Vervolg gastblog: de wedstrijd!

//Vervolg gastblog: de wedstrijd!
Vervolg gastblog: de wedstrijd!

Project Description

De wedstrijd
Nu ben ik inmiddels met de voorbereiding bezig voor mijn tweede wedstrijd en zit ik in de laatste week. De spannendste week! Het vocht lozen, de depletie training en het laden, het komt allemaal aan bod. Een allesbeslissende week waarin je je uiteindelijke shape gaat zien. Tegelijkertijd ook de zwaarste week; de laatste loodjes wegen het zwaarst. Wat deze laatste week precies inhoudt en hoe ik het ervaar deel ik dan ook graag met jou.

De laatste week voor de wedstrijd wordt ook wel “peakweek” genoemd. Deze week begin je met koolhydraat vrij(of arm)te eten, zodat je spieren “leeg” raken. Ook ga je het vocht in je lichaam lozen doormiddel van extreem veel water drinken. Je wil ‘droog’ en afgetraind op het podium staan dus er moet zoveel mogelijk vocht uit je lichaam. Je drinkt dan zo veel mogelijk water zodat je continu naar de wc moet en hierdoor vocht gaat ‘lozen’. Daarom noemen ze peakweek ook wel ‘peeweek’ omdat je deze dagen letterlijk op de wc woont. Wat soms mega irritant is haha, ben je ergens mee bezig, moet je alweeeer plassen, pffff.

Betreft training, je traint meestal alleen de eerste dagen van de week en daarna is er een rustdag. Tijdens deze trainingen mag je niet tot het uiterste gaan omdat je je spieren een klein beetje wilt sparen. En dus geen intense spierpijn wilt hebben omdat er nog een depletie training gedaan moet worden. Wat dit precies inhoudt, leg ik later uit. Maar hoe heb ik deze eerste dagen van de week dan ervaren?

Maandag was voor mij de zwaarste dag. De eerste dag van peakweek en dus zonder koolhydraten eten. Ik voelde me die dag meteen leeg en energieloos. Ik moest die dag ook nog een legday doen. Met veel pijn en moeite heb ik zowel de training als 50 minuten stairmaster overleefd. Ik weet nog steeds niet hoe, zo ellendig voelde ik me.. maar i did it haha! Deze dag moest ik beginnen met 6 liter water drinken om het vocht te lozen. Dit ging me gelukkig wel goed af. Dinsdag ging ook goed! Maar woensdag had ik er meer moeite mee. Ik moest die dag beginnen met 7 liter, en ik was deze dag ontzettend aan het treuzelen met drinken waardoor ik in de avond nog 4 liter weg moest drinken.. handig Row!
Een positief dingetje aan de woensdag was dat ik mijn laatste individuele training erop had zitten en me kon gaan focussen op de laatste loodjes voor de wedstrijd en de nodige rust pakken. Donderdag was rustdag, waar ik echt ontzettend aan toe was. Deze dag heb ik niets anders gedaan dan vast wat spullen in pakken, oefenen met poseren en vooral lekker veel Netflix kijken. Extra rust is ook super hard nodig voor hetgeen wat vrijdag op de planning stond: Depletion training.

De depletion training houdt eigenlijk in, dat je je spieren helemaal leeg gaat trainen. Huh?! Ja omdat je natuurlijk de hele week low of zero carb gegeten hebt, heb je bijna geen koolhydraten meer in je lichaam. Hierdoor raken je spieren “leeg”. Met de depletion training ga je dus je spieren zodanig uitputten door meerdere sets van verschillende oefeningen uit te voeren, een soort van circuit. Dit doe je net zolang tot je merkt dat je spieren helemaal leeg en uitgeput zijn, en er dan ook niets meer van kracht in zit. Ik heb dit ervaren als een vrij heftige training. De eerste rondes van het circuit had ik namelijk juist het idee dat mijn spieren zich oppompte ipv leeg raakte. Dit kan soms ook gebeuren en dan moet je net zo lang doorgaan tot ze wel leegraken. Gelukkig duurde dit niet heel lang. Een paar rondes verder kreeg ik zelfs de 3KG dumbbells niet meer omhoog en wist ik, yes ik ben voldaan en ‘leeg’. Afsluitend met een sprintje cardio, wat ik eigenlijk nog erger vind dan de krachttraining. Mijn conditie is niet geweldig, en dat maakt dat ik echt een hekel aan cardio heb haha. Maar eenmaal klaar, begon eindelijk het leuke gedeelte: Het laden!

Nu de spieren ‘leeg’ getraind zijn gaan we ze weer aanvullen met carbs en suikers. Doordat je spieren zo leeg zijn en je gaat hierna suikers en/of koolhydraten eten, krijgen je spieren een soort boost ook wel pomp genoemd. Hierdoor ogen je spieren voller en dat is precies wat je als bodybuilder wilt op het podium!

Vorige week zaterdag ben ik naar het hotel gegaan en zondag was het dan zover: SHOWDAY! Om 7:00 s’ochtends zat ik al in de make-up, zodat ik om 9:00 uur op tijd was voor de inschrijving. Om 10:00 uur was ik klaar voor de tanning. Rond 14:00 moest ik voor het eerst op het podium voor de vergelijkingen en kreeg ik een First Call out. Dit houdt in dat dit de 4 beste zijn van de line-up (van de rij dames die op het podium staan). Soms kiezen ze er 5, soms maar 3. In mijn geval waren we met zijn 4e. Om 17:00 uur moest ik voor de tweede keer op voor mijn I-walk; de individuele ronde. Rond 18:00 was de prijsuitreiking en dat was het aller spannendste moment van mijn leven! Hierna weet je namelijk of je die top 3 gehaald hebt en welke plaats je dan krijgt. De dames worden een voor een naar voren geroepen. Hoe langer je blijft staan, hoe hoger je plaatsing is. Uiteindelijk stond ik nog met één ander meisje en dit moment zal ik nooit vergeten. Ik bleef als allerlaatste over en werd gewoon eerste!! Eerste van een line-up van 7 prachtige dames. Ik kon het niet meteen geloven en het besef kwam pas veel later. En tot op de dag van vandaag, ben ik nog steeds aan het nagenieten! Dit was dan ook niet mijn laatste wedstrijd. Ik hoop dat jullie nu een duidelijk beeld hebben van hoe een wedstrijdvoorbereiding er ongeveer uitziet en dat het best een heftige ervaring is. Wel een ontzettend toffe ervaring en voor mij dus zeker niet de laatste!

Mijn naam is Rowena, 28 jaar en werk als fitnessinstructeur. Fitness is mijn passie en vind het supertof dat ik van mijn passie mijn werk heb mogen maken. Twee jaar geleden begon ik met bodybuilding-wedstrijden in de bikini fitness klasse. Graag deel ik mijn reis met jou door het schrijven van blogs voor MKBM. Op mijn Instagram kun je meer over mij vinden. Ook kun je mij gerust vragen stellen via DM.

Details

Categories: