Project Description

Naam: Nanneke Schreurs

Leeftijd: 43

Relatie: Getrouwd (en moeder van 3 kinderen)

Beroep: Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Therapeut en sportinstructrice

Blog geschreven voor MKBM door Nanneke Schreurs, Optimal Health

Als ik je vertel dat je gezondheid afhankelijk is van beestjes kijk je misschien raar op. Toch is het zo dat de bacteriën die op en in ons lichaam wonen bepalend zijn voor onze gezondheid. Bacteriën hebben helaas vaak een negatief imago. Jarenlang is ons verteld dat we ons moeten wassen met zeep; onze keuken goed schoon moeten houden en vooral ver moeten blijven van bacteriën. We zijn opgevoed met het idee dat alle bacteriën slecht zijn en uitgeroeid moet worden met zeep, ontsmettingsmiddel en andere middelen. In sommige gevallen klopt dat ook. Snijplanken, keukendoekjes, toiletten zijn vaak broeinesten van bacteriën waar je flink ziek van kan worden. Iets wat je liever niet wilt. Maar niet alle bacteriën zijn slecht voor onze gezondheid. Integendeel; voor een goede gezondheid zijn we afhankelijk van bepaalde bacteriën.

Wat veel mensen niet weten is dat elk mens ongeveer anderhalf kilo aan bacteriën bij ons dragen. Ja; je leest het goed! Je bent eigenlijk nooit alleen….. En dat is maar goed ook, want zonder de meesten van die beestjes kunnen we nog geen eens overleven. Elk mens wordt bevolkt door zo’n honderd biljoen bacteriën, samen met allerlei virussen, schimmels en andere micro-organismen. Ons lichaam bevat dus meer bacteriën dan lichaamscellen, waardoor je je zelfs kunt afvragen of we nou meer mens of bacterie zijn.

Er zijn heel veel verschillende stammen bacteriën. Allerlei verschillende soorten ‘families; die allemaal weer andere taken hebben. En die verschillende families communiceren met elkaar, werken met elkaar samen of werken elkaar tegen. Zo leven er in de darm ‘goede’ en ‘slechte’ stammen. Als het goed is, zijn de ‘goede’ stammen in de meerderheid en kunnen zij makkelijk op tegen de ‘slechteriken’. Die goede bacteriën maken namelijk afweerstofjes aan die de ‘slechte’ bacteriën onder de duim houden en zorgen dat ze niet in de meerderheid komen.

Een goede balans in de samenstelling van ‘onze bewoners’ is dus erg belangrijk. Gezonde bacteriën ondersteunen je gezondheid in alle delen van je lichaam, terwijl als de balans verstoord is je vatbaar bent voor allerlei infecties, ziektes en lichamelijke ongemakken. Een gezond evenwicht in de darmen zorgt dat voedingsstoffen goed worden opgenomen. Darmbacteriën die goed in balans zijn bepalen voor het grootste gedeelte je weerstand. Ze produceren essentiële vitamines en oefenen invloed uit op je stemming en gevoelens doordat het de aanmaak van hormonen en neurotransmitters beïnvloed. Daarnaast zijn het je darmen die je helpen je op je ideale gewicht te brengen of te blijven door de manier waarop ze voedsel verteren, je eetlust te regelen en je metabolisme op optimale snelheid te laten werken.

Dus: ons metabolisme, ons gewicht en onze algehele gezondheid is afhankelijk van de balans tussen de verschillende bacteriën die in onze darmen leven. Wees daarom lief voor deze beestjes en geef ze goed te eten. Want bacteriën horen tot je beste vriendjes. Heilzame voeding voor je goede darmbacteriën zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan oplosbare plantenvezels, de zogenaamde prebiotica.. Deze voeden je bestaande goede bacteriën, zorgen dat ze groeien en sterker worden. Pre-biotica komen bijvoorbeeld voor in uien, prei, knoflook, groene asperges, wortels, aardperen, radijs en artisjok, venkel, bessen, etc.

Daarnaast is het goed om ook probiotische voeding te eten. Dit is voeding die rijk is aan heilzame bacteriën waarmee je nieuwe goede bacteriën kan toevoegen aan de bestaande. Voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan probiotica zijn gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kefir, kimchi, augurken. kombucha en azijn.

Wil je ook een fit en gezond lichaam maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Word dan nu lid van faya haar online trainingen. Elke maand komen er nieuwe trainingen online die je makkelijk kan volgen voor maar 6 euro per maand. klik hier om lid te worden.

Bronnen: