Cafeïne, stimuleert de verbranding en helpt bij het afvallen

Eerder schreef ik over MKBM slimming powder, een superpoeder die je helpt bij het afvallen. In deze blog ga ik wat dieper in op een van de hoofdbestanddelen van
deze superpoeder – cafeïne – en hoe cafeïne je ondersteunt tijdens het afvallen.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stimulerende of werkzame stof die je onder andere terugvindt in koffiebonen, theeblaadjes, guaranabessen en cacaobonen. Puur is cafeïne wit en heeft het een bittere smaak. We nemen vaak cafeïne voor een extra oppepper, denk hierbij aan meer energie krijgen als we moe zijn. De bekendste manier om cafeïne binnen te krijgen is het drinken van koffie. Gemiddeld gaat er in Nederland per dag 6.5 miljoen liter koffie doorheen!

Wat voor effect heeft cafeïne op je lichaam?

Als cafeïne in je bloed terecht komt, merk je ongeveer na een half uur het effect en dit houdt gemiddeld 2.5 uur aan. Een kleine hoeveelheid cafeïne helpt je om je beter te concentreren en dus helpt het je ook om te presteren. Cafeïne helpt door je geheugen te verbeteren, je alertheid en je motivatie. Niet zo vreemd dus dat we met z’n allen zoveel koffie achteroverslaan. Aan de andere kant heeft teveel cafeïne juist een averechts effect. Voorbeelden hiervan zijn een slechtere concentratie en een onrustig/angstig gevoel.

Hoe helpt cafeïne bij het sporten?

Cafeïne stimuleert je centrale zenuwstelsel en beïnvloedt de stofwisseling in je spieren. Als je dit combineert met verhoogde alertheid en concentratie draagt dit bij aan een verbeterde sportprestatie. Uit een studie die 40 onderzoeken met elkaar vergelijkt als het gaat om het effect van cafeïne op sportprestatie blijkt een verbetering van de prestatie van 12,3% tijdens duursport maar ook tijdens een korte intensieve work-out. Bij duursport blijkt dit effect groter dan bij een korte en intensieve work-out. Uit ander onderzoek blijkt dat sporters die 3 tot 6 milligram per kilo lichaamsgewicht cafeïne innemen 1.5% sneller zijn bij een inspanning van meer dan twee minuten.

Hoe helpt cafeïne bij het afvallen?

Cafeïne zorgt voor een hogere lichaamswarmte (thermogeen effect) waardoor meer calorieën verbrand worden. Ook lijkt cafeïne een positief effect te hebben op het gebruik van vetzuren als energiebron. Een ander effect van cafeïne is dat het je metabolisme verhoogt, wat betekent dat je lichaam sneller energie verbruikt. Dit is natuurlijk het effect wat je wilt als je aan het afvallen bent! De hoeveelheid cafeïne die je nodig hebt verschilt sterk per persoon. Zorg vooral dat je uit de buurt blijft van stress gerelateerde effecten als nervositeit.

Uit onderzoek blijkt ook dat een combinatie van groene thee en cafeïne extra krachtig werkt als het gaat om afvallen en op gewicht blijven. Dit effect ontstaat doordat het lichaam meer energie/hitte produceert (thermogenesis) en vetoxidatie (loslaten/afbreken van vetmoleculen) teweegbrengt, wat leidt tot een grotere vetverbranding. Het zorgt ook voor de handhaving van vetvrije massa in ons lichaam.

Zowel cafeïne als groene thee extract en nog veel meer andere ingrediënten die je ondersteunen tijdens het afvallen vind je in onze MKBM Slimming Powder.

Klik hier om de MKBM Slimming Powder te bestellen!

https://www.allesoversport.nl/artikel/factsheet-cafeine/

https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/14/6/article-p626.xml

https://sprso.nl/pages/wat-is-cafeine

https://www.dehippevegetarier.nl/gezondheid/cafeine-wat-is-het-precies/

https://www.gezondheidsnet.nl/dorstlessers/6-feiten-over-koffie

https://pdfs.semanticscholar.org/e6ae/c0402fc3f72a6a44407860c7f2a33b9a829f.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938406000540

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938410000703

https://nl.myprotein.com/thezone/supplementen/invloed-van-cafeine-op-afvallen/