint Nicolaas, zodat je kunt genieten van een betere huid, wittere oogwitten en een gevoel van welbehagen.

Wil je ook een fit en gezond lichaam maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Word dan nu lid van een van onze online programma’s. klik hier om lid te worden.

Bronnen

– I Love Superfood Smoothies, Daphne Groothuijse & Heleen v. Eert

– Colon Health, Dr. Norman W. Walker

– Live Food Juices, H.E. Krischner, M.D

– De Ongelooflijke Lever en Galblaaszuivering, Andreas Moritz

– Raw Food Works, Diana Store

jessevandervelde.com

– paradijsvogel.nl

naturalsociety.com

Details

Tags: