fbpx

Waarom je een warming-up moet doen

//Waarom je een warming-up moet doen
Waarom je een warming-up moet doen

Project Description

Wie kent het niet. Je hebt weinig tijd dus zodra jij in de sportschool bent, loop je rechtstreeks naar het krachthonk. Om vervolgens in anderhalf uur te knallen. Zonder er ook maar een moment bij stil te staan dat je vraagt om blessures. Een warming-up is saai en tijdrovend en toch kun je er je beter wel aan wagen. Dit is waarom!

Wat doet het precies?
Zoals de naam zegt, opgelet zeer verrassend, heeft een warming-up als doel spieren op te warmen. De energiesystemen worden geactiveerd zodat je straks ready steady bent voor de intensieve krachttraining.

Voordeel
Als je spieren warm zijn, goed doorbloedt, loop je minder snel het risico om een blessure op te lopen. Tegelijkertijd dat je spieren worden opgewarmd, versnelt jouw stofwisseling. Zuurstof en energie is essentieel voor de spieren en bij zo’n warming-up haal je daar je voordeel uit. Er is sprake van een lagere productie in afvalstoffen met als gevolg: minder spierpijn, meer kracht en hogere snelheid. Yes, double win!

Soort warming-up
Er zijn diverse warming-ups. Maar om je een indicatie te geven: 10 minuten hardlopen is een prima warming-up. Houd in je hoofd dat je spieren warm moeten zijn en blijven. Dus als je klaar bent met je warming-up, ga meteen trainen. Voorkom tenminste dat je afkoelt. Wellicht een dikke sweater meenemen? Stretchen kan heel zinvol zijn als warming-up. Echter zorg dat je kiest voor een dynamische stretch. Bijvoorbeeld 10x jumpingjacks. Tot slot, kies een warming-up dat aansluit op je training. Is het bijvoorbeeld leg-day dat raad ik aan dit mee te nemen in je warming-up en het accent te leggen op je benen. Ga jij een uur lang intensief boksen, zorg dan dat je schouders goed opgewarmd zijn! Goede tip: gebruik ook een foam roller als warming-up! Het maakt de spieren losser zodat je minder blessuregevoelig bent en beter kunt bewegen tijdens een oefening.

Als je nagaat hoe belangrijk een warming-up is, valt de tijd dat het in beslag neemt reuze mee. Heb je na dit artikel nog geen flauw idee hoe zo’n warming-up in zijn werk gaat? Neem eens een groepsles, daar start de les gegarandeerd met een warming-up. Ook kun je Faya haar trainvideo’s checken ter inspiratie. Om zorgvuldig met je spieren om te gaan en zo veel mogelijk uit je training te halen, neem tijdens je warming-up en training BCAA. Dit supplement kun je hier bestellen.

Ik ben Anne Gozoglu en doe de marketing & content van MKBM. Ik ben een sport/health freak en schrijf dagelijks een blog over lifestyle, fitness en food. The body achieves what the mind believes!

Details

Categories: