De heilzame werking en diepe betekenis van dadels

Het is weer Ramadan, de negende maand op de islamitische kalender waarin moslims van zonsopgang tot zonsondergang vasten en eten en drinken als de zon onder is. Wist je dat dadels een belangrijke plek innemen tijdens deze periode van bezinning? Waarom zijn dadels zo belangrijk, wat zijn het precies en zijn ze eigenlijk goed voor je? In dit blog ga ik hier dieper op in.

Over de dadel 

Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm, één van de oudste gecultiveerde planten ter wereld. Deze plant groeit in subtropische en woestijnachtige gebieden in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Californië en Australië. Er zijn bijna 5000 soorten bekend, maar niet alle planten produceren hoge kwaliteit dadels. Dadels hebben een harde pit en worden vers of gedroogd gegeten. 5000 jaar geleden werden er al dadels gegeten door onder andere de Egyptenaren en het lijkt erop dat de Babyloniërs ze 8000 jaar geleden ook kweekten.

Gezondheidsvoordelen van de dadel

De gezondheidsvoordelen van dadels zijn enorm. Je kan de dadel echt een superfood noemen. In oude culturen werden dadels al ingezet bij de behandeling van onder andere diabetes, kanker en hoge bloeddruk. Ook helpen dadels bij de behandeling van hart- en vaatziektes. Dadels zitten bomvol vezels, belangrijke vitaminen en essentiële mineralen. Dadels hebben zogenaamde antimicrobiële eigenschappen, ze zijn antischimmel, antibacterieel, en antivirus. Ze helpen chronische ontstekingen in het lichaam te voorkomen: deze ontstekingen zijn vaak de bron van allerlei ziektes en problemen. Dadels zijn rijk aan antioxidanten zoals selenium, die je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade (schade veroorzaakt door teveel vrije radicalen). Ook ondersteunen dadels tijdens de zwangerschap en bevalling.

Maar hoe zit het met de suikers in dadels? In een studie waar gekeken werd naar de Glycemische Index (deze index geeft aan hoe snel koolhydraten worden verteerd en wanneer glucose in je bloed wordt opgenomen) bij het eten van dadels puur en gemixt met yoghurt bleken dadels een relatief lage GI te hebben. Een lagere GI promoot een stabielere bloedsuikerspiegel zonder teveel pieken en dalen, en dit is weer gekoppeld aan een betere gezondheid. Ook zijn er bronnen die vermelden dat dadels juist wel een relatief hoge GI hebben. Nogal een gemengde boodschap dus. Dadels zijn dus heel erg gezond, maar eet niet een schaal vol. Een paar is genoeg. Dadels zijn ook een fantastische en verantwoorde vervanger voor suiker in allerlei gerechten.

Diepere betekenis van de dadel

Zoals eerder genoemd speelt de dadel een belangrijke rol tijdens de Ramadan. Aan het einde van het vasten wordt eerst minimaal één dadel gegeten, eventueel met wat melk. De dadel is perfect om het vasten te verbreken, omdat het de bloedsuikerwaarde direct herstelt. De spijsvertering komt alvast op gang voor het voedsel dat eraan komt. De profeet Mohammed begon met deze traditie door elke ochtend dadels te eten met een glas melk om de honger te onderdrukken. Ook in de Koran wordt er gesproken over dadels. Allah (God) zei: “En schud de stam van de palmboom naar u toe, deze zal verse, rijpe dadels op u doen neervallen.” (Koran 19:25). Dadels worden gezien als een zegening voor het huis en de gezondheid. Ook in de Bijbel worden dadels genoemd. In oude manuscripten werd de palmboom heel vaak genoemd en er is een link met het paradijs. Dadels werden ook benoemd als bevorderlijk voor de vruchtbaarheid bij mannen.

https://www.smulweb.nl/blog/393amber1/10005/dadels-herkomst-en-historie-van-deze-zeer-geliefde-vrucht
https://www.trouw.nl/nieuws/gezonde-ramadan~b16e0b69/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
https://books.google.nl/books?hl=en&lr=&id=rfjwAAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT6&dq=dates+health+benefits&ots=IjD6GkBzkr&sig=uEzvJF2_fejboOO9OJgINaId4y4&redir_esc=y#v=onepage&q=dates%20health%20benefits&f=false
http://thesciencepublishers.com/science_letters/files/v3i1-4-2014044-SL.pdf
https://www.nature.com/articles/1601565
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx
https://www.lucovitaal.nl/blog/stabiele-bloedsuikerspiegel/
https://joyfulbirthenbabies.nl/dadels/
http://www.hallelu-jah.nl/depalmboom.html