Alle ins & outs over vitamine C

Iedereen weet dat Vitamine C belangrijk is voor je gezondheid en… voor je weerstand! Maar wist jij ook dat vitamine C bijdraagt in meer dan 800 verschillende biochemische reacties in ons lichaam? Of dat Vitamine C een belangrijk onderdeel speelt bij de synthese van collageen in ons lichaam? Daarom wil ik in deze blog meer met je delen over wat vitamine C nu eigenlijk doet in ons lichaam naar het versterken van het immuunsysteem!

Even testen…

Welk stuk fruit bevat meer Vitamine C: een groene of een gele kiwi? De gele kiwi bevat per stuk wel 115 mg vitamine C terwijl een groene kiwi “maar” 59 mg vitamine C bevat. Nog eentje dan. Waar zit meer vitamine C in: Broccoli of in spruitjes? In spruitjes vind je maar liefst 150 mg (per 100 gram) vitamine C en in broccoli 47 mg (per 100 gram). Aan welk stuk fruit denk je direct wanneer we het hebben over vitamine C, de sinaasappel! Terwijl je in een sinaasappel 77 mg vitamine C terug kunt vinden en dus de gele kiwi meer bevat. De zwarte bessen bevatten overigens het meeste namelijk 150 mg. Er wil je als laatste feitje nog weten welke groente of fruit soort het allermeeste vitamine C bevat? De rode paprika! Met maar liefst 192 mg per stuk de hoogste in de rij. Leuk en handig om te weten toch?

Waar draagt vitamine C allemaal aan bij?

Een opsomming van een aantal belangrijke aspecten van vitamine C voor ons lichaam. Dus.. wanneer je nog niet bewust bezig bent met je inname van vitamine C in je voeding en als supplement… Lees dan onderstaand rijtje een paar keer goed door!

  • Ondersteunt het lichaam bij de vorming van collageen
  • Bevordert de opname van ijzer in ons bloed
  • Draagt bij aan een sterk gebit
  • Helpt je bij het verminderen van vermoeidheid
  • Ondersteunt het lichaam bij het instandhouden van sterke botten
  • Beschermt het lichaam bij oxidatieve stress
  • Draagt bij aan een normale werking van het zenuwstelsel
  • Helpt bij het vrijmaken van energie uit onze voeding
  • Het remt allergische reacties in ons lichaam

Antioxidant

In het rijtje hierboven noemde ik al even dat vitamine C ons lichaam beschermt tegen oxidatieve stress. Vitamine C is een antioxidant. Antioxidanten remmen oxidatieve stress in ons lichaam. Voldoende aanwezige antioxidanten in je lichaam is heel belangrijk omdat deze stoffen beschermen tegen vrije radicalen, stoffen van buitenaf die schade kunnen aanrichten. Deze schade bestaat uit oxidatie van cellen en weefsel, hetzelfde proces als het roesten van ijzer. Dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Verhoogde oxidatieve stress in ons lichaam is namelijk gelinkt aan de ontwikkeling van diverse ziektes zoals kanker, neurodegeneratieve ziektes als Alzheimer en Parkinson en reuma (ontstoken gewrichten). Ook is het sterk gelinkt aan (vroegtijdige) veroudering.

Oplosbaar in water

Een feitje over vitamine C die je wellicht nog niet wist… Vitamine C is dat het een van de vitamines is die oplosbaar is in water. En daarnaast dat vitamine C gevoelig is voor warmte. Dit betekent dus dat wanneer jij je groenten of aardappelen op het gasfornuis zet en gaat koken je eigenlijk de meeste vitamine met het wat afgiet nog voordat je het hebt kunnen opeten. Laat staan dat de hoeveelheid vitaminen die we nodig hebben elke dag via onze voeding opgenomen kan worden. Super belangrijk dus om zo min mogelijk water te gebruiken, de groente niet te klein te snijden en ook niet zo lang verwarmt om toch zoveel mogelijk vitamine C te kunnen behouden!

Opnemen van vitamine C door je huid

In het bovenstaande lijstje noemde ik ook al dat vitamine C van essentieel belang is voor de vorming een aanmaak van collageen in ons lichaam. Ons grootste orgaan de huid bevat de grootste hoeveelheid collageen. Collageen zorgt voor een stevige en elastische huidvorming en behoud. Daarnaast heeft vitamine C nog meer positieve invloed voor onze huid. Het kan namelijk bijdragen bij het verminderen van acne en pigmentvlekken. In verschillende klinische onderzoeken naar vitamine C en het aanbrengen ervan direct op de huid heeft aangetoonde dat de huid egaler en steviger werd. Doordat vitamine C daarnaast ook nog een antioxidant helpt het bij het beperken van de schade zonlicht ofwel uv schade.

De MKBM Cellulite Cup Olie bevat vitamine C, deze herstelt en ondersteunt de huid. Vitamine C stimuleert daarnaast ook de aanmaak van collageen. De Cup Olie is speciaal ontwikkeld op mee te cuppen maar deze is ook heerlijk als massage olie of body olie. Shop de Cup Olie hier!