Project Description

Motivatiepijl en Consistentie
Ik ben David Korber en ik werk als personal trainer in een sportschool in Den Haag. Doordat ik elke dag in de sportschool ben en in contact kom met beginnende en gevorderde sporters, doe ik veel inspiratie op voor het schrijven van een blog. Ik merk vanuit het werkveld dat veel leden kampen met allerlei obstakels. Dagelijks maak ik mee dat iemand de handdoek in de ring wil gooien en wil stoppen met sporten. Pieken en dalen, we hebben er allemaal mee te maken. Uiteraard zouden we het liefst levenslang blijven pieken, maar helaas zijn er genoeg obstakels die je stil zetten of zelfs af laten zakken van je doelen. Het leven is onvoorspelbaar en daarom kan het soms lastig zijn je te anticiperen op wat komen gaat. Als jij aan fitness doet ben je waarschijnlijk al tegen obstakels aangelopen. Ervaren sporters kennen er waarschijnlijk velen, maar zelfs al heb je net je eerste training gehad kan er al een obstakel gevormd zijn.
Obstakels kunnen van alles zijn: moeite met een oefening, blessure, motivatieproblemen, stress (mentale gesteldheid), vermoeidheid, relaties etc. Dit zijn allemaal factoren, die je van je doel afhouden of het proces belemmeren. Er zijn talloze factoren die er voor kunnen zorgen dat jij je zin om naar de sportschool te gaan verliest en er misschien wel voor zorgt dat je wilt stoppen. Al dat zwoegen op de crosstrainer, slingeren met dumbells en zweten in de zumba klas is dan voor niks geweest. Verspilde tijd en energie! Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurd hoop ik met drie tips je op weg te helpen.
Sterker nog, met deze tips hoop ik dat de verstopte sportschool-pasjes ook weer tevoorschijn komen en een 2e misschien wel 3e kans krijgen.

Je motief
Het antwoord is naar mijn mening vrij simpel en voor de hand liggend. Vaak is het alleen een kwestie van jezelf de juiste vragen stellen wanneer het nodig is. Om te beginnen is er voor goede motivatie (in de gym) een motief nodig. Geen motief betekend geen aanknopingspunt OM iets te doen. Een motief is je eerste drijfveer, een reden dat je bent begonnen. Heb je die niet dan is het verdomde moeilijk om ergens motivatie voor op te brengen. Sta je dus op het punt om te stoppen, stel jezelf dan de vraag waarom je überhaupt begonnen bent. Mensen falen vaak omdat ze zich te weinig bewust zijn wat ze doen. Alles gaat op autopiloot, waardoor stoppen geen of weinig negatief effect heeft op dat moment. Vaak later komt de realisatie pas dat het zonde is geweest niet door te zetten. Wees jezelf te slim af en stel die vraag dus op tijd. Blijf dus tegen jezelf praten en vragen stellen.

Filmpjes
Het hoeft natuurlijk niet gelijk zo te zijn dat je met lage motivatie gelijk je sportschool-pasje laat verstoffen.
De zogenaamde “off day” kan ook roet in het eten gooien voor het behalen van je wekelijkse trainings doelen. In dit geval is het een momentopname die er voor zorgt dat je minder zin of puf hebt om naar de gym te komen.
Het klinkt misschien apart maar wat mij altijd enorm helpt is het kijken van filmpjes. Ben je dus een ongelofelijke zumbafan, maar krijg je het niet voor elkaar om zin te maken voor de gym, zoek dan een dansfilmpje op youtube over zumba en ik durf je bijna op een briefje te geven dan hoe langer je kijkt, hoe meer zin je begint te krijgen om te bewegen.

Gymbuddy
Sport je nog steeds alleen en heb je moeite met consistent naar de sportschool komen vanwege motivatieproblemen. Zoek een gymbuddy!
De meeste mensen zien sporten toch ook als een sociaal ding. Niet iedereen is gemaakt om met koptelefoon geïsoleerd van de buitenwereld zich te focussen. Een gymbuddy is niet alleen iemand die jouw workout leuker kan maken, maar ook als stok achter de deur kan fungeren! Je trekt je (bijna letterlijk) aan elkaar op en helpt elkaar door het proces. Aan te raden is wel met iemand te trainen die ongeveer op hetzelfde niveau ligt als jij.

Stel haalbare doelen
Motivatie kan erg snel kelderen als je niet behaald wat je voor ogen had. Wees geduldig en stel reële haalbare doelen voor jezelf. Verwacht dus niet direct resultaat te zien. Voor elke sport is een gezonde dosis geduld nodig, al niet helemaal in fitness. Resultaat boeken we niet over nacht, en hoe verder je komt hoe langzamer je progressie zal boeken. Houdt hier dus rekening mee en stel je doelen af op ervaring en capaciteit.

Tot slot, wat mij motiveert en ik denk jou ook, zijn zichtbare resultaten. Overal waar je in investeert, wil je ongetwijfeld resultaat zien. Voor optimaal resultaat zorg ik voor voldoende inname van eiwitten. Ook ben ik fan van creatine, dit gebruik ik dagelijks. Mijn favoriete smaak van de proteïne shakes? Dan ga ik voor kokossmaak of vanillesmaak.

Ik hoop je te hebben gemotiveerd! Als je vragen aan mij hebt, stel ze gerust door een DM-berichtje te sturen via mijn Instagram.

Sportieve groet,
David