fbpx

Witte of bruine eieren?

//Witte of bruine eieren?
Witte of bruine eieren?

Project Description

HOE GEZOND IS EEN EI

Er zijn veel voor en tegens als het gaat om het eten van een ei. Ik ben nog steeds van mening dat als een kip gezonde voeding eet, niet te veel stress heeft en geen antibiotica ’s krijgt het een superfood is. Ik gebruik heel veel eieren in mijn slanke killerbody recepten en adviseer ze in de proteïne pannenkoeken. Een ei heeft ongeveer 75 calorieën de meeste calorieën zitten hem in het eigeel. Ben je op dieet en let je op je calorieën inname, dan kan je minder eigeel eten. De meeste eiwitten zitten in het eiwit, ongeveer 6 gr. De meeste vetten zitten in het eigeel. Naast vetten en eiwitten zitten er ook vitamine en mineralen in een ei zoals Vitamine D, E, B, Fosfor, ijzer en Kalium

Daarnaast bevatten eieren aminozuren die het lichaam zelf niet aanmaakt. Dit noem je essentiële aminozuren. Het mooie aan eieren is dat ze allen essentiële aminozuren bevatten. 

Het cholesterolgehalte van een ei is wat aan de hoge kant. Dat is de reden dat het ei een ongezond imago heeft. Alleen heeft het eten van verzadigde vetten veel meer invloed op je cholesterolgehalte dan het eten van onverzadigde vetten. Een ei bevat slechts onverzadigde vetten. Al met al is een ei dus nog steeds een gezonde keus alleen hangt dit wel af van waar je ei vandaan komt. Let dus goed op de labels.

WITTE OF BRUINE EIEREN

Ik moet bekennen dat ik persoonlijk altijd voor bruine eieren koos. Ik verdiep me altijd in alles wat met voeding te maken heeft, maar als het ging om eieren had ik een vooroordeel over witte eieren en koos altijd voor een bruin ei zonder eigenlijk te weten hoe het verschil in kleur tot stand is gekomen.

Een bruin ei gaf mij een gezond gevoel terwijl witte eieren me het gevoel gaven dat ze goedkoop, en ongezonder zijn. Niets is minder waar, witte en bruine eieren zijn beide gelijk als het gaat om de voedingswaarden en smaak. Het heeft ook niets te maken met wat de kip te eten krijgt. Ik was altijd in de veronderstelling dat het daar iets mee te maken had, maar ik zat er helemaal naast. Kippen met een witte lel leggen witte eieren en kippen met een bruine lel leggen bruine eieren. Het heeft dus ook niets met de kleur van de veren van de kip te maken.

BETER VOOR HET MILIEU

Toch zijn witte eieren gezonder voor het milieu, kippen met een witte lel zijn namelijk een stuk kleiner en hebben hierdoor minder eten nodig (minder stikstof uitstoot) en ook leven ze langer. Het is dus milieuvriendelijker om voor een wit eitje te kiezen. Blije Kip heeft nu vrije uitloop witjes. Dit zijn eieren afkomstig van kippen die elke dag naar buiten kunnen. De vrije uitloop witjes hebben 3 sterren gekregen van het ‘beter leven’ keurmerk van de dierenbescherming. Dit is een keurmerk waar ik persoonlijk altijd naar kijk.

BLIJE KIP

Wat voor mij erg belangrijk is bij de keuze van een ei, is hoe de kip leeft. We kiezen steeds vaker voor een biologisch product, maar biologisch zegt niets over de leefomstandigheden van het dier. Wanneer een dier veel stress heeft maakt het stresshormonen aan en deze eten wij vervolgens ook weer op. Dit kan nooit gezond voor ons zijn. ‘Blije Kip’ besteed veel aandacht aan hun kippen. Zo krijgen ze speeltjes en hebben ze 12 hectare om vrijuit naar buiten te lopen. Blije Kip is het grootste merk-ei en is onder andere verkrijgbaar bij AH, Jumbo en Plus.Ze zijn een campagne gestart om dit vooroordeel uit de wereld te helpen en samen te streven naar een beter milieu.

Benieuwd naar andere eiwit producten? Bekijk dan hier onze eiwit producten!

Details

Categories: