Wat angst met je lichaam en immuunsysteem doet en hoe je de balans herstelt

In deze onzekere tijd zal je misschien merken dat je wat angstiger bent dan normaal. Dit is heel begrijpelijk. Maar wat doet angst eigenlijk met je lichaam en welke invloed heeft het op je immuunsysteem? En wat kan je doen om tot rust te komen? In dit blog ga ik hier dieper op in.

Vecht- en vluchtreactie bij angst

Ons autonome zenuwstelsel is het deel van ons zenuwstelsel wat buiten onze wil om werkt en een belangrijke rol speelt als het gaat om angst en stress. Het bestaat uit het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de zogenaamde vecht- of vluchtreactie. Deze reactie is heel functioneel als er bijvoorbeeld een roofdier voor je neus staat en je direct in actie moet komen. Als er gevaar dreigt uit de omgeving gaat je lichaam namelijk in een staat van paraatheid. Hierbij worden onder andere adrenaline en cortisol aangemaakt en de energie gaat voornamelijk naar je armen en benen. In deze situatie besteed het lichaam weinig aandacht aan herstel en groeiwerkzaamheden. Een van de systemen die minder aandacht krijgt is je immuunsysteem. Dit is geen probleem als de stress reactie van je lichaam kortdurend is en weer teruggaat naar de ruststand.

Het probleem is echter dat in onze moderne tijd dit roofdier eruit ziet als een ruzie met je partner, continue stress op je werk, of in de huidige situatie bijvoorbeeld angstige gedachten over ziek worden. Angstige gedachten of reacties op je omgeving veroorzaken dezelfde reactie in je lichaam als dat roofdier. Je lichaam weet het verschil niet. Als je steeds de vecht- en vluchtreactie activeert door wat je denkt en voelt, zal je lichaam (chronisch) in een vecht en vlucht stand staan, met als gevolg dat je lichaam juist veel vatbaarder is voor ziekte. Er is simpelweg geen energie meer voor het noodzakelijke groei en herstelwerk wat het domein is van het parasympatisch zenuwstelsel.

Is angst slecht voor je?

Nu denk je misschien o jee, moet ik me zorgen maken over mijn angst? Angst voelen is normaal en een onderdeel van het leven, alle mensen lopen er tegenaan. Je hoeft dus niet bang te zijn voor de angst, wat eigenlijk nog meer angst creëert. Waar je voor wilt waken is (chronische) angst, want dan ontstaat er op termijn een onbalans in je autonome zenuwstelsel. Als je steeds opnieuw angstige gedachtes denkt en de emoties blijft voelen zonder terug te schakelen naar de ruststand loop je op de lange termijn kans dat je lichaam gebreken gaat vertonen. De kunst is dus om een balans te hebben tussen vecht en vlucht en groei en herstel. Als het lichaam voldoende in ruststand is kan het namelijk gezond en in balans blijven. Ook als je bijvoorbeeld een virus zou krijgen heb je een grotere kans op een beter herstel en mildere symptomen als je lichaam in balans is en dus een goed functionerend immuunsysteem heeft.

Hoe herstel ik de balans?

Als je merkt dat je in deze tijd angstig bent is het ten eerste belangrijk om dit te zien bij jezelf. Zie hoe je eigen gedachten over de situatie angstige gevoelens bij je oproepen. Je hoeft het niet weg te duwen, merk het simpelweg op. Dit zien van je eigen angstgedachten en gevoelens zorgt ervoor dat je er als het ware uit stapt. Het is er nog wel, maar je bent niet meer helemaal verloren in de turbulentie.

Een (korte) meditatie in de ochtend kan heel erg helpen los te komen van je angst en te verbinden met jezelf. Ook focussen op je ademhaling helpt om uit je gedachten te gaan en meer in je lichaam te komen. Adem een paar keer diep in door je neus en uit door je mond om sneller tot rust te komen. Bedenk waar jij van tot rust komt. Misschien is het wandelen, sporten, een goed gesprek met een vriend(in). Doe verder dingen waar jij blij van wordt. (Re)focussen op iets wat je leuk vindt of waar je van houdt  haalt je direct weg van de angst, want wat je aandacht geeft groeit. Iets creatiefs doen werkt ook goed, want creatief bezig zijn en angst gaan absoluut niet samen.

Bewegen is ook super belangrijk in het opbouwen van een gezonde weerstand speciaal voor thuis trainingen hebben wij een MKBM fit at home pakket samengesteld. Wil je meer weten over welke vitamine C het beste opneemt? Lees dan deze blog. 

https://sprankelenderelatie.nl/relatiestress-vechten-vluchten-bevriezen/
https://aap.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1902/jop.1999.70.7.786
bewustzijnenjegoedvoelen.nl/omgaan-angst-en-vecht-vluchtreactie
https://pdfs.semanticscholar.org/e190/a3123f75a04aa3fbeeff5d1467039f10ed86.pdf
https://link.springer.com/article/10.1007/s11481-006-9036-0
http://www.discoverymedicine.com/Ronald-Glaser/2009/07/18/stress-damages-immune-system-and-health/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S088915919890544X