Project Description

Zelfliefde

Het lijkt wel een trend; zelfliefde. In mijn ogen is dat alleen maar goed. We mogen eindelijk eens wat meer van onszelf gaan houden en ons zelf op nummer één zetten. Vaak zetten we onszelf niet op nummer één omdat we bang zijn niet aardig gevonden te worden door een ander. Eigenlijk zegt dat dus dat je jezelf niet aardig genoeg vindt. Als je jezelf aardig en goed genoeg vindt, maakt het namelijk niet uit wat een ander over je denkt of over je zegt. Jij voelt namelijk aan alles dat dit geen waarheid is en je ligt er dus ook geen seconde van wakker. Voel je onzekerheden en wordt je hiermee door een ander geconfronteerd? Dat resulteert in het aantrekken van wat de ander vindt en denkt maar komt ook omdat je dit zelf zo ziet.

Jezelf op nummer één zetten is niet egoïstisch, het is juist belangrijk. Als je niet goed voor jezelf zorgt kan je ook niet voor een ander zorgen. Als je emmer leeg is, heb je niks meer om weg te geven aan bijvoorbeeld je kinderen die veel van je vragen. Je gaat dan op je reserven zitten en dat houd je niet lang vol. Op een gegeven moment is je reserve tank leeg en is de kans om een burn-out groot.

Jezelf opladen

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat geeft je energie?
  • Wat kost je energie kost?
  • Welke mensen geven je energie?
  • Welke mensen trekken je leeg?

Het is niet erg om zo nu en dan je energie weg te geven aan een vriend of vriendin die het nodig heeft, alleen als dit elke keer het geval is kan je je afvragen of de vriendschap wel gelijkwaardig is. Je hebt mensen die altijd in de problemen zitten. Jij voorziet ze steeds van jouw advies, maar ze doen er nooit wat mee. Dit zijn mensen waar je beter bij uit de buurt kan blijven. Het is heel simpel: vraag jezelf voor en na een afspraak of een activiteit hoe je je voelt. Soms bruis je na een afspraak van de energie en weet je dat dit goed is om je emmer te vullen.

Ik hou van mijzelf

De enige echte betekenisvolle relatie is de relatie met jezelf. Hou je van jezelf? Dan houd je van de persoon die altijd bij je is. Je hoeft je nooit alleen te voelen. Je wordt altijd geliefd. Maar hoe doe je dat? Van jezelf houden? Wij mensen hebben de nare eigenschap om onszelf steeds naar beneden te halen. We focussen steeds op hetgeen wat beter kan of anders moet. “Dit is niet mooi aan mijzelf etc”. Sommige mensen hebben de neiging om zichzelf te saboteren als het goed gaat. Ze krijgen het gevoel dat het allemaal te mooi is om waar te zijn. Ze zoeken het addertje onder het gras, worden wantrouwig, zoeken ruzie of kappen de liefdevolle relatie vanuit een zogenaamde zelfbescherming af. Als je echt verliefd bent kan je immers ook echt gekwetst worden. Herken je hier iets in?

Mijn tips

Het is veel makkelijker dan je denkt om van jezelf te gaan houden. Ik kan je vertellen dat als je even oefent, je zal zien dat alles in je leven gaat stromen. De mooie kansen en geluksmomenten zullen zich continu aandienen en je weet al snel niets meer van hoe het ervoor was.

Vanaf vandaag start je de dag met dankbaarheid. Je opent je ogen en noemt drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Je pakt nog niet je telefoon op. Daarna stap je je bed uit, mediteer je en zeg je in de spiegel drie dingen waar je trots op bent. Je focust alleen nog op de dingen die je goed en mooi vindt aan jezelf. Je schenkt geen aandacht aan de dingen die je minder leuk of minder mooi vindt aan jezelf. Dan stap je onder de douche en bedenk je hoe je dag gaat verlopen. Je hebt je agenda vast al in je hoofd zitten maar je gaat de dag langs en laat deze dag positief in je gedachten verlopen.

Voorbeeld:

“Ik weet straks precies welke mooie kleren ik aantrek, mijn haar zit prachtig en voor de deur van mijn werk is er een parkeerplek. Vandaag schrijf ik in een handomdraai al mijn projecten af. Ik heb mega veel inspiratie en iedereen is blij met mijn inzet. S’ avonds heb ik motivatie om te koken, mijn partner is blij verrast met mijn kookkunsten en samen doen we een heerlijke cardio training in bed. Ik geniet van elk moment van de dag”.

Als je op deze manier je dag afspeelt voordat hij begonnen is zal je zien dat je leven er geweldig uit zal zien. Het is vanaf nu verboden om te klagen over wat dan ook. Als je merkt dat je negatieve gedachten hebt, draai je die meteen om naar de positieve variant. Je herhaalt dit minstens 5 keer per dag in je gedachten. Spreek hardop uit dat je van jezelf houdt en trots bent op jezelf.

Succes!