Cellulite

Cellulite is een toestand van het onderhuidse vet, waardoor het huidreliëf grover wordt en de huid een sinaasappelschil-achtige verschijning krijgt. De huid voelt net zo ruw als de bekende oranje vrucht. Cellulite wordt daarom ook wel in de volksmond een ‘sinaasappelhuid’ genoemd.

Eén ding moge duidelijk zijn: cellulite is iets anders dan cellulitis – termen die mensen vaak door elkaar halen. Cellulitis is een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel – dit gaat vaak gepaard met roodheid, zwellingen en koorts. Wanneer in de medische wereld een term eindigt op ‘itis’, betekent dit dat het om een ontsteking gaat. Bij cellulite is er geen sprake van een ontsteking: het is een verkleving en zwelling van de onderhuidse bindweefselstructuur. Het is dus heel iets anders dan een ‘sinaasappelhuid’.

Oestrogeen speelt een rol

Mocht je last hebben van cellulite: het is niets om je voor te schamen. Maar liefst 98 procent van de Nederlandse vrouwen zegt ermee te kampen, hoewel de ernst natuurlijk verschilt per individu. Cellulite is in grote mate erfelijk: je genen bepalen of je aanleg hebt om een ongelijk huis te ontwikkelen. Behalve genetische aanleg spelen ook hormonen een grote rol bij het ontstaan van cellulite. Vooral oestrogeen, het zogeheten vrouwenhormoon, bevordert de vetopslag in de cellen. Hierdoor zwellen de vetcellen op billen, heupen en dijen op. Met name in de puberteit, zwangerschap en menopauze heeft dit hormoon grote invloed op de huid.

Er zijn verschillende oorzaken voor cellulite, dit zijn er een aantal:

Stagnering van de bloed- en lymfecirculatie met daarmee gepaard gaande vochtophopingen. Dit houdt in dat afvalstoffen niet goed uit je lichaam kunnen en daardoor tussen de vetcellen gaan zitten.

  1. Verstopte vetcellen die samenklonteren.
  2. Verklevingen van huidlagen.
  3. Verslapping van de huid.
  4. Genetische opmaak (erfelijkheid).
  5. Belasting van de lever, bijvoorbeeld door alcoholgebruik.
  6. Slecht slapen.
  7. Medische oorzaken of medicijngebruik.

Het kan zijn dat je niet last hebt van allemaal, maar van een paar. Niet iedereen heeft cellulite door alle acht bovengenoemde oorzaken.

Stress en voeding

Stress is ook een oorzaak van cellulite. Een laag niveau van stress is gezond en normaal. Heb je overmatige stress, dan kan dit een nadelig effect hebben op je huid. Dit gaat niet direct. Zo verstoort stress het verwerken van vetten en het ordenen van de huid: dit zijn weer oorzaken van cellulitis. Als je te gespannen bent, adem je niet meer goed en daardoor krijg je te weinig zuurstof binnen. Ook de spijsvertering werkt niet meer goed en dit leidt tot constipatie en diarree. Slaapstoornissen verstoren onze rust, waardoor wij niet meer goed kunnen slapen. Wanneer dit gebeurt, kan het lichaam niet meer goed uitrusten, repareren en genezen.

Hormonen

Hormonen zijn de grootste boosdoeners. Met name wanneer er een disbalans is tussen de twee hormonen, oestrogeen en testosteron. Als er in het lichaam teveel oestrogeen is in vergelijking tot testosteron kan er cellulite ontstaan. Dit is mede de oorzaak dat de ene vrouw meer last heeft van cellulite dan andere. Dit is de reden dat wanneer je de pil slikt, je meer kans hebt om cellulite te krijgen. In de pil zitten twee soorten hormonen: oestrogeen en progestageen. Daarom heet de pil ‘combinatiepil’.

Gewicht

Ook krijg je cellulite door het bekende jojo-effect (aankomen en afvallen). Als je met je gewicht schommelt, zorgt dit ervoor dat je huid verslapt. Als je zwaarder wordt, worden sommige van je kuiltjes dikker. Maar wanneer je afslankt, vermageren de dikke kuiltjes niet meer dan de anderen. Vlak onder je opperhuid komen dikke en dunne verticale vetkuiltjes naast elkaar, waar ze een patroon vormen dat je huid overneemt. Dit is het eerste stadium van een sinaasappelhuid. Wel is het zo dat cellulite bestaat uit vetcellen, en omdat vetcellen groeien als je aankomt, is je cellulite meer zichtbaar.

Wat er precies gebeurt

Cellulite zorgt voor hobbels, bobbels en deukjes en komt voor op de heupen, bovenbenen en billen. De huid krijgt op deze plaatsen een ruw gevoel bij ontspanning. De vetophopingen worden onderhuids opgeslagen in ‘kamertjes’ met muurtjes van bindweefsels. De huid wordt hierdoor plaatselijk naar buiten geduwd en het bindweefsels trekt de huid omlaag. Dit veroorzaakt kuiltjes die worden afgewisseld met bobbeltjes. Door de verminderde bloedcirculatie in deze gebieden voelt de huid koud aan wordt ze minder snel bruin in de zon. Cellulite-plekken zijn in de zomer daarom nog beter zichtbaar.

Er zijn verschillende niveaus van cellulite:

Lichte cellulite

Lichte cellulite is een vorm die alleen zichtbaar is wanneer de huid wordt samengepakt of wanneer je je spieren aanspant.

Matige cellulite

Matige cellulite is licht zichtbaar bij ontspanning en duidelijk te zien bij spieraanspanning.

Diepe cellulite

Diepere cellulite is altijd duidelijk zichtbaar.

Behandelen

Onthoud dat alle vormen van cellulite moeilijk te verminderen zijn. Een lichte vorm van cellulite is in bepaalde mate te behandelen: het weefsel is nog stevig en de cellulite wordt alleen zichtbaar als je in de huid knijpt. Wanneer de stofwisseling van de huid verstoord is, vraagt cellulite om een speciale behandeling door een schoonheidsspecialiste, masseur en/of fysiotherapeut. Er is een veelbelovende, nieuwe therapie waar onderzoek naar wordt gedaan: cryolise. Vetcellen zijn zeer gevoelig voor kou, door het gebruik van kou tijdens de behandeling kunnen de vetcellen worden vernietigd.

Een combinatie van krachttraining en cardiotraining kan helpen om de zichtbare cellulite te verminderen. Het matigen van alcoholgebruik en het verminderen van stress kan ook helpen. Eventueel kun je overwegen om te stoppen met de pil om zo je hormonen te controleren. Gezond eten en op een stabiel gezond gewicht blijven kan ook helpen.

Gymnastiek

Voor alle behandelingen tegen cellulite geldt dat je kritisch moet blijven. Het zijn meestal plastisch chirurgen die allerlei speciale behandelingen, smeersels en trainingen aanbieden. Vergeet niet dat zij vaak ook een eigenbelang hebben – dus laat je goed informeren.

Maar er is meer. Bewegen is goed voor de bloedsomloop van je lichaam en kan de ophopingen van je vetcellen verminderen. Combineer sport met een gezonde eet- en leefgewoonten om zo min mogelijk last te krijgen van cellulite. Roken heeft ook een slecht effect op cellulite – probeer dit dus niet of zo min mogelijk te doen. Verwacht niet dat bewegen, niet roken en gezond eten direct zorgt voor een egale huid. Cellulite is, zoals eerder gezegd, erfelijk bepaald en er zijn alleen manieren om de zichtbare effecten zo klein mogelijk te houden, maar niet om de ‘sinaasappelhuid’ helemaal te voorkomen of weg te poetsen.

Om je doorbloeding te stimuleren kan je gebruik maken van cellulite cups. Deze cups bevestig je door middel van een vacuüm kracht op de probleemzones. Je smeert je benen voldoende in met olie, daarna schuif je de cup heen en weer over de zones. Je huid wordt meteen rood en het is wat pijnlijk, nadien ontstaan er ook blauwe plekken, dit wordt naarmate je de behandeling vaker doet wel steeds minder. Je kunt deze behandeling ook bij verschillende schoonheid specialisten laten uitvoeren wel is het belangrijk dat je het regelmatig blijft doen en ook als het resultaat geeft niet stoppen met de behandeling.

Wil je nog meer weten over cellulite en tegelijkertijd afvallen? Lees dan Faya’s nieuwste e-book ‘De Cellulite Guide’ waar zij alle behandelingen en haar ervaring ermee uitgebreid bespreekt. Het e-book is digitaal en bevat een 8-weken dieetplan inclusief voedingsschema’s, trainingsschema’s en boodschappenlijstjes.

Bestel onze bestseller: Cups


Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief met tips, nieuwtjes en kortingen!Deel dit met je vrienden!

Instagram