Eet niet teveel suiker als je gezond wilt zijn en blijven

Over suiker lijken de meningen verdeeld. De een zegt dat het allemaal wel meevalt met de schadelijke gevolgen terwijl iemand anders roept dat suiker enorm slecht is en je er beter zo min mogelijk van kan eten. Hoe slecht is suiker eigenlijk, wat is het precies en waar zit het allemaal in? In deze blog ga ik hier dieper op in.

Wat is suiker eigenlijk?

Suiker is een voedingsstof die tot de koolhydraten behoort en door ons lichaam gebruikt wordt voor energie. Je hebt drie soorten suikers: geraffineerde suikers, natuurlijke suikers en van nature aanwezige suikers. Geraffineerde suiker is in een fabriek bewerkt. Er worden verschillende stoffen uit het sap (meestal suikerbiet) gehaald totdat er witte suiker overblijft. Dit heet ook wel tafelsuiker of sacharose. Van sacharose worden vervolgens verschillende suikerproducten gemaakt, zoals suikerklontjes en stroop. Voorbeelden van natuurlijke onbewerkte suikers zijn agavesiroop, kokosbloesemsuiker en honing. Van nature aanwezige suikers vind je in fruit en groente. In fruit en zit fructose (fruitsuiker) en glucose (druivensuiker). Daarnaast heb je galactose, lactose (melksuiker) en maltose (moutsuiker).

Wat doet (teveel) suiker in je lichaam?

De fructose in suiker wordt verwerkt door je lever en de glucose wordt opgenomen in je bloed. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de glucose in je weefsels komt als brandstof voor je lichaam. Als je suiker eet wordt er dopamine afgegeven in je brein. Dit is het gelukshormoon, dus het eten van suiker geeft je een prettig gevoel. Suiker is niet aangetoond lichamelijk verslavend, maar door dit gevoel lijkt het wel zo!

Suiker levert je spieren energie wat fijn is tijdens bijvoorbeeld het sporten, maar een teveel aan suiker wordt door je lichaam opgeslagen als vet. Een teveel aan fructose kan de lever onder druk zetten en op termijn zelfs aantasten. Teveel suiker is ondermijnend voor je immuunsysteem, onder andere omdat het je microbiome (bacterie koloniën in je darmen) uit balans brengt. Onderzoekers van onder meer het UMGC en de universiteit van Oxfort kwamen erachter dat de organismen in onze darmen zelfs direct invloed hebben op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Als je in een keer veel suiker binnenkrijgt
en daar geen vezels tegenover staan, krijg je pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat je alvleesklier in overdrive gaat en meer insuline moet aanmaken om de suiker te verwijderen uit het bloed. Ouderdomsziektes als diabetes, dementie, hart- en vaatziekten en kanker zijn gelinkt aan een regelmatig te hoge en onregelmatige bloedsuikerspiegel.

Welke soort suiker is het beste?

Je lichaam maakt geen onderscheid tussen verschillende soorten suiker en verwerkt de suiker op dezelfde manier. Een taart met alleen dadels is dus qua suikers niet gezonder dan een taart met witte suiker. Ook de hoeveelheid calorieën is ongeveer hetzelfde. Het verschil zit meer in het feit dat natuurlijke zoetmakers ook veel goede eigenschappen bevatten. Een appel bevat naast suiker ook veel vitamine C en vezels, waardoor een appel goed is voor je gezondheid. Het lichaam kan de suiker ook langzamer opnemen door de vezels waardoor
je niet van die pieken in je bloedsuikerspiegel krijgt. Witte suiker heeft deze goede eigenschappen niet. Hoe natuurlijk, hoe beter.

Een goede regel is: groente en fruit mag je (ruim) binnenkrijgen vanwege de bijkomende gezondheidsvoordelen, alle andere suikers met mate. Ook natuurlijke producten als agavesiroop of honing zijn suikers, dus ook deze met mate.

Waar zit suiker allemaal in?

Suiker wordt bijna overal aan toegevoegd en krijgt op verpakkingen in de supermarkt verschillende namen, waardoor het verwarrend is. Of het nu gaat om brood, vlees, groenten in blik, soep, brood, crackers, pesto uit een pot, lightproducten, cruesli, woksaus, pizza, dressing of pastasaus, ze bevatten allemaal suikers. Door slimme marketing lijkt het product al snel gezond. Als je minder verborgen suikers binnen wilt krijgen is het een goed idee om zo min mogelijk bewerkte en verpakte producten te eten en zoveel mogelijk pure producten. Oftewel, zelf klaarmaken die pastasaus en verse groentes kopen in plaats van uit blik. Als je verpakte producten koopt, let dan vooral op de lengte van de ingrediëntenlijst en op andere benamingen voor suikers zoals bietenstroop, dextrose, fructose(concentraat), maltose. Online vind je complete overzichten met namen.

Behoefte aan energie over de hele dag? Neem dan de MKBM slimming powder!

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/suiker-is-geen-drug-eten-zelf-kan-verslavend-zijn/

https://academic.oup.com/advances/article/4/2/220/4591630

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198517/

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/circulationaha.110.972166

https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/darmgezondheid/hoe-werkt-je-immuunsysteem-precies/item43291

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/waarom-onze-darmen-zo-belangrijk-zijn~bc9c11f9/

https://www.wijzernaargezondheid.nl/microbioom

https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/Microbioom-heeft-directe-invloed-op-suikerstofwisseling-en-diabetesrisico.aspx

https://www.dehippevegetarier.nl/gezondheid/gezonde-voeding/natuurlijke-vs-geraffineerde-suiker-wat-is-het-verschil/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763407000589

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/189795-te-veel-suiker-overdosis-suiker-symptomen-en-gevolgen.html

https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/tips/hoe-suiker-herkennen